NOVI KARTIČNI POREDAK

Amazon ozbiljno zaprijetio duopolu Vise i Mastercarda: ‘Naknade su im previsoke‘

Mreže Vise i Mastercarda olakšavaju prijenos novca između banaka i trgovaca, provjeravajući ih na prijevaru ili neuspjeh

Ilustracija

 Marco Bertorello/AFP

"Revolt" internetskog diva Amazona i sve češća primjena modela "kupi sada, plati kasnije" opcija mogla bi biti početak kraja za kartični duopol Vise i Mastercarda, piše Daily Telegraph.

American Express je nekada nudio dojam ekskluzivnosti. Zlatna kartica, uvedena kasnih 1960-ih, bila je usmjerena na "članove s velikom potrošnjom" prije nego što je traženija platinasta došla dva desetljeća kasnije.

Ali s AmEx-om su došle i veće naknade. To je dovelo do toga da stotine restorana diljem Amerike bojkotiraju njihove kartice 1991. i potiču korištenje Vise i Mastercarda.

Sada je Visa pogođena sličnom pobunom protiv onoga što Amazon smatra pretjeranim naknadama za kartice. Od sljedećeg siječnja, maloprodajni div više neće prihvaćati Visine kreditne kartice, za početak od britanskih kupaca, što uključuje one koje izdaju Barclays ili HSBC, jer pokušava ojačati tvrtku smanjenjem naknada.

Iza 98 posto plaćanja karticama u Velikoj Britaniji stoji jedna od dvije mreže američkih divova - Visa i Mastercard, koje dominiraju globalnom industrijom kreditnih kartica.

S obzirom da se potrošači sve više oslanjaju na online maloprodaju, ovaj bi duopol mogao biti ugrožen, dok konkurentski načini plaćanja kao što je "kupi sada, plati kasnije" (BNPL) također postaju sve popularniji.

Dungan Barrigan, glavni direktor za proizvode tvrtke GoCardless koja razvija tehnologiju za tvrtke za izbjegavanje plaćanja karticama, kaže da je Amazonova odluka "dio pomaka od duopola, od plaćanja karticama i prema izravnijim plaćanjima koja isključuju posrednike".

Mreže Vise i Mastercarda olakšavaju prijenos novca između banaka i trgovaca, provjeravajući ih da ne bi došlo do prjevare. Naknade, obično oko 0,2 posto za debitno plaćanje i 0,3 posto za kredit, idu davatelju kartice ili banci, a 0,1 posto uzima Visa ili Mastercard.

Za neka plaćanja to je čak i više, a naknade za razmjenu između Ujedinjenog Kraljevstva i EU za Visu i Mastercard porasle su na 1,5 posto prošlog listopada, nakon Brexita. Trgovci su dugo bili frustrirani ovim troškovima.

- S obzirom da trgovci na malo sada troše više od milijardu funti za prihvaćanje plaćanja karticama, ne čudi da su mnogi frustrirani ovim rastućim naknadama, kaže Andrew Cregan, savjetnik za politiku plaćanja u British Retail Consortiumu. - U konačnici, potrošači će biti ti koji će trpjeti više cijene osim ako se ovi rastući troškovi ne mogu smanjiti.

Dok se AmEx suočio s konkurencijom suparničkih kartičnih mreža obećavajući jeftinije naknade, Visa i Mastercard sada se suočavaju s novim oblicima kredita, prijenosom novca i divovskim trgovcima na malo, kao što je Amazon, sa značajnom prednošću.

Amazon je već dodao dodatne naknade za kupnju plaćanjem Visom u Singapuru i Australiji, navodeći rastuće troškove.

- Troškovi prihvaćanja plaćanja karticama i dalje su prepreka za tvrtke koje nastoje pružiti najbolje cijene za kupce, rekao je glasnogovornik Amazona. - Ti bi se troškovi s vremenom trebali smanjivati ​​s tehnološkim napretkom, ali umjesto toga i dalje ostaju visoki ili čak rastu.

S tržišnom kapitalizacijom od gotovo 2 bilijuna dolara, Amazon bi mogao potaknuti slične prosvjede drugih trgovaca. Suparnici Kroger i Walmart prethodno su zabranili Visine kreditne kartice kako bi kompaniju natjerali na bolje ponude. Amazon će, međutim, i dalje prihvaćati Mastercardove kartice u Britaniji, koje su brojnije od Visinih u toj državi, piše Daily Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:35