Brodogradnja

3. maj gradit će polarni kruzer, za 6 mjeseci Uljanik počinje s radom

MKM Yachtsu daje se jamstvo od 80,1 milijun eura, a 32,5 milijuna kuna ide Uljaniku za pokretanje proizvodnje
Polarni kruzer Scenic Eclipse
 Marijana Banko / CROPIX

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala državna jamstva za kredit tvrtki MKM Yachts iz Rijeke za gradnju polarnog kruzera, te Uljanik Brodogradilištu 1856 za kredit za pokretanje proizvodnje.

Putem HBOR-a će se izdati jamstvo tvrtki MKM Yachts u iznosu od 80,1 milijun eura, što je 80 posto ukupnog kredita od 100,7 milijuna eura za izgradnju polarnog kruzera za naručitelja PEC 2 LIMITED s Malte, tvrtke članice Scenic Grupe, a čijem je vlasništvu i MKM Yachts. Trup tog broda gradit će 3. maj.

Ugovor za gradnju putničkog broda kapaciteta 237 putnika, sklopljen je 7. svibnja. Scenic Grupa samo u europskoj floti posjeduje 23 broda za riječna krstarenja. Ugovorni rok isporuke je 15. studeni 2022. Avans će iznositi gotovo 67 milijuna eura, što je 40 posto od vrijednosti broda, a ostatak će se osigurati kreditom. Pored ovog broda, Scenic namjerava u Hrvatskoj izgraditi još seriju brodova iste namjene, i to u 3. maju.

Kredit za mjesec dana

Drugo jamstvo kod HBOR-a izdat će se Uljaniku 1856 za pokretanje proizvodnje, i to do iznosa od 32,5 milijuna kuna uvećano za troškove i kamatu.

Vlada je 26. ožujka ove godine donijela odluku o prijenosu koncesije na pomorskom dobru na Uljanik Brodogradnju 1856 čime se ostvario preduvjet za nastavak brodogradnje u Puli.

Samir Hadžić, danas rukovoditelj u novoj tvrtki, nekada jedan od čelnika Stožera za obranu brodogradnje u pulskom škveru, kaže kako bi se kredit mogao realizirati kroz mjesec dana.

- Konačno se realizira ono na čemu ja i još nekolicina ljudi iz užeg tima radimo godinu dana. Uljanik nije poslovni subjekt, nego ljudi, dizalice, obala. Svi koji su u brodogradnji znaju da je ovo mali iznos, ali on će nam poslužiti da opet pokrenemo strojeve koji su u mirovanju već dvije godine. Planiramo u narednih šest mjeseci napraviti sve tehničke preglede, popravke i slično da bismo mogli krenuti raditi na tržišnim osnovama - ističe Hadžić.

Završetak “stočara”

U tom periodu pokušat će se ugovoriti brod koji je na navozu na Otoku. Riječ je o takozvanom stočaru, gradnji koja je prvotno bila ugovorena s kuvajtskim naručiteljem, ali je taj ugovor, kao i svi ostali raskinut.

- Eventualno će se pokušati ugovoriti i gradnja drugih brodova u tom periodu. Ukupni je plan zaposliti oko 250 ljudi, ali ne bi se svi zaposlili odjednom, nego kako se posao bude širio. Teško je u ovom trenutku reći hoće li Uljanik raditi u gabaritima kako je nekada radio. Sve će to ovisiti o tržištu i potražnji - kazao nam je Hadžić.

Početak nove ere preko Uljanika 1856.

Uljanik d.d. išao je u stečaj lani u svibnju, a za sobom je povukao i ostale tvrtke iz nekadašnje Uljanik Grupe u Puli i Vodnjanu. Likvidacijski postupak nad tom tvrtkom je počeo lani ujesen, da bi u ožujku Vlada donijela Odluku o davanju suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - Brodogradilišta Uljanik s Uljanik d.d. na novu tvrtku Uljanik Brodogradilište 1856. koja bi trebala započeti novu brodograđevnu eru na području pulskog škvera. Potom je 8. lipnja donesena odluka o prijenosu opreme, a prije samih parlamentarnih izbora i odluka o potpori oživljavanju brodograđevne djelatnosti u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:54