Primorsko-goranska

Zlatko Komadina: ‘Ostvarili smo baš sve što smo planirali, ni korona nas nije usporila!‘

- Uspješno smo amortizirali posljedice izmjena poreznih zakona te proračun održali stabilnim i dovoljno snažnim da osiguramo sredstva za pomoć koronom pogođenom sektoru poduzetništva, više od 10 milijuna kuna u nepunih godinu dana - naglasio je župan
Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije
 Boris Kovačev/Cropix

- Sve četiri godine u mandatu koji je na isteku, bile su investicijski intenzivne, a gradili smo, dograđivali i uređivali škole, zdravstvene i socijalne ustanove, luke i lučice na obali i otocima, ulagali u kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu, infrastrukturno i sadržajno revitalizirali Platak, uredili na desetke kilometara županijskih cesta, stvarali uvjete za energetsku i ekološku tranziciju naših otoka - ističe župan Zlatko Komadina, zadovoljan odrađenim jer je, kaže, ostvareno baš sve što je bilo i planirano.

- Nije nas usporila ni ova nesretna epidemija koja je nametnula i neke nove prioritete. Kada bih u najkraćim crtama rezimirao ovaj mandat, rekao bih da je, usprkos proračunskim ograničenjima, obilježen dinamičnim investicijskim, programskim i projektnim aktivnostima. Uspješno smo amortizirali posljedice izmjena poreznih zakona te proračun održali stabilnim i dovoljno snažnim da osiguramo sredstva za pomoć koronom pogođenom sektoru poduzetništva, više od 10 milijuna kuna u nepunih godinu dana. I našim zdravstvenim ustanovama preusmjerili smo dodatna sredstva za izvanredne okolnosti borbe s epidemijom. Povećali smo s četiri na pet milijuna kuna sredstva za programe javnih potreba u sportu kako bismo pomogli klubovima i sportašima u novonastaloj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa. Održali smo i financiranje udruga civilnog društva, svih programa i projekata kulture - kaže Komadina.

Pripreme za nove kapitalne investicije

Da se tijekom protekle četiri godine doista puno radilo i gradilo, vidljivo je po cijeloj županiji. U posljednjoj godini mandata završene su tri kapitalne investicije, dogradnje i rekonstrukcije škole Jelenje-Dražice sa sportskom dvoranom što je generacijski projekt za cijelu Grobinštinu, novog objekta Doma zdravlja u Novom Vinodolskom i jedinstvenog projekta iz područja zaštite i promocije prirodne baštine, Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, kao novog motiva za dolazak turista i izletnika u naš lijepi Gorski kotar. Odrađene su i sve pripreme za nove kapitalne investicije u području obrazovanja pa upravo kreće gradnja sportske dvorane Medicinske škole, dogradnja osnovne škole u Rabu, a s Općinom Viškovo pripremamo gradnju nove, moderne škole i sportske dvorane u Marinićima. U partnerstvu s općinama iz riječkog prstena i Gradom Kastvom, radi se na projektu prenamjene bivše vojarne u Klani u suvremeni dom za starije osobe kojim će se aplicirati na europska sredstva iz socijalnog fonda.

image
Nova škola u Jelenju
Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija među vodećim je županijama po korištenju bespovratnog (su)financiranje iz europskih fondova. Do kraja 2020. godine provedena su 74 projekta sufinanciranih bespovratnim sredstvima EU u iznosu od gotovo 500 milijuna kuna. Trenutno ih je u provedbi još 67. Tako je europskim novcem realiziran velik projekt kulturno-turističke valorizacije vrijedne povijesne baštine Putovima Frankopana, energetski su obnovljene školske zgrade, osigurano je gotovo 100 milijuna kuna za projekt centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, kroz projekt Mala barka obnovljena su brojna tradicijska plovila što je učinilo turistički vidljivijom bogatu pomorsku baštinu Kvarnera. Pokrenut je dosad najveći investicijski val na pomorskom dobru, uređene su, dograđene i sagrađene luke i lučice praktički u svim mjestima na obali i na otocima.

