NEOČEKIVANO

Znate li što goste na Jadranu najviše zanima? ‘Bit ću iskren, to me pitaju i prije nego me uopće pozdrave‘

Vrijeme doručka, besplatan parking, room service, dostupnost bazena ili SPA oaze pali su u drugi plan jer sada je ključno biti povezan

Ilustracija

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Koji vam je WiFi password?

To je većinom prva stvar koja zanima goste, posebice u hotelima i apartmanima. Vrijeme doručka, besplatan parking, room service, dostupnost bazena ili SPA oaze pali su u drugi plan otkad je interneta i potrebe da 24 sata na dan budemo online.

Da je u turističkim objektima na Jadranu dobar internet uistinu svetinja potvrdili su nam i sami turistički djelatnici.

- Gosti se nikada nisu požalili na internet, a bit ću iskren - većina ih za WiFi lozinku pita prije nego me uopće pozdrave – kazao nam je ranije direktor sinjskog hotela Alkar, Stipe Pavić koji je više od 10 godina u svijetu turizma.

Da je ista situacija i u restoranima, potvrđuje Željko Bašić, vlasnik splitske konobe Kod Joze.

- Danas je posebno bitno biti dobro povezan, pogotovo sada kada imamo dostave i plaćanje karticama jer inače ne bismo mogli normalno raditi – ističe.

Napredak tehnologija je stubokom promijenio očekivanja gostiju od hotela ili odmarališta u kojima borave. Prije dvadesetak godina, da ste razmišljali o budućnosti turizma, nikada ne biste pomislili da će internet biti ključan čimbenik pri odabiru smještaja.

image

Željko Bašić, vlasnik konobe Kod Joze

Paun Paunović/Cropix

Tajna dobrog posla

Istraživanje Statiste pokazalo je da 80 posto hotelskih gostiju vjeruje da je besplatan i besprijekoran pristup internetu važan. Drugo istraživanje, provedeno u sklopu platforme Hotels.com, otkrilo je da 56 posto poslovnih putnika smatra besplatan i brz WiFi najvažnijim čimbenikom pri odabiru hotela. Osim toga, poznato je da recenzije gostiju koje ističu lošu WiFi povezanost rezultiraju gubitkom rezervacija, a to je luksuz koji si hotelijeri, iznajmljivači i ugostitelji na našoj obali nakon par izazovnih pandemijskih godina nikako ne mogu priuštiti.

Posebice ne sada kada se čini da će ova godina turistički biti sjajna. Naime, u Hrvatskoj su već u svibnju, prema podacima sustava eVisitor, zabilježena 1.032.823 dolaska stranih turista te 262.922 dolaska domaćih turista. Broj noćenja stranih turista u svibnju je iznosio 4.234.476 dok su domaći turisti ostvarili 650.860 noćenje, kako je objavila Hrvatska turistička zajednica. Sve ove brojke s toplijim vremenom još više rastu, a ako još uvijek nemaju brz i pouzdan WiFi, poduzetnicima u turizmu je krajnji čas da ugovore internetske usluge koje će im pomoći u poslovanju kao što su mogućnost plaćanja karticama te ponuda WiFi-ja za goste.

image
Shutterstock

Pouzdani partner

Stipe Pavić, direktor sinjskog hotela Alkar s početka priče istaknuo je kako je iznimno zadovoljan A1 Hrvatska fiksnom i mobilnom mrežom te A1 optičkim internetom koji omogućuju hotelu da sve rezervacije dogovori brzo i efikasno.

- Svi smo umreženi preko hotelskog programa i nikada nismo imali problema s brzinom. Oko 90 posto rezervacija obavljamo putem mailova, što je ujedno i praksa u hotelijerstvu; da rezervacija ima pisani trag. Gosti se nikada nisu požalili na internet, a mi brinemo da im ponudimo kvalitetnu mrežu kao što je A1 Hrvatska tako da mogu nesmetano surfati u bilo koje doba dana dok uživaju u hotelu – rekao je Pavić.

U svemu tome mu je bitno da ima pouzdanog teleoperatera i zato se odlučio za A1 Hrvatsku koja je, prema mjerenjima korisnika na platformi Speedtest® kompanije Ookla®, daleko najbrža fiksna linija u Hrvatskoj.

image
Shutterstock

Gostima su najvažnija brzina, pouzdanost i sigurnost interneta

Kada je u pitanju WiFi, gostima su najvažnije tri stvari: brzina, pouzdanost i sigurnost, a upravo ove odlike imaju rješenja A1 Hrvatska.

Naime, posjetiteljima internet nije potreban samo kako bi provjerili e-mail i proguglali koje znamenitosti trebaju razgledati u blizini hotela, već i kako bi mogli upućivati videopozive, biti aktivni na društvenim mrežama te uživati u serijama na Netflixu. Vaš internet mora biti jednako brz kada dva gosta istovremeno pokreću ove vrste zahtjevnih aplikacija, kao i kada to čini njih 80.

S druge strane, WiFi mora biti i besprijekorno pouzdan jer ne želite zateći goste kako očajno lutaju hodnicima ili se skupljaju u predvorju u potrazi za stabilnom WiFi vezom koja bi trebala biti dostupna i pouzdana svugdje unutar objekta.

WiFi u vašem hotelu ili apartmanu ujedno treba imati i visoku sigurnosnu razinu jer će gosti zasigurno željeti za vrijeme boravka obaviti poneku transakciju koristeći svoje osobne, profesionalne, financijske podatke na mreži. U suradnji s administratorom vaše mreže pobrinite se da se ona bude zaštićena.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:32