UPUTE ZA GRAĐANE

Ako imate osiguranje i želite prijaviti štetu od oluje, važno je znati: Za ubrzanje procesa pripremite fotografije

Ekstremni vremenski uvjeti su sve učestaliji...

Jako olujno nevrijeme porusilo krovove zgrade

 Marko Todorov/Cropix

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) preporučuje svim građanima koji su sklopili policu osiguranja imovine i koji su pretrpjeli materijalne štete da izravno kontaktiraju svoje društvo za osiguranje kako bi prijavili štete. Nastale štete tretirat će se u skladu s ugovorenim pokrićima osiguranja imovine i unutar rokova definiranih ugovorom u za to predviđenom zakonskom roku. Kako bi komunikacija s osiguravajućim društvima bila što jednostavnija, savjetuju da se unaprijed pripreme fotografije nastalih oštećenja jer će to ubrzati proces.

Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, kaže kako jučerašnje nevrijeme predstavlja snažan podsjetnik na važnost osiguranja imovine.

- Zabrinjavajući je podatak da je svega dvadesetak posto privatne imovine u Hrvatskoj osigurano, čime značajno zaostajemo za europskim državama u vremenima sve prisutnijih klimatskih katastrofa. Nužno je podizati svijest građana o osobnoj odgovornosti za život, zdravlje te osobito imovinu - istaknuo je Pauković.

Klimatske promjene postaju sve vidljivije, a ekstremni vremenski uvjeti sve učestaliji zbog čega se suočavamo s hitnom potrebom da prepoznamo ozbiljnost klimatskih promjena i prilagodimo se novim vremenskim ekstremima što naglašava nužnost pravovremene zaštite. Prirodne nepogode poput oluja, poplava i požara nanose značajne štete infrastrukturi, okolišu i gospodarstvu te izravno utječu na mnoge aspekte naših života. Uništeni domovi i prekinuti životi samo su neke od posljedica dok nepredvidive vremenske prilike dodatno naglašavaju važnost suradnje u pripremi za prijetnje koje priroda pred nas sve češće postavlja. Iz HUO-a stoga poručuju da police osiguranja imovine postaju ključni alat u očuvanju financijske stabilnosti pojedinca, ali i zajednice u cjelini.

Dodaju kako je osnovna namjena osiguranja imovine zaštita nekretnine od opasnosti, odnosno, zaštita vlasnika nekretnine od nenadanih i često vrlo visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem koji za posljedicu obično imaju veliku i skupu materijalnu štetu. Iako se nalazimo na samom vrhu Europe po broju građana koji posjeduju nekretnine (čak 91 posto), istovremeno smo pri samom dnu po njihovom osiguravanju.

Premija osiguranja imovine u Hrvatskoj je i dalje znatno manja od europskog prosjeka - 67 eura po stanovniku, u odnosu na prosjek od 193 eura.

- Kod sklapanja bilo koje police osiguranja važno je voditi brigu o odabiru odgovarajuće police. Ako već imate ugovorenu policu osiguranja imovine, preporuka je da se podsjetite i provjerite što je sve policom zaštićeno kako biste imali bolji uvid u pokrića. U vremenu inflacije i rasta cijena, potrebno je revidirati svoja ugovorena pokrića i svote osiguranja kako bi u slučaju štetnog događaja uslijedila isplata osigurnine u iznosu koji odgovara pretrpljenoj šteti - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:57