Nikad traženije

Zagrepčani imaju novu omiljenu lokaciju za doček Nove godine, kuće za odmor već su bukirane

Ruralna utočišta omogućuju autentičan i održiv boravak s naglaskom na uživanje u prirodi i općenito na otvorenom

Kuća za odmor

 Ustupljena Fotografija

Svi već sitno odbrojavamo do najčarobnijeg blagdana u godini. Kako zbog nezaboravnih druženja s obitelji, najukusnijeg blagdanskog ručka i zabavnih božićnih filmova, tako i zbog odmora. Pogotovo jer su tjedne ranije obilježili jurnjava po dućanima, stres, napetost i nervoza koji, dakako, nisu zaobišli niti mnoge Hrvate pa je nekolicina već rezervirala smještaj na dalekoj destinaciji ne bi li se ondje regenerirala i pripremila za izazove koje sa sobom nosi nadolazeća godina.

No, što ako vam kažemo da uopće ne trebate prijeći puno kilometara da biste pronašli privatnost, mir i odmor u pravom smislu te riječi?

Dapače, mnoge studije pokazuju da turistički posjet obližnjim destinacijama, pa čak i vlastitom gradu donose trenutnu ugodu i relaksaciju, a osim toga ako vikend provedete u lokalnim mjestima nećete se stresirati oko pakiranja kofera, gubiti vrijeme na dugu vožnju ili let i, što je najbolje od svega, nećete potrošiti puno novaca.

Kuće za odmor

U zelenom prstenu oko Zagreba nalaze se komforne kuće stvorene da postanu vaš novi ladanjski raj. U njima možete pronaći privatnost, potpuni mir i slobodu, predivnu prirodu te seosku idilu – pravi miks za savršeni blagdanski ugođaj!

image

Kuća za odmor

Ustupljena fotografija

Kuće za odmor u Zagrebačkoj županiji imaju sve što vam je potrebno za opuštajući vikend i kratki bijeg od stvarnosti. Blizu su, a opet dovoljno daleko da se odmaknete od poznatog okruženja zbog čega im sve više domaćih i stranih turista ne može odoljeti. Premda je većina bukirana na sam doček Nove godine, još ih uvijek stignete rezervirati za period do Božića.

- Trend zanimanja za kuće za odmor na kontinentu neprestano raste, a trenutačno ih na području Zagrebačke županije brojimo preko 130. Upravo ta ruralna utočišta omogućuju autentičan i održiv boravak za svakog našeg gosta s naglaskom na boravak u prirodi i općenito na otvorenom. Naš primarni smjer je održivi turizam, a fokus je na kvalitetnije iskustvo putovanja, posebice jer naši domaći i strani turisti ponajprije traže personalizirane usluge, a ruralne kuće za odmor upravo to i nude – objašnjava Ivana Alilović, direktorice Turističke zajednice Zagrebačke županije.

image

Ivana Alilović, direktorica Turističke zajedniče Zagrebačke županije

Marko Mišćević/Cropix

Ipak, ova tradicionalna ruralna utočišta ne bi bila zanimljiva da uz njih ne dolaze popratni sadržaj zbog kojeg im se mnogi posjetitelji vraćaju. Osim u udobnom smještaju, gosti u kućama za odmor često imaju priliku pripremati domaću hranu, brati gljive u obližnjim šumama, sudjelovati u lovu ili ribolovu, uživati u saunama, jacuzzijima i hidromasažnim baznima te istraživati neotkrivenu okolicu koja je bogata srnama, zečevima i drugim šumskim životinjama. Atrakcija i aktivnosti za cijelu obitelj uistinu ne nedostaje, a posjetitelji se sve više okreću i iskustvima koja pobuđuju sva osjetila, kao što je posjet vinskoj cesti.

