Paradoks

Analiza kretanja burze: Analitičari promašuju dnevnu prognozu, no pogađaju dugoročni trend

Docent EFZG i njegov tim analizirali su točnost objavljenih dnevnih prognoza kretanja indeksa Zagrebačke burze
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Tomislav Globan, docent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, napravio je sa suradnicima analizu točnosti objavljenih dnevnih prognoza CROBEX-a i utvrdio paradoks: analitičari bi redovno promašivali dnevnu prognozu, ali su dugoročno pogodili trend.

Svaki radni dan

U članku koji je objavio na Ekonomskom labu ističe se da svaki radni dan Hina provodi anketu među četiri do šest anonimnih analitičara s pitanjem kakva kretanja očekuju toga dana na Zagrebačkoj burzi. Globan je sa studentima Filipom Vrbanićem i Ninom Grković napravio analizu tih prognoza od početka siječnja 2017. do kraja svibnja 2019. U tom razdoblju je bio 581 dan s dnevnom prognozom, a u okviru njih je čak 578 prognoza bilo - stagnacija. Za samo tri dana prognoza je bila pad dionica, a za niti jedan jedini dan u analiziranom razdoblju analitičari nisu većinski prognozirali da će CROBEX porasti.

Fokus

CROBEX je porastao u 239 dana, stagnirao u 120 dana, a padao u 243 dana.

No, sada dolazimo do paradoksa - premjestimo li fokus s dnevnog na godišnji, perspektiva se mijenja. Koliko god, naime, loše pogađali dnevna kretanja, analitičari su zapravo vrlo dobro pogodili dugoročni trend na ZSE-u. Naime, napominje autor, geometrijski prosjek dnevnih stopa rasta CROBEX-a u posljednjih 313 dana, odnosno otkad je 12. veljače 2018. krenula 16-mjesečna serija uzastopnih prognoza stagnacije, iznosi minus 0.002 posto. Uz to, CROBEX se 31. svibnja 2019. nalazio gotovo na istoj razini kao i na početku serije stagnacijskih prognoza otprije 16 mjeseci.

“To znači da su naši analitičari gotovo savršeno pogodili u prognozama stagnacije, pod uvjetom da kretanja pr omatramo dugoročnije”, zaključuje Globan.

No, on zbog toga problematizira činjenicu da su analitičari prognozirali dnevni rast, a ne dugoročni trend, i skreće pažnju na “upitan smisao provođenja ovakvih kratkoročnih anketa”.

Stagnacija

“Na burzi poput Zagrebačke na kojoj, uz kratkotrajnija odstupanja, CROBEX-ov ‘čemer’ vlada već dulje razdoblje, možda je uistinu najracionalnije prognozirati stagnaciju baš svaki dan u tjednu. Samo, zašto se onda dnevne ankete uopće provode?”, pita se Globan.

A mi u obranu dnevnog novinarstva možemo samo odgovoriti kako je upravo to zadaća dnevnog novinarstva - da dnevno propituje jesmo li još u čemeru ili nismo. I to ne samo da naknadno bilježimo faktografske podatke s burze, nego da bilježimo i prethodna očekivanja analitičara i investitora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12