Uspjeh uprave F. Peruška

Američki sud u cijelosti priznao lex Agrokor, nezadovoljnima ostaje sve manje opcija

Peruško je, kao nam je rečeno, svjedočio na ročištu i sudjelovao u radu pravnog tima
Fabris Peruško
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Američki sud je u postupku po poglavlju 15, međunarodnom insolvencijskom postupku, izdao pisano mišljenje kojim je u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdio priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva, priopćili su danas iz Agrokora.

Sud je u mišljenju odobrio zahtjev Agrokora za priznanjem u širem opsegu nego što je to prvotno odlučeno na ročištu, navodi se u priopćenju, odnosno prihvatio je zahtjev Agrokora da se nagodba prizna u cijelosti, te rješenje izričito uključuje i dio nagodbe koji ima utjecaja na dug Agrokora i njegovih povezanih društava za koji je mjerodavno englesko pravo.

„Cjelovitim priznanjem, u čije smo stjecanje uložili posebne napore, stečena je pravna zaštita kako od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u, tako i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u, što smatramo velikim uspjehom na korist svih vjerovnika i zaposlenika“, istaknuo je izvanredni povjerenik Fabris Peruško, za čijeg je mandata pokrenut ovaj proces pred američkim stečajnim sudom. Peruško je, kao nam je rečeno, svjedočio na ročištu i sudjelovao u radu pravnog tima koji se borio za priznanje lex Agrokor u cijelosti.

Pravomoćnost

Rješenjem Stečajnog suda SAD-a je, nadalje, određeno da će nagodba postati pravomoćno priznata u SAD-u kada postane pravomoćna u Hrvatskoj, što je također ispunjeno rješenjem Visokog trgovačkog suda od 26. listopada 2018. Priznanje postupka izvanredne uprave nad Agrokorom i ovisnim i povezanim društvima kao insolvencijskog postupka pred sudovima Sjedinjenih Američkih Država, napominju u Agrokoru, još je jedna u nizu međunarodnih potvrda postupka izvanredne uprave nad Agrokorom.

Naime, dodaju, Visoki sud Engleske i Walesa je 9. studenoga 2017. godine Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH prihvatio kao insolvencijski postupak koji se priznaje u Engleskoj i Walesu. To je isto za područje Švicarske učinio i švicarski sud 2. veljače 2018. godine. „Posebno je značajno da je Zakon, zajedno sa Stečajnim zakonom, u srpnju 2018. godine Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća uključen u popis nacionalnih zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području Europske unije. Prethodno je Ustavni sud Republike Hrvatske 8. svibnja 2018. godine Zakon ocijenio sukladnim s Ustavom RH“, zaključuju u Agrokoru.

Ostaju BiH i Srbija

Sve to znači da oni vjerovnici koji nisu zadovoljni nagodbom vjerovnika ili lex Agrokor više nemaju značajnog manevarskog prostora u kojem mogu očekivati uspjeh za svoju tužbu. U stvari, ostaje im samo mogućnost dizanja tužbe u Bosni i Hercegovini i Srbiji, čiji sudovi nisu priznali lex Agrokor. Taj zakon nije priznao ni slovenski sud, ali je Slovenija ipak u EU, pa bi zbog Uredbe Europskog parlamenta bilo teško ishodovati povoljnu presudu za vjerovnike koji se smatraju oštećenima u ovoj procesu.

Kada su po srijedi moguće tužbe u BiH i Srbiji, vjerovnici bi se mogli naplatiti samo iz imovine Agrokora koja je u tim državama, s tim da bi mogli naplatiti samo razliku koja bi im pripadala između onog što bi naplatili da se proveo klasični stečajni postupak u odnosu na ono što su dobili u nagodbi vjerovnika u procesu lex Agrokor. Iz Hrvatske bi se u tom pogledu mogle očekivati tužbe, na primjer, Adris Grupe, ali oni su kazali kako će to ostaviti na prosudbu pravnim stručnjacima koje su angažirali.

Naravno, postoji mogućnost i da netko u Srbiji i BiH i od hrvatskih poreznih obveznika, a ne samo od Agrokora, zatraži naknadu štete ako uspije u procesu dokazivanja štete, ali to će biti jako teško. Uz to, otežavajuća okolnost za tužitelje je to što je nagodbu potvrdilo 80 posto vjerovnika, pa se mogu očekivati kontratužbe tih vjerovnika ako bude potrebno, u zaštiti svoje imovine, a to sve smanjuje mogućnost da hrvatski porezni obveznici plate i jednu kunu u procesu lex Agrokor.

Presudu poptisao Martin Glenn

Presudu je potpisao stečajni sudac Martin Glenn, koji je i profesor na prestižnom Columbia Law School, gdje predaje korporativna restrukturiranja i stečajeve.

Od velikih stečajeva kojima se bavio kao sudac vodio je i slučajeve MF Global Holdings Ltd., te Residential Capital LLC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:28