Vinske ceste

Ljepotu prirode uz čašicu vina, dobar zalogaj i dozu zanimljive povijesti nude tri vinske ceste ovog područja:

Zelinska vinska cesta

image
Ustupljena fotografija

Jedna od posebnijih vinskih cesta Zagrebačke županije, Zelinska vinska cesta, doživjela je možda najveću promjenu proteklih godina. Zelina bi mogla iznenaditi sve vinoljupce ne samo nagrađivanim vinima već i novim vinarijama koje su se nedavno otvorile. Bajkovita povijesna kurija Nespeš, koja je nekoć bila škola, danas je sjedište vinarije Litterarii i jedna je od rijetkih vinarija okruženih vinogradima. Zelina je dom generacijama vinskih obitelji koje proizvode vrhunska vina, stalno unaprjeđujući kvalitetu i prepoznatljivost ovog kraja. Planirate li vikend-odmor u zelinskom kraju, pravi dojam ruralnog utočišta pružit će vam kuća za odmor David smještena u Donjoj Zelini s prekrasnim pogledom na zelinske vinograde.

Samoborska vinska cesta

image
Ustupljena Fotografija

Posjetite li Samoborsku vinsku cestu, možete kušati i tradicionalno, specijalno aromatizirano vino bermet, kojem se u procesu fermentacije dodaju rogač, grožđice, smokve i pelin koji su zaslužni za njegovu karakterističnu gorku notu. Nedaleko od Samoborske vinske ceste nalazi se Žumberačka gora, a ako želite uživati u šumama Žumberka i samoborskim gastro i eno specijalitetima, u blizini se nalaze i kuće za odmor, poput Samobor Holiday Ville koja je opremljena kamenim bazenom i iz koje se pruža predivan pogled na obližnje šume.

Plešivička vinska cesta

image
Ustupljena fotografija

Ekološku proizvodnju započela je obitelj Tomac, a slijede ih plešivički proizvođači Korak, Šember i Kolarić, a u svakom podrumu možete pronaći zanimljive stilove vina. Upravo je ekološki pristup budućnost Plešivice, ali i ostalih vinskih regija jer se okreće „iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši. Na Plešivici izvrsna vina prate gastronomski specijaliteti brojnih hvaljenih restorana za koje je potrebno rezervirati mjesto, posebno za vikend. Također, ovdje je moguće pronaći i smještaj u kućama za odmor u kojima ćete se osjećati kao da ste u Toskani, a ne tek 30-ak minuta udaljeni od Zagreba.

No, još jedan gradić u blizini Zagreba dio je zanimljive vinske priče kontinentalne Hrvatske.

Vinari iz Ivanić-Grada dio su Proizvođačke organizacije Škrlet, a Vinarija Voštinić-Klasnić jedan je od proizvođača vina od škrleta pa se prilikom kušanja možete bolje upoznati s tom sortom i njezinim maceriranim i odležanim primjercima, a na glasu su i kao jedna od najzabavnijih vinarija kontinentalne Hrvatske.

Ove regije uistinu su posebne tijekom cijele godine, a ako ih posjetite u adventsko vrijeme, osim po vinima, osvojit će vas i svojim posebnim božićnim događanjima i atrakcijama.

Najveće atrakcije

Zaželite li se mirnijeg i ugodnijeg adventskog minglanja u izravnom dodiru sa živom tradicijom, zagrebačka okolica idealno je odredište. Blagdanske proslave ovdje su dovoljno raskošne da nas zadive, ali uvijek uz pravu mjeru skromnosti i dostojanstvenosti da se ne izgubi pravi duh Božića. Od Prigorja, Moslavine i Turopolja, preko jaskanskog i samoborsko-žumberačkog kraja, pa do sutlanskih dolina i bregova, svako mjesto želi se predstaviti u prepoznatljivom blagdanskom ruhu, širiti svjetlost, toplinu i dobro raspoloženje.

image
Shutterstock

- Uz obilje lampica i maštovito uređenje, svaki zavičaj ponosno će istaknuti svoju etnografsku baštinu i originalne starinske ukrase. Organizirane su i raznovrsne radionice za izradu blagdanskog dekora i kolačića. Tako će Zavičajni muzej u Donjoj Kupčini naučiti posjetitelje kako su se nekada izrađivali božićni ukrasi od krep papira, ovčice od gline, tijesta i vune, a u Samoboru možete doznati što je kinč. Osim unikatnih dekoracija, lokalni suveniri i autentični proizvodi u ponudi su brojnih blagdanskih sajmova diljem zagrebačke okolice. Jedan takav odvija se pod nazivom Dvorac pod svijećama u prekrasnom ambijentu dvorca Lužnica kod Zaprešića. Uz božićni sajam, Advent u Jaski, ali i radionicu izrada jaslica, a živopisne sajmove naći ćete i u Ivanić-Gradu, Vrbovcu, Pisarovini, Mariji Gorici – ističe Alilović.

