OPORAVAK PRIHODA

Adris grupa: Konsolidirani neto rezultat je 14% bolji od onog u 2019. godini

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije u prva je tri kvartala dosegnula 1,065 milijardi kuna
Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe
 Neja Markičević/Cropix

Snažan oporavak prihoda u turističkom segmentu poslovanja, osjetan rast prodaje Cromarisa te rast premije Croatia osiguranja od pet posto najvažniji su pokazatelji poslovanja Adris grupe u prvih devet mjeseci ove godine.

Uspješno poslovanje Adris grupe u prva tri ovogodišnja kvartala iskazano je ostvarenim ukupnim prihodom od 4 milijarde i 510 milijuna kuna i 23 posto je bolji u usporedbi s rezultatom iz istog razdoblja prošle godine.

Stabilnost Grupe

- Realizirani rezultat osigurava i dalje stabilnost cijele Grupe. Posebno treba istaknuti treći kvartal, u kojem je konsolidirani neto rezultat Adris grupe 14 posto bolji od usporedivog razdoblja 2019. - komentirao je poslovno izvješće kompanije za prvih devet mjeseci ove godine predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar.

Ukupni prihod Grupe od prodaje roba i usluga iznosio je u prvih devet mjeseci ove godine 4 milijarde i 180 milijuna kuna te je 25 posto veći od prihoda ostvarenog u prošloj godini, EBITDA je u prva tri kvartala dosegnula milijardu i 65 milijuna kuna, a neto dobit 605 milijuna kuna.

U odnosu na pandemijsku 2020., ključni poslovni pokazatelj turističkog segmenta poslovanja Adris grupe, prodaja jedinica, rasla je 96 posto. Izraženo brojčano, popela na 1,34 milijuna prodanih jedinica. Kada se isti pokazatelj Adrisa stavi u odnos s pretpandemijskom 2019., ispada da je u prvih devet mjeseci ove godine na razini 76 posto ostvarenog u 2019.

"Turistički dio Grupe ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što iznosi 79 posto prihoda ostvarenih u 2019.", navodi Adris.

Rast izvoza

Croatia osiguranje ostvarilo je u prva tri kvartala ove godine ukupno bruto zaračunatu premiju u iznosu od 2 milijarde i 272 milijuna kuna, što je, ističu u Adrisu, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, rast od 5 posto.

U prvih devet mjeseci Cromaris je prodao 9245 tona ekvivalenta svježe ribe, ostvarivši rast od 17 posto u odnosu na 2020. Na izvoznim tržištima, navodi se u jučerašnjem priopćenju Adrisa, ostvaren je količinski rast od 19 posto.

U glavnoj sezoni povukli luksuzni hoteli u Istri

Adris grupa
Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,18 milijardi kuna i 25 posto je veći od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) je 1,065 milijardi kuna.

Turizam
U prvih devet mjeseci ostvarena je prodaja od 1,34 milijuna jedinica, što je rast od 96 posto u usporedbi s lanjskim razdobljem. Pritom je istarski dio turističkog poslovanja ostvario 86 posto prodaje iz 2019., zagrebački hoteli 36 posto, a dubrovački 44 posto prodanih jedinica. Analizira li se, pak, samo glavna sezona, luksuzni je segment ostvario 13 posto bolju prodaju u usporedbi s rekordnom 2019.

Croatia osiguranje
Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u Hrvatskoj u iznosu od 2,272 milijuna kuna, što je, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, rast od 5 posto. Neto dobit iznosi 320 milijuna kuna.

Cromaris
Unatoč logističkim poteškoćama, Cromaris je zabilježio rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 19 posto. (A.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:02