NOVI TREND

Zašto ih volimo ako su cinični, poročni i psihički oštećeni ljudi koji koketiraju s mračnom stranom?

Iako je briljantan, on je istovremeno sarkastičan, neuljudan, nagle naravi i ponekad nasilan, no unatoč tome mnogima je Rocco Schiavone jedan od omiljenih policajaca

Isječak iz serije ”Barcelona Crime”

 ARD Degeto Andrea Resmini

Deadpool, Venom, Harley Quinn, Wolverine, Hulk, James Bond, Edward Cullen, Jack Sparrow, Tony Soprano, Lucifer, glavni lik „Kill Billa“ Beatrix Kiddo, a ne zaboravimo ni Dextera Morgana, serijskog ubojicu koji ubija samo druge ubojice ili, pak, Waltera Whitea, profesor kemije koji počinje kuhati metamfetamin kako bi prehranio svoju obitelj... Pa čak i Zvijer iz bajke o „Ljepotici i zvijeri“ koju slušamo od djetinjstva.

Svi ovi likovi u srži su isti.

Oni nisu tipični junaci, oličenje dobrote i savršenstva, ali nisu ni zlikovci jer nisu nužno zli, samo koketiraju s mračnom stranom, no u službi dobra.

Posljednjih godina u filmskoj i TV industriji primjećuje se trend prebacivanja fokusa s klasičnog scenarija ‘junak protiv zlikovca‘ na moralno dvosmisleno sivo područje koje još više privlači gledatelje.

image

Isječak iz serije "Rocco Schiavone"

Daniele Mantione

Netipičan lik

Pojavljuje se nova zvijezda priče – antijunak. To je kompliciran lik koji je na neki način psihički oštećen, briše granicu između dobra i zla, a svoj cilj ostvaruje iskrivljujući moralni kompas. Klasični atributi su mu: cinizam, prijevara, slabost, nesigurnost i porok.

Zaljubili smo se u ovakve netipične likove koji nemaju baš herojske osobine budući da se s njima možemo više može povezati. Primjerice, za razliku od Supermana, junaka na pijedestalu savršenstva koji nikada ne griješi i u svakom je pogledu idealan, jedan Spiderman, koji nam je predstavljen kao normalan, pomalo nezgrapni tinejdžer čije su nadljudske moći slučajno pale u njegove ruke nakon ugriza radioaktivnog pauka mnogo je prizemljeniji lik. Zbog svojih nesavršenosti, dobit će više simpatija gledatelja.

Talijanski antijunak

Isti je slučaj i s talijanskim antiherojem imena Rocco Schiavone. U uspješnoj istoimenoj kriminalističkoj seriji koja broji već četiri sezone utjelovio ga je nagrađivani 59-godišnji glumac Marco Giallini iz Rima.

image

Isječak iz serije "Rocco Schiavone"

Daniele Mantione

Zamjenik načelnika policije Rocco Schiavone nije uzoran policajac. Zbog disciplinskih razloga prebačen je u provinciju Aosta u Alpama, daleko od svog voljenog Rima. Elegantne mokasinke mora zamijeniti masivnim čizmama i krenuti ispočetka u novom okruženju. Sofisticirani, ali mrzovoljni Rimljanin prezire planine, hladnoću i lokalne mještane jednako kao što prezire svoje nadređene i njihova pravila. Srećom, voli rješavati zločine.

Iako je briljantan, on je istovremeno sarkastičan, neuljudan, nagle naravi i ponekad nasilan. Puši travu i svako malo psuje. Progoni ga prošlost pa svake večeri razgovara sa suprugom Marinom koja nije među živima. Njezina smrt je tajna koja tišti Rocca.

Ovu napetu seriju gledajte svakog petka od 22 sata na FOX Crime kanalu.

image

Isječak iz serije "Rocco Schiavone"

Daniele Mantione

Ljubav iz empatije

Stručnjaci kažu da naša ljubav prema antijunacima zapravo potječe iz empatije. Suosjećanje s likom, njegovim karakteristikama i pozadinskim pričama može potaknuti udubljivanje u izmišljeni svijet i dodatno nas uroniti u priču.

No, zašto su antiheroji važni?

Vjeruje se da ih volimo jer nas oslobađaju. Odbacuju društvena ograničenja i očekivanja koja su nam nametnuta. Daju nam svojevrsnu katarzu pa se nakon takvog sadržaja osjećamo bolje i ispunjenije. Zato, možda je ponekad bolje uživati u seriji s problematičnim i kompleksnim antijunakom kao što je Rocco Schiavone nego potrošiti vrijeme na još jednu nerealnu romantičnu komediju.

image

Isječak iz serije "Barcelona Crime"

ARD Degeto Andrea Resmini

Junaci iz Barcelone

Za napeto ljeto u hladu priskrbite si fini koktel ili barem sladoled te okrenite na FOX Crime kanal gdje cijeli dan možete uživati u rješavanju zločina uz svoje omiljene junake i antijunake. Nemojte zaboraviti da od 22. srpnja u 22 sata na FOX Crime kanalu kreće intrigantna serija „Barcelonski kriminalisti“.

Radnja se vrti oko elitnog kriminalističkog tima za ubojstva kojega vode Xavi Bonet (Clemens Schick) i Fina Valent (Anne Schäfer). Xavi je samostalan, impulzivan i zagonetan, s umreženim kontaktima u gradskom podzemlju, a Fina je samohrana majka svjesna svog atraktivnog izgleda. Zajedno, pak, čine dvojac koji je spreman na sve kako bi riješili ili zaustavili kriminal u velikom španjolskom gradu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s FOX Crime Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:24