OMILJENA PREDSTAVA

Zaboravite na višesatno stajanje u redu! Saznali smo kako si ovih blagdana osigurati mjesto za ‘Orašara‘

Omiljena baletna predstava u Hrvata je posljednjih godina postala simbol božićne atmosfere, događaj koji se u blagdanskoj sezoni ne propušta zato se svake godine u tili čas rasprodaju sve ulaznice. Evo kako doskočiti tome!
”Orašar”
 Darko Tomaš/Cropix

Sjećate li se onog golemog, vijugavog reda na Trgu Republike Hrvatske? Početkom studenog 2019. protezao se od blagajne u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, duž cijelog trga, uz kip Svetog Jurja i zmaja pa sve do raskrižja. Tada još nismo znali za koronu pa su ljudi bili zbijeni, jedan iza drugog, bez socijalne distance... I tako su stajali satima. Na kiši.

Sve to zbog najomiljenije baletne predstave u Hrvata koja je posljednjih godina postala simbol božićne atmosfere – „Orašara”, događaj koji se u blagdanskoj sezoni ne propušta.

Tada je u tili čas rasprodana 21 prosinačka i siječanjska izvedba, ukupno više od 14 tisuća ulaznica. Činilo se da bi nacionalna kazališna kuća, kad bi to bilo moguće, igrala “Orašara” i tri put na dan jer mnogi su ostali tužnih lica, bez svoje ulaznice.

image
Red za kupnju ulaznica za balet "Orasar" u zagrebačkom HNK 2019.
Boris Kovačev/Cropix

Upravo su te 2019. godine, nakon punih osam godina engleske verzije „Orašara” redatelja i koreografa Sir Dereka Deanea, zaljubljenici u čarobnu atmosferu teatra mogli uživati u novom ruhu i koreografiji baletne bajke s ruskom okosnicom koju je na daske zagrebačkog HNK postavio Ukrajinac Vladimir Malakhov, „plesač stoljeća”, kako ga nazivaju.

Uz čuvenu melodiju ruskog skladateljskog genija Petra Iljiča Čajkovskog, raskoš tkanina, boja, plesača i pokreta oduševio je publiku željnu božićne čarolije.

Masovna pomama

Ista pomama spremala se i lani. Brojni Zagrepčani u listopadu su već bili u niskom startu kako bi na vrijeme ugrabili svoju ulaznicu. No onda je korona ugasila „Orašara” pa zbog nepovoljne epidemiološke situacije gledatelji prošlih blagdana nisu imali priliku uživati u jednoj od najgledanijih predstava nacionalne kazališne kuće.

Ove godine, iako korona još uvijek nije iskorijenjena, naučili smo živjeti s njom. Kazališta znaju kako funkcionirati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, a umjetnici i gledatelji spremni su uživati. Zato bi ulaznice za primamljive kazališne naslove ove godine ponovno mogle planuti.

image
Prizor iz "Orašara"
Darko Tomaš/Cropix

Želite li izbjeći višesatno čekanje u redu ispred HNK ili, pak, rizik da ostanete bez ulaznice za predstavu koju silno želite pogledati bilo da se radi o svima omiljenom „Orašaru”, čuvenom baletu „Labuđem jezeru”, popularnoj dramskoj predstavi „Ciganin, ali najljepši” ili pak jednom od novih naslova kao što je „Genijalna prijateljica”?

Postoji vrlo jednostavno rješenje – pretplata.

Ne samo da si upisom pretplate osiguravate mjesto u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za najbolje dramske, operne i baletne predstave već imate i najpovoljnije cijene. No, i s online kupovinom se valja požuriti jer, kako doznajemo, potražnja je golema, posebice za svima omiljenog 'Orašara'.

Pretplata se može upisati sve do 10. listopada direktno na blagajni, radnim danom od 10 do 13 sati te od 16 do 19 sati i subotom od 10 do 13 sati ili, pak, online putem na web stranici HNK.

image
HNK

Niz benefita

Ako se i dalje pitate zašto je pretplata dobar izbor za vas, evo i nekoliko benefita za koje možda niste znali.

Želite centralnu ložu, prvi red na parketu ili, pak, sjedalo s vašim sretnim brojem na balkonu? Nema problema jer sve, pa čak i one najnovije predstave Drame, Opere i Baleta možete gledati premijerno, prvi na mjestu u gledalištu koje vam najviše odgovara. Pretplatnička mjesta se prodaju isključivo s dva mjesta razmaka, a HNK prati preporuke nadležnih institucija i sukladno njima određivat će daljnje mjere i aktivnosti. Naravno, najavljeni program trudit će se održati, no, kako i dalje živimo u razdoblju pandemije, moguće su promjene iz opravdanih razloga, a ako do njih dođe, svi će pretplatnici o njima biti pravodobno obavještavani.

image
"Tko pjeva, zlo ne misli"
HNK

Ne da vam se svako toliko provjeravati raspored na internetu, pa tako na kraju zaboravite i propustite nove predstave koje ste željeli pogledati? Kada postanete pretplatnik to se više neće događati jer ćete na kućnu adresu dobivati mjesečni raspored predstava kako biste na vrijeme saznali kada je na rasporedu predstava iz vaše pretplate, ali i ostale predstave iz repertoara kazališta.

Bogati raspored

Novu kazališnu sezonu ovog listopada HNK započinje dramskom premijerom predstave „64” prema tekstu Tene Štivičić u režiji Arije Rizvić, sezona se nastavlja opernom premijerom Puccinijeve „Lastavice” pod ravnanjem Lorenza Passerinija te premijerom baleta „Decadance” u koreografiji Ohada Naharina.

image
"Labuđe jezero"
Marko Ercegović/HNK

Najavljena je i predstava „Genijalna prijateljica” prema hit romanu autorice Ellene Ferrante u režiji Marine Pejnović te glasovita Verdijeva opera „Traviata” pod ravnanjem maestra Srboljuba Dimića. Balet priprema dugo očekivanu premijeru „Giselle” koreografa Joséa Carlosa Martíneza, a praizvedba baleta „Gospođa Bovary” u koreografskom viđenju Valentine Turcu zaključit će premijerni baletni ciklus.

Od repriznih predstava možete gledati drame „Ciganin, ali najljepši”, „Tri zime”, „Tko pjeva zlo ne misli”, opere „Trubadur”, „Čarobna frula”, „Madama Butterfly”, te baletne predstave „Ponos i predrasude”, „Labuđe jezero”, „Gospoda Glembajevi”...

Praktično je što na blagajni kazališta pretplatu možete platiti i obročno - Diners i Visa Premium karticama na tri rate te ostalim karticama na dvije rate.

image
"Madama Butterfly"
HNK

Ne morate čak ni razbijati glavu smišljajući božićne poklone za svoje najdraže. Zašto im ne biste poklonili ulaznicu za predstavu po njihovom ukusu ili, pak, neku novu hit knjigu? Naime, svi pretplatnici sa svojom pretplatničkom karticom ostvaruju popust od 10 posto pri kupnji knjiga u Knjižari Fraktura na sva izdanja nakladničke kuće Fraktura, a popust vrijedi cijelu sezonu stoga, osigurali ste i sjajne rođendanske poklone za sve bližnje rođene u prvoj polovici sljedeće godine.

Više informacija o upisu pretplate pronađite na web stanici HNK.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:41