„Bacite oko“

Znate li što znači srce u kavi? Simbolizira novu ljubav, ali i promjenu kakvu možda ne želite

Ako često pijete kavu, sigurno ste barem jednom uočili neke simbole u šalici. Mnogi od njih imaju vrlo zanimljiva značenja...
 Shutterstock

Jednom davno je etiopski pastir iz plemena Galla primijetio da su njegove koze iznimno hiperaktivne kada bi se pogostile neobičnim crvenim bobicama s obližnjeg drveta. I sam je stoga probao bobice, a učinak na njega je bio isti. Svoje otkriće je povjerio lokalnom svećeniku koji je crvene bobice proglasio „demonskim voćem“ i bacio ih u vatru. U tom trenu zrakom se počeo širiti predivni, opojni miris te je svećenik zamolio svoje pomoćnike da ih maknu s vatre i ohlade u vodi kako bi ih mogao proučiti. Voda je promijenila boju, a svećenik i pomoćnici su kušali bobice te otkrili da im pomažu da dulje ostanu budni.

Ovo je samo jedna od legendi koja se veže uz povijest kave - drugog najpopularnijeg pića u svijetu i prvog u određenim zemljama kao što je SAD, Australija i Etiopija koja se naziva pradomovinom drva kave. Dok su je neki željeli zabraniti, drugi su je opjevavali. „Crna kao vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo, slatka kao ljubav" opisao je kavu književnik Honore de Balzac, dok je skladatelj Johann Sebastian Bach njoj posvetio kantatu.

image
Shutterstock

Kako se kava u međunarodnoj trgovini nalazi odmah iz nafte, ne čudi što je dobila nadimak „crno zlato“. Osmansko carstvo među prvima je naveliko trgovalo s kavom, ali i svakodnevno uživalo u njezinom mirisu i okusu. „Turska kava“ i danas je simbol kulturne baštine tog naroda, a voljena je i u obližnjim zemljama te na Balkanu. Otkrićem kave mnogi narodi spojili su ljubav prema crnom napitku s drevnom vještinom – gatanjem. Čovjek od pamtivijeka želi znati što će mu se dogoditi u budućnosti; barem malo su znatiželjni čak i oni koji ni u snu ne bi priznali da da ih zanima njihova sudbina. Ako ste u drugoj skupini, gatanjem iz taloga kave možete se sjajno zabaviti i malo zaboraviti na brige. Ako ništa drugo, u pauzi od gledanja Europskog prvenstva u nogometu. Ipak, gatanje iz kave vještina je koja zahtijeva određena pravila kako biste što preciznije tumačili simbole i došli do zanimljivih spoznaja. Primjerice, hoćete li uskoro otići na putovanje ili se masno obogatiti.

Gata se iz samo jedne kave

Prvo pravilo proricanja iz kave glasi: mora biti jaka i skuhana na turski način, ali bez ikakvih dodataka. Idealan izbor je Barcaffé turska kava s karakterističnom cvjetnom notom te punim okusom s tonovima čokolade i prženih orašastih plodova. Srednje gusta je najbolji izbor, odnosno da nema ni previše ni premalo taloga. Kako biste to postigli, izmjerite količinu vode u šalici u koju želite uliti kavu, prebacite je u lončić i zakuhajte. U šalicu odlijte trećinu vode, a u preostalu vodu u lončiću dodajte dvije do tri žličice kave. Pustite da zakuha tri puta i digne se gotovo do ruba lončića te je potom brzo maknite s vatre i podlijte vodom iz šalice.

image
Shutterstock

Iako su šalice s raznim motivima poput točkica, mačaka ili cvijeća danas vrlo popularne (priznajte, imate barem jednu), šalica za gatanje iz kave mora biti čisto bijela, posebice iznutra kako šare ne bi ometale prepoznavanje simbola. Nadalje, kava se ispija polako i opušteno pa ako vam se nekamo žuri, bolje je da niti ne započinjete ovaj ritual. Ostavite ga radije za sljedeći dan, budućnost neće pobjeći.