Koncerti za pamćenje

Tu su još, ističe Alilović, kazališne predstave, tematske izložbe, nastupi kulturno-umjetničkih društava i zborova, a večeri su stvorene za zimsku idilu i druženja uz živu svirku poznatih glazbenika. Dugo Selo ima Advent na kleti, Sveta Nedelja ima Zimske cajte, Sveti Ivan Zelina okuplja se u Čudesnoj šumi, a u Križu rade božićni koncert u čast svojoj slavnoj mještanki, opernoj divi Milki Trnini. U Velikoj Gorici slavlje kulminira sredinom prosinca kad se spajaju Dan grada i blagdan svete Lucije, a tad se održava i specifičan običaj – Lucijsko spravišće u dvorcu Lukavec.

image
Shutterstock

U svemu najviše uživaju i najmlađi kojima su na raspolaganju otvorena klizališta u Samoboru, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Jastrebarskom, Vrbovcu i Svetoj Nedelji, dok im u Zelini u pohod stiže Djed Božićnjak na motoru. Badnjak i Božić rezervirani su za obiteljska okupljanja, a posebno je svečano na polnoćkama u crkvama po gradovima i selima oko Zagreba.

Među dojmljivijim lokacijama za tihu noć sigurno je kapela sv. Jurja na brdu Tepecu povrh Samobora ili neka od jedinstvenih turopoljskih drvenih kapela. Nakon božićnog ciklusa, red je na ispraćaju stare i dočeku nove godine. Već je običaj da se na Silvestrovo u podne u mnogim mjestima organizira dječji doček Nove godine. Navečer se glavni trgovi pretvaraju u veliku zabavu na koju su svi pozvani, a nakon male stanke praznično raspoloženje i druženja na otvorenom nastavljaju se sve do blagdana Sveta tri kralja.

Velika posjećenost

Nije novost da je zelena okolica Zagreba idealna za inspirativne izlete, šetnje, kušanje više nego vrhunskih vina i uživanje u lokalnoj gastronomiji.

image
Shutterstock

Boravak na otvorenom, vinske ceste, lokalna gastronomija, atraktivne manifestacije i kuće za odmor samo su neki od razloga zašto je, prema najnovijim podacima sustava eVisitor, u Zagrebačkoj županiji u prvih devet mjeseci ostvareno oko 58 posto više dolazaka i oko 50 posto više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Usporedimo li ovogodišnje podatke s onima iz rekordne 2019. godine, ostvareno je oko 91 posto dolazaka, dok je broj noćenja veći za oko dva posto u donosu na 2019. godinu. Upravo iz razloga jer sve više domaćih i stranih posjetitelja ovu županiju doživljava idealnom za svoj godišnji ili vikend odmor.

- Ulaganje u prepoznatljivost zelenog zagrebačkog prstena te povezivanje s metropolom koju okružujemo je velika prilika koju trebamo i znamo koristiti. Tu je i blizina zračne luke te ulaganje u manifestacije i događanja što čini dobru osnovu za dodatna unaprijeđenja turističkog sektora županije. Vizija turizma Zagrebače županije je biti najpoželjnija i nezaboravna kontinentalna hrvatska destinacija kojoj se posjetitelji uvijek rado vraćaju – zaključuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Pojam staycation

Turistička zajednica Zagrebačke županije je pojmom staycation definirala svoju kampanju „Odmor nikad bliže“, a označava provođenje godišnjeg u vlastitom gradu ili okolici. Ovih blagdana budite dio ove genijalne kampanje, a radost, zabavu, ljubav i zajedništvo pronađite u dobro poznatom okruženju!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:05