Nezaobilazna

Zbog lova na crno blago i autohtone kapljice svi hrle u destinaciju blizu Zagreba

Osim predivnog krajolika koji mami na šetnje i vožnju biciklom, krajem ljeta tamo se održava festival koji ne želite propustiti
 Darko Tomas/Cropix

Jeste li znali da je Zagrebačka samo jedna od tri županije u kojima raste broj stanovnika? Prema procjeni stanovništva 2022., Zagrebačka županija zabilježila je relativni porast od 0,47 posto u odnosu na prethodnu godinu, a odmah iza nje je Istarska županija s 0,33 posto i Zadarska županija s 0,10 posto.

No, Zagrebačka županija nije samo mnogima idealno mjesto za život, nego i poželjna turistička destinacija. Prošle godine je ovu županiju, pokazuju podaci sustava eVisitor, posjetilo 56 posto više turista i ostvareno 48 posto više noćenja u odnosu na 2021. Najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici, Svetoj Nedjelji, Jastrebarskom, Samoboru i Ivanić-Gradu. Sve navedeno je dovoljan pokazatelj da Zagrebačka županija turistički jača.

Jedna od uvijek posjećenih lokacija unutar Zagrebačke županije, posebice krajem ljeta, jest Turopolje. Ova mikroregija stoljećima je bila poznata kao „Plemenita općina Turopolje“, čiji se stanovnici mogu pohvaliti činjenicom da nikada nisu bili nečiji kmetovi. Njegovo središte je Velika Gorica, a izvan nje nalazi se obilje netaknute prirode i predivnih krajolika koji naprosto pozivaju da ovdje provedete vikend. Što sve vrijedi vidjeti i koje sadržaje nudi ovaj impresivan kraj donosimo u nastavku.

Muzej Turopolja

Nezaobilazno mjesto prepuno kulturne baštine je Muzej Turopolja. U njemu se čuva jedinstvena arheološka, etnografska i kulturno-povijesna zbirka ovog kraja. Sama kuća sagrađena je 1765. godine, a u njoj su se od 1848. godine održavala takozvana "spravišća", odnosno skupštine u velikoj dvorani na prvom katu. U prizemlju su, pak, nekoć bili zatvori, a kasnije je taj prostor iznajmljivan.

image

Kurija Modić-Bedeković

Shutterstock

Ako vas put odvede do Donje Lomnice, ne propustite posjetiti Kuriju Modić-Bedeković, nekadašnji dvor domaćeg plemstva koji je pravi primjer autohtone stambene gradnje bogatijih ljudi u Turopolju. Ova kurija spada među najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske te je zaštićena kao spomenik kulture 1972. godine.

Turopoljski Lug

Obilazak Turopolja nije potpun bez predivnog krajolika Turopoljskog Luga. S jedne strane omeđen je rijekom Odrom, a s druge selima Buševec, Donji Vukojevec, Peščenica i Lekenik. Riječ je o ostatku velike prapovijesne šume između Velike Gorice i Siska koji spada u važnu turopoljsku baštinu.

Zbog izrazite dostupnosti drva u tom kraju, Turopoljci su bili vrsni drvodjelci, a sva povijesna arhitektura bazirana je upravo na drvenoj gradnji. Ovo područje najbolje je istražiti laganom šetnjom ili biciklom kroz makadam koji vodi do šuma. U Turopoljskom Lugu nalazi se i značajna građevina - Vrata Turopolja, odnosno slavoluk, sagrađen 1776. godine, kada je počelo krčenje šuma. U početku je bio drven, no nakon što ga je prošlog stoljeća srušila oluja, sagradili su ga od betona.

image

Turopoljski lug

/Shutterstock

Šume Turopoljskog Luga značajne su i za uzgoj Turopoljske svinje koja je nastala križanjem više vrsta svinja, sve do 19. st. kada nastaje sadašnja Turopoljska svinja. Glavninu prehrane ove životinje imao je plod hrasta, žir. Upravo prema žiru nazvana je poznata turopoljska manifestacija, Žirovina, koja se svake godine u rujnu održava pokraj lugarnice Čardak na početku Turopoljskog Luga. Gosti tako mogu uživati u brojnim aktivnostima poput gađanja lukom i strijelom, raznim radionicama, vožnji zip-lineom, kao i u slasnim zalogajima.

