Jednaki uvjeti

Addiko banka povećala osnovni kapital za 40 milijuna eura

Addiko banka
 Damjan Tadić / Hanza Media

S ciljem ispunjenja očekivanja Hrvatske narodne banke da se osiguraju jednaki uvjeti tržišnog natjecanja za sve banke, Addiko Bank AG iskoristit će dio svojeg dugoročnog depozita kod Addiko Bank d.d. Zagreb za povećanje osnovnog kapitala Addiko Bank d.d. za iznos od 40 milijuna eura kroz dodatni osnovni kapital. Na ovaj će se način dodatno ojačati Bančina kapitalna osnova za naredno razdoblje očekivanog rasta.

U veljači i početkom ožujka 2020. godine, Uprava, Nadzorni odbor i Glavna skupština Addiko Bank d.d. Zagreb prihvatili su i odobrili Revidirane financijske izvještaje za 2019. godinu te je donesena odluka o isplati dividende u ukupnom iznosu od 224,6 milijuna kuna. Dividenda je isplaćena početkom ožujka prema Bančinom uobičajenom godišnjem rasporedu, odnosno prije eskalacije pandemije Covid-19 u Hrvatskoj u drugoj polovici ožujka 2020. godine.

Dana 19. ožujka 2020. godine, sve banke u Hrvatskoj primile su okružnicu Hrvatske narodne banke kojom su obaviještene o prilagodbi supervizorskih aktivnosti i očekivanjima, a koja je obuhvatila i priopćenje da će se hrvatske banke trebati suzdržati od distribucije dobiti u 2020. godini, te na taj način doprinijeti otpornosti hrvatskog bankovnog sustava na negativne učinke pandemije koja je u tijeku.

S ciljem ispunjenja očekivanja Hrvatske narodne banke da se osiguraju jednaki uvjeti tržišnog natjecanja za sve banke, Addiko Bank AG iskoristit će dio svojeg dugoročnog depozita kod Addiko Bank d.d. Zagreb za povećanje osnovnog kapitala Addiko Bank d.d. za iznos od 40 milijuna eura kroz dodatni osnovni kapital. Na ovaj će se način dodatno ojačati Bančina kapitalna osnova za naredno razdoblje očekivanog rasta. Za provođenje predmetne transakcije potrebna su interna odobrenja i odobrenje regulatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:09