internetski div

Amazon otvara 1400 novih radnih mjesta dnevno

Amazon na dnevnoj razini čini ono za što jednom od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj trebaju tri godine...
 Frédéric Scheiber

Pandemija koronavirusa na jednu je jedinu kompaniju, Amazon, imala isti utjecaj kao i Drugi svjetski rat na cijelu industriju. Najveći internetski trgovac na svijetu u ovoj je godini postao najbrže rastući privatni poslodavac na planetu, a brzina kojom otvara nova radna mjesta mogla bi ga učiniti najbrže rastućim poslodavcem općenito. Trenutačno tu titulu drži Američki ured za popis stanovništva, koji je svakih deset godina, pa tako i ove, privremeno zaposlio 500.000 ljudi kako bi popisali američko stanovništvo.

No, to je kratkotrajni skok i tu potražnju stvara država. Drugih sličnih primjera nema. Snaga Amazona u zapošljavanju stoga se uspoređuje s potražnjom za radnicima u brodogradilištima tijekom Drugog svjetskog rata i s brojnošću zaposlenih u građevinarstvu nakon što je rat završio i dok je trajala opća obnova. Internetski je trgovac u 2020. narastao na 1,2 milijuna zaposlenih, što je 50 posto više nego godinu prije.

Prestigao Walmart

Ono što pak posebno iznenađuje ekonomiste jest da je od početka godine dnevno otvarao više od 1400 novih radnih mjesta. Istina, globalno, ali podatak je i dalje nezabilježen u korporativnoj povijesti SAD-a.

Da bi se pojmilo te razmjere, dovoljno je to preslikati na hrvatske okvire. Sada kada je poznato da je Hrvatska pošta počela raditi za Amazon kao njezin distribucijski centar za Hrvatsku i s potencijalom da se ta suradnja preslika na regiju, treba uzeti u obzir da je HP to postigao na temelju investicije u najsuvremeniji sortirni centar u jadranskoj regiji, u kojem je pošta zaposlila više od 1500 radnika - u posljednje tri godine!

Drugim riječima, Amazon na dnevnoj razini čini ono za što jednom od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj trebaju tri godine. U SAD-u je rekord u brzini zapošljavanja unutar jedne godine do 2020. držao Walmart. Najveći privatni trgovac, odnosno tvrtka koja upravlja najvećim brojem trgovina mješovitom robom u SAD-u, prije 20 godina uspio je odjednom, u samo 12 mjeseci narasti za 230.000 zaposlenih.

Walmart je najveći privatni poslodavac u Americi - ima 2,2 milijuna radnika, dakle trećinu više nego cijela Hrvatska. Amazon se, pak, pokazao toliko žilavim u koronakrizi da je u srpnju čak dodatno ubrzao zapošljavanje. Privukao je 350.000 radnika, odnosno počeo otvarati nova radna mjesta brzinom od njih 2800 dnevno.

U Hrvatskoj, prema Fini, pravni subjekt koji je registrirao najveći broj zaposlenika je Konzum plus, njih 9362. Amazon toliko radnika zaposli sada u tri do četiri dana.

Strukturna promjena

Dodatan izazov internetski trgovac stvara ekonomistima zbog strukture potražnje i plaća. Očekivalo bi se da je u potrazi isključivo za radnicima koji bi radili u skladištima, kao i dostavljačima. Amazon, naime, traži radnike u skladištima. K tome, dodatno zapošljava oko 500.000 dostavljača, koji nisu stalno zaposleni u kompaniji.

No, usporedo traži i tisuće programera te drugih IT stručnjaka, kojima isplaćuje konkurentske plaće. Drugim riječima, generira i veliku potražnju za bolje plaćenim radnim mjestima. U SAD-u se već razgovara o dugoročnim učincima Amazonova rasta jer radnike u skladištima i dostavljače plaća više od iznosa koji su fizički trgovci u SAD-u dosad bili spremni platiti prodavačima. Walmart je odlučio slijediti Amazon. Od početka godine povećao je broj zaposlenika za 180.000, a prodaju mu je u posljednjem kvartalu skočila 79 posto. Treći igrač, Target, također raste u online prodaji, i to za 155 posto.

I u Hrvatskoj jača potražnja za dostavljačima

U Hrvatskoj, iako ne postoji tržišni igrač veličine Amazona, može se primijetiti sličan trend. Sve je veća potražnja za radnicima u skladištima, vozačima i dostavljačima. Poslovi nisu klasificirani kao u SAD-u pa se traže od dostavljača pizza, zatim dostavljača razne hrane, vozača taksija, zatim radnika u dostavljačkim službama i startupima te slični profili.

Na svim portalima koje smo obišli, uključujući MojPosao, Posao.hr, Adorio.hr, Burza rada HZZ-a, Jooble, CareerJet i Njuškalo, takvih je oglasa u prosjeku od 50 do gotovo 200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:32