Otkrivamo

Znate li što sve NE plaćate ako imate dopunsko zdravstveno osiguranje?

Od krivog pokreta koji može dovesti do uklještenja živca ili treninga koji je otišao u krivom smjeru i rezultirao sportskom ozljedom do karijesa ili upale umnjaka, samo su neki primjeri koji nam mogu poremetiti svakodnevicu i stvoriti nepotreban financijski stres
 Wutwhanfoto/iStock

Najvažnija stvar koju u životu imamo uopće nije materijalne prirode već je riječ o - zdravlju. Toga najčešće postanemo svjesni tek kada ono krene nizbrdo, a u posljednjih godinu dana svjesnost o važnosti zdravlja postala je sve jača i glasnija. Uz stručne preporuke o tome kako voditi što zdraviji način života, uvijek postoji svojevrstan popis na koji je potrebno staviti fokus. Vjerojatno ste ga već vidjeli, ali ponavljanje ne može naškoditi.

Očuvanje zdravlja pomoću raznolike prehrane i kretanja

Prvenstveno je u pitanju zdrava i raznolika prehrana koja uključuje dostatne količine voća, povrća te bijelog i crvenog mesa. U glavna tri obroka dnevno potrebno je uvrstiti kombinaciju sezonskog voća i povrća koje poboljšava imunitet, a preporuka stručnjaka jest dodati žitarice i sjemenke kao međuobroke. Izbjegavanje teške i masne hrane, alkohola i duhanskih proizvoda jednako je krucijalno kao i unošenje optimalne količine tekućine u organizam. Stručnjaci savjetuju da se dnevno popije minimalno dvije litre vode, a hidratacija organizma donosi benefite u vidu dobre probave, jačanju fizičke spreme, poboljšanju rada bubrega i povećanju razine energije. Također, dovoljan unos tekućine može smanjiti pojavu glavobolja i migrena.

image
Alvarez/iStock

Konačno, ključ dobrog zdravlja leži i u fizičkoj aktivnosti te boravku na svježem zraku. Vježbanje i treninzi minimalno dva puta tjedno idealni su za poboljšanje jednako fizičkog kao i psihičkog zdravlja, a ako ne postoji mogućnost vježbi – nema isprike. Dovoljna je i šetnja ili lagano planinarenje na svježem zraku koji će pokrenuti metabolizam, a tijelo će biti zahvalno. Izbjegavanje stresa i aktivni način života najbolji su put do zdravlja, ali nerijetko se zaboravlja na još jedan faktor – osiguranje.

Čak i uz najbolju prehranu te tjelesnu aktivnost mogu se pojaviti određeni problemi koji mogu poremetiti svakodnevicu. Od krivog pokreta koji može dovesti do uklještenja živca ili treninga koji je otišao u krivom smjeru i rezultirao sportskom ozljedom do karijesa ili upale umnjaka, ovo su sve primjeri koji se događaju svakodnevno, a nerijetko zbog njih tražimo pomoć liječnika i dodatno si stvaramo stres u financijskom smislu. Kako ne bi došlo do ovakvih neugodnih i zaista nepotrebnih situacija, od velike je važnosti uz obvezno zdravstveno osiguranje imati i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

image
South_agency/iStock

Zašto odabrati dopunsko zdravstveno osiguranje?

Razlozi su itekako dobri – ako imate dopunsko zdravstveno osiguranje u HZZO-u, nećete morati plaćati troškove zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, a to podrazumijeva primjerice:

• troškove bolničkog liječenja

• specijalističkih pregleda i dijagnostike

• ortopedskih i drugih pomagala

• dentalne zdravstvene zaštite i protetike

• fizikalne rehabilitacije, kad tu zdravstvenu zaštitu koristite temeljem uputnice HZZO-a i u ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om.

Dodatno, korisnici dopunskog zdravstvenog osiguranja oslobođeni su plaćanja troškova liječenja u inozemstvu koje se obavlja temeljem rješenja HZZO-a.

Ukratko, dopunsko zdravstveno osiguranje koje provodi HZZO pokriva razliku do pune cijene zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Tko može ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a i na koji način?

Dopunskim zdravstvenim osiguranjem mogu se osigurati svi koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje. Redovni učenici s navršenih 18 godina života, kao i redovni studenti imaju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, dok oni koji su s 18 godina svoje školovanje završili, ugovaraju dopunsko zdravstveno osiguranje sami.

Ukoliko imate obvezno, a ne ugovorite dopunsko zdravstveno osiguranje, sudjelovat ćete u troškovima liječenja u maksimalnom iznosu do 2.000 kuna po jednom računu, a ovisno što liječenje uključuje, računa može biti i više. Ukoliko imate i obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, jedini troškovi mogu biti sudjelovanje u cijeni lijekova s dopunske liste lijekova HZZO-a.

Za ugovaranje ove police ne morate čekati u redu, već ju možete lako i jednostavno ugovoriti online na stranici www.hzzo.hr. Jednom kad dopunsko zdravstveno osiguranje ugovorite, ono postaje aktivno 15 dana od dana sklapanja ugovora.

image
Nortonrsx/iStock

HZZO nudi jedinu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj s jednakom cijenom za sve građane, bez obzira na zdravlje i dob. To znači da oni među nama kojima je zdravstvena njega najpotrebnija, naši bolesni, stariji sugrađani, naši roditelji, djedovi i bake, u HZZO-u mogu sklopiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja po istoj konkurentnoj cijeni kao i mladi, zdravi građani, bez ograničenja i diskriminacije.

Koliko dugo vrijedi polica osiguranja u HZZO-u?

HZZO nudi opciju sklapanja ugovora na godinu dana uz mogućnost automatskog produljenja na novo osiguravateljno razdoblje od godinu dana. Dakle, nakon isteka trajanja od jedne godine, ugovor će se smatrati važećim i za iduće osiguravateljno razdoblje od jedne godine, osim ako se prije isteka ugovorenog razdoblja pisano ne izjasnite da ne želite produljenje sklopljenog ugovora.

Stoga, ne prepuštajte ništa slučaju, budite uvijek korak ispred i na vrijeme ugovorite svoju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja i bezbrižno uživajte u svakom danu!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s HZZO-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:10