
Oko 70 posto srednjoškolaca ne zna ili nije sigurno čime se želi baviti nakon završetka srednje škole. U Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko godina primjećuje rast potražnje za strukovnim zanimanjima, među kojima se najčešće spominju kuhari pa nas je zanimalo je li ta nesigurnost prisutna i kod budućih kuhara, za koje se često kaže da imaju zajamčen posao gotovo svugdje.
Kuharstvo je smatrano jednom od najzahtjevnijih grana ugostiteljstva zbog konstantne potrebe za brzinom, preciznošću i kreativnošću. No, mnogi kuhari kažu da nema boljeg osjećaja od onoga kada je gost zadovoljan jelom kojeg su oni pripremili. S time se slažu i učenici Gospodarske škole u Varaždinu, koji velik dio svojih školskih dana provode upravo u kuharskom praktikumu.
Čim smo zakoračili u kuharski praktikum ove varaždinske srednje škole, bilo nam je jasno da se radi o grupi visoko motiviranih učenika, koji žele usavršiti svoje znanje što je više moguće. Od žamora učenika brzo nas je odvratio miris svježih varaždinskih klipića, predivna žuta boja juhe od buče, domaći mlinci i panna cotta sa šumskim voćem, koja osvježava svakoga tko ju pogleda. Današnji meni bio je ispisan na ploči, a učenici govore nam kako često sami predlažu jela koja žele pripremati u praktikumu, što im daje dodatno zadovoljstvo u radu.
- Na početku sata dogovaramo s profesorom što se taj dan radi, podijelimo se u parove, profesor nam da upute i krećemo raditi. Često sami dajemo svoje prijedloge, profesora uvijek zanima i što mi želimo raditi. To je nešto što mi se najviše sviđa kod nastave kuharstva, uz odličnu atmosferu, međusobno poštivanje i slaganje. U ovom praktikumu zaista nema svađa, svi smo kao jedan – kaže nam učenica Nina Koprek, koja je ovu srednju školu upisala po preporuci prijateljice, i nije požalila.
Složnoj atmosferi učenika smo i sami bili svjedoci. Učenici cu podijeljeni na stanice i svatko radi nešto svoje, od miješanja juhe, filetiranja mesa, rezanja povrća – sve s maksimalnom koncentracijom i uz nadzor profesora.
Da se dobar glas daleko čuje potvrdila nam je i Ninina školska kolegica, Nikol Štefanec, koja je u Gospodarsku školu Varaždin također došla po preporuci prijateljice.
- Kuharski praktikum smatram odličnom pripremom za zapošljavanje u tom sektoru. Rad u praktikumu je jako dinamičan, ali mi se najviše sviđa što nam profesor daje veliku dozu slobode kod biranja koja ćemo jela pripremati. Ipak mi je najbolje što nakon pripreme možemo i kušati svoja jela međusobno – govori.
A jela smo ovoga puta imali čast kušati i mi. Najviše su nas oduševili netom ispečeni Varaždinski klipići, koji su bili toliko meki da se nismo mogli zaustaviti na samo jednom komadu, što je učenicima bilo posebno drago, a nekoliko komada ponijeli smo i za put. Zaista ne znamo kako ćemo se nakon ovoga vratiti uobičajenim klipićima iz pekare!
Važnost prakse
Ravnateljica ove srednje škole, Jasminka Kelemen kaže da učenici redovito sudjeluju u svim aktivnostima koje organizira Hrvatski kuharski savez, kao i da škola surađuje s lokalnim OPG-ovima, kako bi osigurali najkvalitetnije namirnice za svoje učenike.
- Posebnu brigu vodimo o tome u koje kuhinje učenici odlaze na praksu. Bitno nam je da to budu restorani visoke kategorije, s uspješnim chefovima, koji su, u većini slučajeva, i sami bili učenici naše škole – kaže.
Da je praksa najbitnija kod školovanja kuhara slažu se i sami učenici, ali i brojna istraživanja koja kažu da upravo praksa olakšava trajno pamćenje novih informacija, primjenu naučenog u stvarnom životu i omogućava usavršavanje vještina. U brojnim ugostiteljskim srednjim školama učenicima nedostaje adekvatne opreme za praktični rad pa nerijetko ne mogu postići svoj puni potencijal.
Učenica Ana Selec kaže kako je stari praktikum bio mnogo manji, što je otežavalo rad učenicima, kojih je na nastavi kuharstva desetak.
- Dosta smo dugo čekali novi praktikum, no i dalje nam nedostaje opreme za još bolji rad. Iako je atmosfera na nastavi odlična, svi se slažemo, a profesor je uvijek dostupan za bilo koje pitanje, ponekad zna biti monotono jer radimo slična jela zbog manjka opreme – pojašnjava nam.
Ana kaže kako je ova škola savršena prilika za polaganje temelja za daljnje savršavanje i rad, a dodaje kako učenici imaju prilike sudjelovati u raznim ugostiteljskim natjecanjima.