image
Projekt Putevima Frankopana
Primorsko-goranska županija

- Naše županijske lučke uprave spremne su i s dobro pripremljenim i gotovim projektima dočekale mogućnost kandidiranja na bespovratna europska sredstva za gradnju lučke infrastrukture. Uz podršku resornog ministarstva te su projekte uspješno kandidirali i dosad osigurali gotovo 250 milijuna kuna bespovratnog europskog novca za niz projekata kao što su dogradnja luka Mrtvaška na Lošinju, zatim luke u Baškoj, Cresu, Unijama, Crikvenici. Svi ti projekti, oni dovršeni kao i ovi koji su tek započeli, rezultat su udruženih snaga Županije, naših županijskih lučkih uprava, resornog ministarstva i jedinica lokalne samouprave - ističe Komadina.

Poseban fond za Gorski kotar

Dodaje da se u PGŽ-u dosljedno vode načelom ravnomjernog razvoja kako bi uvjeti za školovanje djece i život stanovnika u svim dijelovima županije bili jednako dobri. Osnovan je u ovom mandatu i poseban Fond za Gorski kotar, kroz koji sufinanciraju projekte goranskih općina i gradova.

- Podaci govore da smo u četiri godine uložili 170 milijuna kuna sredstava iz proračuna Županije kroz naše razne djelatnosti na područje Gorskog kotara. Vratili smo 4 puta više nego što Gorani uplaćuju u županijski proračun želeći napraviti jedinstven razvoj i kvalitetu života svakog građana županije, nevezano nalazi li se u Rijeci, na otocima ili u Gorskom kotaru. Pokrećemo i program uređenja mreže sanjkališta, a spremni smo pratiti svaku jedinicu JLS-a da doda još sadržaja za izletnički turizam. Želja nam je da Gorski kotar bude zeleno srce Hrvatske destinacija sportskog, izletničkog i rekreativnog turizma, investicijski poželjno područje, a onda će se dogoditi i toliko željeni demografski oporavak - ističe župan.

image
Severin na Kupi
Primorsko-goranska županija

Aktivan boravak u prirodi

Županija kroz Goranski sportski centar uspješno preoblikuje Platak u suvremeno odredište s raznovrsnom ponudom za aktivan boravak u prirodi. Po visini dosadašnjih i planiranih ulaganja, Platak predstavlja jedan od najvećih kapitalnih projekata Županije. U proteklih desetak godina uloženo je više od 70 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na velike infrastrukturne zahvate uređenja ceste, gradnje parkirališta te akumulacijskog jezera sa sustavom zasnježenja i potrebnom opremom.

Intenzivnim ulaganjem u zdravstvene ustanove na otocima, Psihijatrijsku bolnicu u Rabu i Lječilište Veli Lošinj, znatno je podignuta razinu zdravstvenih usluga te stvoreni uvjeti za razvoj zdravstvenog i lječilišnog turizma, kakve već imaju obje županijske thalassotherapije, u Opatiji i Crikvenici. Nedavnim otvaranjem doma za starije osobe na otoku Rabu institucionalnom skrbi za najstarije sugrađane pokriveni su svi kvarnerski otoci.

image
Novi objekt Lječilišta Veli Lošinj
Primorsko-goranska županija

Zaštita kulturno-povijesne baštine: Projekt Putovima Frankopana

Projekt Putovima Frankopana vrijedan je 61 milijun kuna, od čega se sa 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije. Pokrenut je još 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijane i nematerijalne baštine. Obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, krčkim knezovima koji su obilježili više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti. Projekt objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Županije te ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom.

To je najveći projekt na kojem SAFU trenutačno surađuje s Primorsko-goranskom županijom. Kako bi se građane potaknulo na obilazak rute Putovima Frankopana, izrađena je posebna aplikacija te izdan vodič Prijatelj po putu. Tiskana je i fotomonografija koja čitateljima daje temeljit uvid u život Frankopana – od ondašnjih običaja i mode preko kulture i arhitekture do prava.


Sadržaj nastao u suradnji s Primorsko-goranskom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:57