Francusko Vijeće za klimu

5G vodi do veće emisije stakleničkih plinova

Francuska je jedna od zemalja u kojima se uvođenje 5G mreže smatra kontroverznim, a zbog nepoznanica u vezi s njezinim utjecajem na zdravlje i okoliš više desetaka zastupnika zatražilo je moratorij na uvođenje te tehnologije
 Marko Todorov/Cropix

Uvođenje 5G tehnologije moglo imati negativne učinke u vidu naglog povećanja potrošnje električne energije i povećanja emisije stakleničkih plinova, upozorava francusko Visoko vijeće za klimu. U izvješću objavljenom u subotu navodi da bi 5G mreže mogle biti odgovorne za otpuštanje dodatnih 3 do 7 milijardi tona ugljičnog dioksida te da je ta tehnologija tek vrhunac ledenog brijega. Navodi također da bi dodatnu emisiju ugljika mogli izazvati i podatkovni centri te proizvodnja novih elektroničkih uređaja.

Francuska je jedna od zemalja u kojima se uvođenje 5G mreže smatra kontroverznim, a zbog nepoznanica u vezi s njezinim utjecajem na zdravlje i okoliš više desetaka zastupnika zatražilo je moratorij na uvođenje te tehnologije. Njihov je argument da su za to potrebana dodatna istraživanja utjecaja na okoliš.

"Tražimo moratorij, a naš zahtjev danas je još relevantniji s obzirom na to da je Visoko vijeće reklo da trebamo utvrditi utjecaj tehnologije na okoliš prije nego što je uvedemo", rekao je Éric Piolle, zastupnik francuskih Zelenih. No, telekom provideri, s druge strane, tvrde da je izvješće previdjelo neke pozitivne aspekte koji čine 5G tehnologiju puno učinkovitijom od prijašnjih tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46