Vinske ceste

Blizu Turopolja i okolice prolaze vinske ceste Zagrebačke županije, kao što su Zelinska i Plešivička vinska cesta. Ako ste ljubitelj vina, možete posjetiti brojna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom vina i nude kušanje svojih proizvoda. Iako je Plešivička vinska cesta najpoznatija po vrhunskim pjenušcima, tamo ćete pronaći jedinstveno vino iz amfore te autohtone sorte kao što su portugizac, slatki zelenac i plavec žuti. U prekrasnom plešivičkom krajoliku možete se baviti i raznim sportskim aktivnostima – biciklizmom, lovom, ribolovom i letačkim sportovima.

image

Zelinska vinska cesta

Marko Todorov/Cropix

Zelinska vinska cesta prije svega je poznata po vinskoj kraljici Prigorja – kraljevini. Riječ je o autohtonom vinu tog kraja. Nakon što ste uživali u dobroj kapljici, prošećite se terasastim brežuljcima i počastite se nekim finim prigorskim zalogajem, ako što je gibanica, cvečinknedli ili pak kukuruzna zlevanka.

Omiljeni jesenski festival

Krajem ljeta u Turopolju se održava još jedan jedinstveni festival – VIA VINO. Prošle godine posjetitelji su bili oduševljeni bogatom ponudom festivala, a ona neće razočarati ni ove sezone. Treće izdanje VIA VINO festivala održat će se pod vedrim nebom na nekoliko različitih lokacija, a posjetitelji će moći uživati u zanimljivim aktivnostima, finim vinima te ukusnim zalogajima.

image

VIA VINO

Ustupljena Fotografija

Zadnji dan ljeta 22. rujna i ujedno prvi dan festivala rezerviran je za nezaboravan lov na crne tartufe u Turopoljskom lugu. Kandidatima u potrazi pomažu vjerni tragači, pasmine Lagotto Romagnolo, porijeklom iz Italije, a nagrada je upravo vrijedni crni tartuf. Nakon lova moći ćete se počastiti aromatičnim jelima, pjenušcima i jantarnim vinima uz glazbene taktove Damira Kedže.

Tjedan dana kasnije, u subotu 30. rujna, povezat će se umjetnost, moda i vino. Modni dizajner Zoran Mrvoš predstavit će svoju novu kolekciju u Kuriji Modić-Bedeković. Kolekcija je inspirirana turopoljskim sestrama Milki i Vilmi Bedeković, koje su svoj život posvetile umjetnosti, kulturi i podučavanju drugih žena. Glazbeni nastup Meritas i Jane popratit će ovu jedinstvenu večer, a posjetitelji će moći uživati u rosé vinima.

image

VIA VINO

Ustupljena Fotografija

U petak 6. listopada VIA VINO spojit će tradiciju i suvremenost Prigorja u vinariji Puhelek-Purek. Za degustaciju bit će dostupna neka od njihovih najboljih vina poput zelinskog dragulja, a kraljevsko izdanje ovog dana festivala upotpunit će organski kokteli, pjenušci i zabavni taktovi najboljih DJ-eva.

image

VIA VINO

Ustupljena Fotografija

U vinariji Dobra berba na Plešivici održat će se spektakularna završnica VIA VINO festivala uz nastup Filipa Rudana, a u glavnoj ulozi među vinima bit će pjenušci. Osim njih, moći ćete se osvježiti raznim koktelima i iznenaditi nepce jelima inspiriranim tradicijom i autohtonim namirnicama.

OMILJENI JESENSKI FESTIVAL ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Festival VIA VINO je 2021. pokrenula Turistička zajednica Zagrebačke županije, na čelu s direktoricom Ivanom Alilović, u cilju promocije zelenog zagrebačkog prstena, autohtonih jela, vrhunskih vina i izvornih namirnica kojima Zagrebačka županija obiluje.

- Nastojimo svake godine obogatiti program VIA VINA, nagrađivanog festivala posvećenog kulturi vina i stola ali i zelenom odmoru te povratku prirodi. Nakon prva dva izdanja i rasprodanih VIA VINO događanja, ove godine pozivamo sve dosadašnje i buduće posjetitelje, ljubitelje prirode, istraživanja i gastronomije da nam se pridruže na novim lokacijama uz nikada bogatiji program festivala - poručuje Ivana Alilović.

Više informacija o programu festivala VIA VINO pronađite na web stranicama Turističke zajednice Zagrebačke županije te društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Jedinstvena tvornica čokolade

Posjet Turopolju bit će idealno završiti slatkim zalogajem i to u jedinstvenoj tvornici čokolade na samom rubu Velike Gorice. Tamo ćete pronaći mnoštvo slastica od čokolade – praline, dražeje, namaze od kakaa sa žirom, bučom i rogačem i mnoge druge grickalice. Ako volite kombinaciju slatkog i slanog, obavezno probajte bučine koštice obučene u tamnu i mliječnu čokoladu, u bijelu čokoladu s dodatkom cimeta ili pak onu s aromom naranče. Osim toga, u centru Velike Gorice u čokoladarnici obitelji Marković možete kupiti razne vrste čokolada i ostalih kreacija.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 12:13