MITOVI I ISTINA

Znate li koliko uistinu košta osiguranje imovine za stan od 60 kvadrata?

Vlasnici nekretnina i dalje vjeruju kako će se u slučaju potresa, poplave ili požara za njih pobrinuti država, ali realnost prikazuje drugačiju sliku
Promo

Hrvati su uglavnom vlasnici kuće ili stana u kojem žive, a to pokazuju i brojke. Prema istraživanju Eurostata, čak 89,9% ljudi u Hrvatskoj posjeduje vlastitu nekretninu. I dok se kod kupovine nekretnina uglavnom stavlja fokus na odabir lokacije i cijenu kvadratnog metra, kada su u pitanju osiguranja tih dugo priželjkivanih i pažljivo opremljenih nekretnina dolazimo do paradoksalnih podataka koji nas, prema rezultatima Eurostat istraživanja, svrstavaju na samo dno europske ljestvice. No, što zapravo uključuje i omogućava osiguranje imovine?

Osiguranje imovine omogućava zaštitu nekretnine od opasnosti, odnosno, zaštitu vlasnika nekretnine od nenadanih i često vrlo visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem koji za posljedicu najčešće ima veliku i skupu materijalnu štetu. Ovaj tip osiguranja spada u jednu od najstarijih vrsta osiguranja što je sasvim logično s obzirom na nenadane situacije koje nam se mogu dogoditi kroz život.

Što podrazumijeva osiguranje imovine?

Kod ovakvog osiguranja se podrazumijeva i osiguranje stvari u kućanstvu kao što su namještaj, tehnika, odjeća i obuća, novac, nakit, umjetnine, zidne i podne obloge, rolete i stakla na prozorima i vratima, ali uključuje i građevinski dio nekretnine. Pod to spadaju svi dijelovi nekretnine kao što su pločice i parketi, instalacije poput dizala, bojleri, klime i solarne ploče te pomoćni objekti poput ograde, nadstrešnice, sjenice i bazena.

Bez obzira na to koliko smo oprezni i pažljivi, situacije poput puknuća cijevi, poplava, požara i provala mogu zadesiti svakoga od nas, a sanacija nastale štete nije jeftina. Povrh toga, posljednjih godinu i pol dana svjedoci smo iznimne snage prirode koju nitko ne može predvidjeti, a koja rezultira potresima koji su ostavili ogromne materijalne štete na području Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

image
Posljednjih godinu i pol dana svjedoci smo razorne moći prirode koju nitko ne može predvidjeti, a prema istraživanju Ipsos Pulsa, više od 65 posto građana značajno precjenjuje iznos potreban za kompletno osiguranje prosječnog stana
Georginutsov

Stotine milijuna kuna štete

Upravo su nedavni potresi na najgori način dokazali čitavoj Hrvatskoj krhkost brojnih domova i činjenicu kako se nešto za što se čovjek trudio i gradio čitav život može urušiti u svega nekoliko sekundi. Upravo u snažnim potresima koji su pogodili Zagreb te Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu, osiguratelji su brzo i efikasno reagirali na potres te izvršili potrebne radnje u otežanim uvjetima i isplatili značajne iznose osigurnine (preko 55 milijuna EUR) u zakonskim rokovima.. Stoga se s razlogom ponovno vraćamo na gorući problem u Hrvatskoj, a to je neplaćanje osiguranja imovine.

Postoje dva moguća uzroka zašto je tome tako. Prvi je mit da su u pitanju iznimno skupe police, ali to je upravo to - samo mit. Naime, rezultati istraživanja provedenog od strane IPSOS PULS-a ukazuju kako čak 65% građana ili značajno precjenjuje iznos potreban za osiguranje stana od 60 kvadrata ili ga uopće ne znaju procijeniti. No konkretan primjer pokazuje da je objektivna slika zapravo drugačija: za stan veličine 60 m2 u gradu Zagrebu, godišnja premija iznosi oko 1.000 kuna (otprilike 85 kuna mjesečno) što predstavlja nizak iznos u odnosu na isplatu u slučaju neželjenog događaja.

image
Pri sklapanju ugovora građani moraju biti upoznati sa svim uvjetima osiguranja, a vlastiti dom moguće je osigurati za svega stotinjak kuna mjesečno
Prostock-studio

Drugi uzrok je stav da nema potrebe za osiguranjem imovine jer će u slučaju potrebe, pomoć doći od strane države. Država i gradske vlasti su nam, nažalost, iz prve ruke pokazali kako se u ovako tragičnim situacijama na njih ne može osloniti i stoga je važno da financijsku neovisnost osiguramo sami sebi. Oštećeni koji su nastradali u potresu, ali ipak mogu i dalje boraviti u svojim domovima svejedno moraju platiti na desetke tisuća kuna troškova popravaka, a jednako visoke iznose imaju i renovacije u slučaju poplave i požara.

Bezbrižnija svakodnevnica bez opterećenja

Kada usporedimo ulog od nekoliko stotina kuna mjesečno kojima si možete efikasno osigurati dom i izdatke od više desetaka tisuća kuna koje morate platiti ako osiguranje nemate, dolazimo do jednostavnog zaključka: preuzimanje osobne odgovornosti jedini je ispravan način da osigurate svoju nekretninu.

No, kako odabrati adekvatnu policu osiguranja? Najpopularnija je polica osnovnog osiguranja imovine kojom je obuhvaćena zaštita od požara i poplava ali važno je istaknuti kako osiguranje od potresa ne ulazi u taj paket zbog čega je za osiguranje od potresa potrebno otvoriti dopunsko pokriće, ali i taj je trošak također minoran u usporedbi s iznosima same štete.

Kada se uzme u obzir bezbrižnost koju donosi osiguranje ali i osjećaj sigurnost da će vaš dom biti popravljen i renoviran u slučaju ako za to bude potrebe, nekoliko stotina kuna zaista ne predstavlja značajan financijski izdatak. Upravo iz tog razloga važno je osigurati svoj dom na vrijeme kako ne bismo bili dio loše statistike, ostavljeni na milost i nemilost situacije koja nas je snašla.


Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 10:05