U šalicu se gleda samo nakon prve popijene kave, a važno pravilo je i da se pije samo s jedne strane jer se prema tome određuje što u šalici predstavlja prošlost, a što budućnost. Kada ste popili kavu, okrenite šalicu tri put u lijevoj ruci kako bi se talog razlio, a potom je okrenite na tanjurić. U tom trenutku mogla bi vam preplaviti znatiželja, no ne podižite šalicu barem deset minuta dok se talog ne posuši i formira simbole.

A sad najzabavniji dio!

Možda je tih deset minuta bilo najdužih u vašem životu, ali vjerujemo da će se isplatiti jer sada slijedi ono najzabavnije – gatanje. Prije nego počnete tumačiti simbole, važno je znati da lijevi dio od mjesta gdje ste pili kavu predstavlja prošlost, sredina sadašnjost, a desni budućnost. Nadalje, simboli bliži vrhu šalice označavaju događaje koji će se brže odviti, a oni pri dnu predstavljaju upozorenja te one situacije koje su već započele.

Kako biste otkrili što vam je život namijenio, ali i što vam iz prošlosti ne da mira, važno je da simbole interpretirate kao cjelinu, a ne samo zasebno. Talog od kave može formirati svašta, ali samo je na vama kako ćete te simbole protumačiti i što ćete uopće u njima vidjeti. Zbog toga je gatanje iz kave osobno iskustvo. Naravno, možete ići i kod profesionalnih gatara, ali za dozu zabave dovoljna su i naširoko poznata tumačenja koja se mogu pronaći bilo gdje na internetu.

image
Shutterstock

Najčešći simboli u šalici su životinje, brojevi, geometrijski oblici i stvari iz svakodnevnog života. Talog može formirati svakakve kombinacije i to svega nabrojanog, što tumačenje čini još uzbudljivijim. Pa, pogledajmo najčešće simbole i njihova značenja.

Životinje

Mačka – Okruženi ste lažnim prijateljima, pazite da ne upadnete u zamku neiskrenog prijateljstva. Ovaj simbol također može označavati svađu u obitelji, podmetanje i prijevaru.

Pas – Ova životinja predstavlja iskreno prijateljstvo. Okruženi ste ljudima koji su vam odani i u njihovom društvu ste sigurni. Pokažite da ih cijenite i ponudite im pomoć ako je potrebna.

Riba – Simbol ribe ima dva značenja. Može značiti da vas u poslu ili na emotivnom planu očekuje sreća i zadovoljstvo, ali ako u talogu ima više riba, one znače brige. Što više riba, to više briga.

Konj – Konj u statičnom položaju simbolizira skoru romansu, dok u trku označava dobre vijesti. Konj također može simbolizirati nenadani dobitak, skladnu vezu ili prijateljstvo.

Ptica – Stižu vam radosne vijesti, posebice ako je riječ i ptici selici.

Zmija – Simbolizira opasnost, izdaju, neprijateljstvo, intrige. Velika zmija znači klevetu, mala upućuje na to da netko pokušava narušiti vašu reputaciju. Više zmija nagovještavaju razočaranje u nekoga.

Slon – Predstoji vam veliki dobitak i uspjeh, ali sa zakašnjenjem. Također može značiti i to da ste zaljubljeni u nekoga ili je netko u vas.

Leptir – Označava nepromišljenost, lakomislenost, naivnost pa povećajte oprez. Ako je leptir okružen točkama, moguća je lakša bolest.

Zmaj – Označava nesuglasice i svađu, bilo na poslu ili kod kuće.

Brojevi

0 – Stalno iznova završavate u jedno te istoj situaciji.

1 – Novi početak, nešto novo, uspjeh. Imate moć, možete sve promijeniti što vas smeta.

2 – Mirni putem ćete postići dogovor. Dvojka može označavati i sumnju u nekoga ili nešto.

