Jamstva EIF-a Erste grupi

200 milijuna eura europske potpore za brži oporavak hrvatskih malih i srednjih poduzeća

Član Uprave Erste banke Hrvatska Boris Centner rekao je da im je veliko zadovoljstvo što su postali prva banka partner unutar EIB-ovog Paneuropskog jamstvenog fonda
 Duje Klaric/cropix

Iz lani osnovanog posebnog paneuropskog jamstvenog fonda, čija je namjena ubrzanje oporavka od koronakrize, očuvanje radnih mjesta i osiguravanje likvidnosti za mala i srednja poduzeća, u Hrvatsku stižu prva jamstva u iznosu 140 milijuna eura.

Kako je objavljeno, odobravaju se za Erste&Steiermärkische Bank i Erste&Steiermärkische S-Leasing radi financiranja hrvatskih malih i srednjih poduzeća u iznosu do 200 milijuna eura. Krediti i financiranje leasinga u sklopu tog programa imat će povoljnije uvjete, niže kamatne stope ili dulja razdoblja počeka, odnosno blaže kolateralne zahtjeve ili produljene rokove dospijeća.

Dodatak na mjere

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će biti još transakcija Europskog jamstvenog fonda u Hrvatskoj. Posebni je fond težak 25 milijardi eura, osnovala ga je Europska investicijska banka kao dodatak na nacionalne mjere, a očekuje se da na razini EU mobilizirati do 200 milijardi dodatnog financiranja za kompanije. Inače, u tom instrumentu sudjeluje 21 država članica Europske unije, a Hrvatska je jedna od njih te u njemu sudjeluje sa 105 milijuna eura, sukladno upisanom udjelu u kapitalu EIB-a.

Kad je prošlog ljeta upućivala u Sabor odluku o sklapanju Sporazuma o doprinosu između Europske investicijske banke i Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond, rečeno je da bi potencijalni iznos za hrvatske tvrtke, posebno mala i srednja poduzeća, bio oko 800 milijuna eura. Fondom inače upravlja EIB, a svaka država odgovara za gubitke i ostale troškove u sklopu operacija maksimalno do razine svojeg udjela u jamstvenom fondu. Kako je Marić rekao u saborskoj raspravi, stručnjaci EIB-a i Europske komisije procjenjuju da je očekivani neto gubitak fonda oko 20 posto, što znači da bi do 2038. godine, do kada je predviđeno trajanje jamstva, ta potencijalna obveza za hrvatski državni proračun bilo nešto više od 21 milijun eura.

- Uz pomoć ovog garancijskog instrumenta svojim ćemo klijentima pružiti podršku kroz kredite za likvidnost i investicijske kredite te im uz povoljnije uvjete omogućiti brzu i jednostavnu realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u budućem razdoblju - najavio je Boris Centner, član Uprave Erste banke Hrvatska.

Jednostavno i jasno

U odgovoru na naša pitanja, iz banke su poručili da je prednost Paneuropskog jamstvenog fonda (EGF) u pojednostavljenju kriterija prihvatljivosti te je procedura uključivanja transakcija u portfelj jednostavna i jasna. Uključivanje kredita u portfelj EGF garancije moguće je do 31. prosinca ove godine, a namjena je financiranje investicija i obrtnog kapitala, kao i financijskog leasinga, te je dozvoljeno i refinanciranje postojećih financijskih obveza. Ročnost kredita je od tri mjeseca do 12 godina, stopa garancije 70 posto, a nisu odgovorili uz koju kamatu te kolaterale, samo da "Erste banka klijentima može ponuditi dulju ročnost, nižu kamatnu stopu te manje zahtjeve za kolateralizacijom kredita".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22