TRANSAKCIJA

Alca u Zvečevu: ‘Proizvodnja pića i dalje ostaje u hrvatskim rukama‘

Jedan od najvećih domaćih distributera i logističara preuzeo je biznis alkoholnih pića posrnulog požeškog diva
 Danijel Soldo/Cropix

Ključno je da se tradicija proizvodnje alkoholnih pića u Zvečevu zadržava u hrvatskim rukama i, uvjereni smo, podiže na višu razinu, poručili su nam iz Alce, jednog od najvećih domaćih distributera i logističara, koji upravo dovršava preuzimanje proizvodnje alkoholnih pića u Zvečevu.

Ulasci trgovaca, distributera i logističara u proizvodnju nisu česti, pa je prošlotjedna objava Zvečeva da je s tvrtkom Jap 1921 d.o.o. u vlasništvu Alce sa sjedištem na zagrebačkom Žitnjaku dogovorena prodaja proizvodnje alkoholnih pića privukla naglašenu pozornost.

No, u Alci, u ovoj fazi preuzimanja dijela Zvečeva, kako nam je rečeno, ne mogu iznositi detalje transakcije. Primjerice, o iznosu koji će Alca platiti Zvečevu za alkoholni biznis, u zagrebačkom distributeru kažu da će "Zvečevo iznos vrijednosti transakcije upotrijebiti za financijsko restrukturiranje i tehnološko unapređenje proizvodnje čokolade".

Spašena radna mjesta

"Ovom transakcijom Alca preuzima operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne cjeline jakih alkoholnih pića te preuzima radnike koji su radili na poslovima i radnim zadacima vezanim uz tu cjelinu", dodaju u Alci, koja s godišnjim prihodom od gotovo milijardu kuna, 1200 zaposlenih i ponudom dostave robe na više od 30.000 lokacija u zemlji zasigurno predstavlja dobro zaleđe za daljnji razvoj proizvodnje žestokih pića u požeškoj tvrtki.

Upravu Alce čine Albert Šestan, Igor Šaravanja i Biljana Lovrečić, a predsjednik Nadzornog odbora je Michael Roland Markota koji je i većinski vlasnik tvrtke. Poduzeće kći Jap 1921. d.o.o., koje je kupac alkoholnog biznisa od Zvečeva, Alca je osnovala u srpnju ove godine.

Kao jednu od najvažnijih referenci tvtrke, u Alci navode povjerenje "mnogih multinacionalnih kompanija s kojima su partneri i imaju dugogodišnju suradnju".

Do transakcije između Alce i Zvečeva došlo je nakon dugogodišnje suradnje dviju tvrtki kroz distribuciju proizvoda požeške tvrtke Alcinom mrežom. Jednako tako, u blizini Požege, u Pleternici, nalazi se jedan od Alcinih distributivnih centara.

Iz Zvečeva su u povodu prodaje dijela svoje proizvodnje Alci poručili da je ta odluka donesena u cilju financijskog restrukturiranja, a nakon što je od kupca dobivena potvrda da će proizvodnja jakih alkoholnih pića ostati u Požegi a samim tim i radna mjesta u njoj.

Zvečevo je u lipnju 2017. zatražilo otvaranje predstečaja zbog blokade računa, ali i kao način izlaska iz poteškoća u koje je tvrtka zapala zbog pada prihoda tijekom 2016., povezanog s kolapsom Agrokora. Naime, u predstečajnoj dokumentaciji Uprava Zvečeva navela je da su prihodi tvrtke zbog zastoja u naplati od Konzuma u sastavu Agrokora pali za 50 posto te da je od 2015. do 2017. gubitak u poslovanju dosegnuo 76 milijuna kuna.

Prodaja Laste

U listopadu 2017. predstečajna nagodba za Zvečevo sklopljena je na iznos duga Zvečeva od 156,2 milijuna kuna, s planom otplate 44 milijuna i otpisom duga od čak 102,7 milijuna kuna. Prihodi od prodaje požeške tvrtke u prošloj godini dosegnuli su 80,2 milijuna kuna, što je oko 9 milijuna kuna slabiji rezultat u odnosu na 2019.

Potezi Uprave Zvečeva u restrukturiranju tvrtke koji su prethodili najnovijoj transakciji s Alcom bili su, među ostalim, prodaja brendova Laste iz Čapljine u stečaju koja je u suvlasništvu požeške tvrtke te dogovor s Croatia bankom o ustupanju imovine pod dug od 12 milijuna kuna.

Prošlu godinu Zvečevo je završilo sa 185 zaposlenih, što je za 90 zaposlenih manje u odnosu na 2019.

Umjesto prodaje, izbor ipak pao na alkoholna pića

Prodaja imovine od početka predstečajne drame Zvečeva bila je jedna od opcija prikupljanja novca za novi početak požeške tvrtke, ali i prilagođavanja poslovanja novim okolnostima. U predstečajnom planu Uprave Zvečeva najavljena je prodaja mljekare u sastavu tvornice kako bi se uprihodio novac, oko milijuna eura, za novi početak. Prodaja proizvodnje alkoholnih pića nije bila u spomenutome planu, štoviše, najavljeno je povećanje proizvodnje sa 651.000 litara u 2017. na milijun litara u 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:10