3 – Broj tri simbolizira ljubavni trokut, ljubomoru ili neodlučnost oko tri stvari ili tri pojedinca.

4 – Očekuje vas poslovni uspjeh, a možda i razgovor u četiri oka još jednom osobom.

5 – Označava veliki uspjeh u bilo čemu čega se primite. Može značiti i veliku ljubav, strast, ali i preljub.

6 – Vjenčanje, brak, velika ljubav.

7 – Sedmica označava novu ljubav i sreću

8 – Velika borba i pobjeda. S druge strane, ljubomora.

9 – Upoznat ćete nekog novog ili smisliti novi hobi. Pred vama su lijepa vremena.

image
Shutterstock

Drugi simboli

Točka – Točke imaju dvojako značenje – poruke ili novac. Više točaka znači više novca, a ako su pri dnu šalice, znači da se „slijevaju“ u kuću.

Crta – Sve ravne linije pokazuju plan s određenim ciljevima, dok valovite znače nesigurnost. Okomite crte znače ciljeve koje ste si postavili; što su veće i tamnije, to će ishod biti povoljniji.

Krug – Krug simbolizira sveukupni uspjeh u bilo kojem području života.

Trokut – Očekujte promjene.

Kvadrat – Priželjkujete udobnost i mir, moguće da ćete ih i dobiti ako već niste.

Srce – Može imati i pozitivno i negativno značenje, ovisno gdje se pojavljuje u šalici. Ako je pri dnu na lijevoj strani od mjesta gdje su usne dodirivale šalicu, ne možete se riješiti osjećaja iz prošlosti. Ako je srce desno od mjesta pijenja, iskustva su vas učinili snažnijima. Ako je srce na vrhu i desno, u vaš život doći će nova ljubav, a ako je na vrhu i lijevo, slijedi vam rastanak ili razvod.

Sunce – Popularnost, moć, sreća u svim poslovima, sudbina je na vašoj strani.

Mjesec – Možda će u vaš život ući nova osoba, iskusit ćete uzbudljivu avanturu. Pun mjesec znači sretnu ljubav i brak, prva ili treća četvrt novi posao, druga četvrt sreću sa zakašnjenjem, dok mladi mjesec nagovještava sklapanje braka iz ljubavi. Mjesec sa zvijezdom znači rastanak.

Planine – Veliki uspjeh je pred vama, a što je planina veća, ishod je bolji.

More/voda – Puno novca, posebice ako je pri dnu šalice.

Cvijeće – Velika radost, sretan brak.

Oko – Netko čezne za vama. Može značiti i da budete na oprezu jer netko prati svaki vaš potez.

Brod – Do vas će doći optimistične vijesti.

Avion – Spremite se, predstoji vam uzbudljivo putovanje.

Saznajte budućnost digitalno

Vjeruje se da je proricanje budućnosti iz kave najbolje raditi za punog mjeseca kada je energija veća i to utorkom i četvrtkom te nikako nedjeljom. Ako ste se pogubili u svim simbolima i tumačenjima, postoji i lakša verzija, ona digitalna. Naime, Barcaffé je za sve ljubitelje kave pripremio zabavan digitalni alat temeljen na umjetnoj inteligenciji koji vam iz vaše fotografije taloga kave daje personalizirano proricanje budućnosti.

Pozovite dragu osobu, pripremite vam Barcaffé tursku kavu i uživajte u njezinom bogatom okusu i neodoljivom mirisu. Okrenite šalicu na tanjurić i pričekajte nekoliko minuta, potom fotografirajte unutrašnjost šalice. Na Barcaffé web stranici postavite pitanje o bilo čemu za što želite saznati odgovor, učitajte fotografiju unutrašnjosti šalice i pričekajte što će vam program izgatati. Mi smo dobili vrlo zanimljive odgovore, a vjerujemo da ćete i vi. Tko zna što vas čeka!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Barcaffea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 16:29