Da mu je vrlo stalo do toga da učenici budu što bolji u radu, vidljivo je i na profesoru kuharstva Ivanu Tomasu, koji ima preko 20 godina iskustva rada kao voditelj kuhinja. Tomas kaže kako se djelatnici škole trude svake godine ubaciti nešto novo u plan nastave, s posebnim naglaskom na tradicionalna jela. No, zbog nedostatka opreme učenici često ostaju zakinuti za praćenje trendova svjetske gastronomije.
- Glavni cilj nastave u praktikumu jest osposobiti učenike da rade u modernoj i tradicionalnoj gastronomiji, da se mogu snaći u kuhinjama raznih restorana u kojima će raditi. Stalno radimo na inovacijama, novim jelima, namirnicama, koristimo domaće proizvode i stavljamo fokus na zaštićena jela, kako bi učenici bili što konkurentniji i kvalitetniji na tržištu rada – govori.
- Uz sav naš trud, učenici su i sami svjesni da nam nedostaje opreme, pogotovo za slastičarstvo, koje je sve popularnije. Razni kalupi, dekoracije, dodatne peći, mikseri, samo su neki aspekti opreme, koji bi omogućili još kvalitetniju i raznovrsniju nastavu učenicima – dodaje.
Imajući upravo to na umu, Podravka trenutačno provodi akciju „Donirajmo za škole i jela koja se vole“ kojom se svakom kupnjom odabranih Podravka proizvoda u razdoblju od 1.4. do 30.5. donira 5 centi za opremanje praktikuma ugostiteljskih škola. Cilj je omogućiti budućim kuharima najbolje uvjete za učenje i pripremu domaćih jela, kako bi ih sačuvali od zaborava. Kupnjom proizvoda s popisa sudjeluje se u ovoj akciji i pomaže očuvanju tradicije kroz podršku mladim kulinarskim talentima, a prijavljene škole možete vidjeti na web stranici Podravke.
Sve se može naučiti
Učenik Jurica Težak, odmalena je znao da želi biti kuhar pa ne čudi njegov odlučan stav da mu priprema nijednog jela ne predstavlja problem. Kaže kako je sve stvar prakse i da se baš svako jelo može naučiti pripremati – uz adekvatnu kuhinjsku opremu.
- Svatko priprema jela na svoj način, i u tome je čar kuhanja, a zaista mislim da se sve može naučiti uz pravilno vodstvo i potrebnu opremu – kaže.
Učenici nastave kuharstva čitavo su vrijeme marljivo radili na svojim jelima, a profesor Tomas kaže kako se radi o znatiželjnim mladim ljudima, koji vole istraživati i surađivati, dok im je najdraži upravo praktični dio. Profesor svoje iskustvo nesebično prenosi učenicima te naglašava kako je osnova, koju dobivaju u školi ključna za daljnji napredak na praksi, koje obavljaju u suradnji s ugostiteljskim objektima.
- Veliko im je zadovoljstvo kušati vlastita jela. Jednako dobro prihvaćaju pohvale i kritike, vole učiti na svojim greškama. Mi ih uvijek pratimo i nadgledamo, ali dopuštamo manje greške kako bi mogli naučiti na vlastitim primjerima – kaže profesor kuharstva.
I učenici su zadovoljni takvim načinom rada, sloboda u biranju namirnica im znači mnogo, ali i činjenica da se uvijek mogu obratiti profesoru za pomoć.
- Profesor uvijek sve nadgleda, nije se nikada dogodilo da neko jelo u potpunosti propadne, zagori ili bilo što slično – kaže učenica Nina Koprek.
Motivacija i poštovanje
Atmosfera, dinamika rada, sloboda izražavanja i potpora vrlo su bitne za razvoj svih učenika, a u Gospodarskoj školi Varaždin na to jako paze. Budući da su istraživanja pokazala kako se učenici srednjih škola vrlo često suočavaju s padom motivacije, što utječe i na školske rezultate, ovaj aspekt postaje još bitniji.
- Mene doživljavaju kao nekoga kome se mogu obratiti, što mi je jako bitno. Učenici su svjesni da sam upućena u njihov rad, koji se jako cijeni, pogotovo kad je riječ o natjecanjima - kaže ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, Jasminka Kelemen.
- Djeca osjete poštovanje koje dobivaju od svih profesora i mene kao ravnateljice, što je ključno za njihov rad i motivaciju. Odlično surađujemo sa svojim učenicima i smatram da, kako bi mogli postići svoj puni potencijal, djeca moraju biti opuštena u školi i fokusirana na učenje – dodaje.
Svijet hrane se razvija svakim danom, a s njime i mogućnosti za karijeru u tom sektoru. Sudeći po angažmanu učenika kojem smo svjedočili, samo je pitanje vremena kada će nam u nekom od boljih hrvatskih restorana biti posluženo jelo koje je netko od njih pripremio ili čak osmislio.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....