POSLOVNI USPJEH

Akvizicija MCS grupe: IN2 preuzeo cloud softver za vođenje liječničkih ordinacija

IN2 lider je u pružanju IT usluga bolnicama, a sada to postaje i u domovima zdravlja te se širi u primarnu zdravstvenu zaštitu

Snježana Stanović, Denis Jašarević, i Katarina Šiber Mlakar,
IN2 grupa

IN2 grupa, informatička tvrtka koja je tržišni lider u informatizaciji bolnica u Hrvatskoj, preuzela je zagrebačku MCS grupu. Time je dodatno ojačala svoju poziciju u informatizaciji bolnica, ali i dobila Medicus.Net, vodeći cloud softver za vođenje poslovanja u liječničkim ordinacijama svih vrsta, od primarne i sekundarne zdravstvene zaštite do domova zdravlja.

U ovom potonjem MCS grupa doslovno dominira. Čak 40 od 49 domova zdravlja koristi se njezinim softverom. Iznos akvizicije nije objavljen.

Poslovni rezultati

Denis Jašarević, predsjednik Uprave IN2 grupe, kaže da uz organski rast kontinuirano traže prilike za akvizicije koje podupiru njihove strateške ciljeve.

- U MCS grupi pronašli smo upravo takvog partnera. Akvizicija MCS grupe donosi nam rješenja koja su komplementarna onima unutar IN2 grupe u segmentu zdravstva, a iskustvo, znanje i kvaliteta rješenja i zaposlenika MCS grupe doprinijet će ostvarivanju naših planova širenja baze korisnika i jačanju dugoročnih suradnji s našim korisnicima - kaže Jašarević.

Cloud rješenjem MCS grupe Medicus.Net, uz gotovo sve domove zdravlja, koristi se i više od 2000 timova primarne zdravstvene zaštite, više od 600 timova sekundarne zdravstvene zaštite te više od 70 poliklinika i bolnica. Medicus.Net primjenjuje 85 posto patronažnih službi i 60 posto ginekologa.

MCS grupa jedan je od vodećih hrvatskih proizvođača informacijskih sustava u zdravstvu. Osnovao ju je 1999. godine Branko Šoštarić, koji je dosad bio vlasnik tvrtke. Osim Medicus.Neta, tvrtka pruža i srodne usluge kao što su sustav elektroničkog naručivanja, napredne analize medicinskih podataka i sustav potpore u odlučivanju.

Rezultati za prošlu godinu nisu dostupni. Međutim, MCS grupa je, prema podacima Fine, proteklih pet godina kontinuirano bilježila rast prihoda. Godine 2016. oni su iznosili 9,5 milijuna kuna da bi se u 2020. godini popeli na 17,9 milijuna kuna. Rast prihoda tvrtke u 2020. iznosio je 23,8 posto. Slično je bilo i s dobiti, koja je unatrag tri-četiri godine skočila na prosječno dva milijuna kuna. MCS je i dosta zapošljavao. U 2020. tvrtka je narasla za petinu.

IN2 grupa pak navodi rast prihoda i dobiti. Međutim, za 2020. i 2021. nije objavljivala detalje o prihodu na razini grupe. U Fini se može tek pročitati da je jedno društvo, najveći dio IN2 grupe, a riječ je o tvrtki IN2 Zagreb, prema podacima za 2020. brojio 307 zaposlenika uz njihovo blago smanjenje. Tvrtka je te godine prijavila prihod od 168,1 milijun kuna, uz pad od 9,69 posto, te rekordnu neto dobit od 22,31 milijun kuna. Neto dobit IN2 grupe 2016. bila je 3,83 milijuna kuna, a u 2020. skočila je za čak 64,8 posto u odnosu na godinu prije.

Strateška odrednica

- U 2021. ostvarili smo odlične rezultate i nastavljamo raditi na našoj ključnoj strateškoj odrednici, a to je rast - kaže Jašarević.

Katarina Šiber Makar, starija potpredsjednica za razvoj poslovanja u vlasniku IN2 grupe, kanadskoj kompaniji CSI kaže da je IN2 grupa posljednjih nekoliko godina ostvarila značajan organski rast.

- Akvizicija MCS grupe, prva u ovoj godini u portfelju IN2 grupe, još je jedan korak u realizaciji strategije anorganskog širenja poslovanja IN2 grupe na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini - zaključuje Šiber Makar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 17:13