INTERES ZA OBNOVLJIVCE

Ante Čikotić: Hrvatska može biti lider u stvaranju održive budućnosti

Podaci o rastu kapaciteta u 2023. ukazuju na potrebu za ubrzanjem napora kako bi se iskoristio puni potencijal solarnih resursa, apelira direktor Inovaproa


Direktor tvrtke INOVAPRO Ante Čikotić

 Sasa Buric/Cropix

Počeci razvoja i tržišni rast splitsko-zagrebačke tvrtke Inovapro, osnovane 2013., s misijom razvoja tehnologije za proizvodnju električne energije iz "obnovljivaca", idu istodobno i s "bujanjem" interesa i ulaganja u obnovljive izvore energije na našem tržištu u cjelini. Iz tog ugla, direktor tvrtke Inovapro Ante Čikotić idealan je sugovornik na temu koliki smo i kakav put u razvoju "obnovljivaca" prevalili u posljednjih jedanaest godina, ali i o pitanjima daljnjeg razvoja tehnologije i tržišta koje privlači sve više ulaganja i pozornosti, kako poslovne zajednice, tako i građana koji si žele smanjiti troškove potrošnje energije. ž

- U posljednjih jedanaest godina Hrvatska je svjedočila postupnom, ali očitom rastu interesa i ulaganja u obnovljive izvore energije. Taj trend odražava se u kontinuiranom povećanju udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, usklađujući se s globalnim težnjama prema održivijoj energetskoj budućnosti - ocjenjuje Čikotić.

Unatoč pozitivnim pomacima, dodaje, analiza instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora energije otkriva da Hrvatska još uvijek zaostaje za prosjekom Europske unije, što, upozorava naš sugovornik, ukazuje na postojanje značajnog prostora za stvaranje gospodarske aktivnosti ulaganjima u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Ubrzanje napora

Iskorištavanje solarnog potencijala u Hrvatskoj znatno zaostaje, iako zemlja uživa u izobilju sunčeve svjetlosti. Instalirani solarni kapacitet po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi otprilike 120 vata po stanovniku, što je znatno manje u usporedbi s vodećim zemljama, poput Nizozemske, koja ima 1280 vata po stanovniku, Njemačke s 985 vata po stanovniku, i Danske s 832 vata po stanovniku. Unatoč rekordnom rastu instaliranog kapaciteta u 2023. godini, ti podaci ukazuju na potrebu za ubrzanjem napora kako bi se iskoristio puni potencijal solarnih resursa - apelira direktor tvrtke Inovapro.

Na pitanje što je budućnost u ulaganjima u "obnovljivce", Čikotić iznosi procjenu da će sigurno biti puno više elektrana za samoopskrbu na krovovima. - Velike elektrane na poljima morat će se vezati za neki oblik proizvodnje kao, primjerice, agregatori industrija na drugim lokacijama, proizvodeći energiju za njih. Druga varijanta velikih solarnih polja bit će uspostava nekog oblika proizvodnje na toj lokaciji. To može biti proizvodnja zelenog vodika ili "pakiranje" električne energije u neki proizvod- prognozira on. Po njemu, tempo tranzicije prema "zelenoj" ekonomiji mogao biti brži.

image


Direktor tvrtke INOVAPRO Ante Čikotić

Sasa Buric/Cropix

Otpadna toplina

- Hrvatska ima priliku, ne samo nadoknaditi zaostatak za prosjekom EU, već i postati lider u pogledu održive energetske budućnosti. Unapređenje politika, poticaji i ulaganja, ključni su za ostvarivanje tog cilja, uz poticanje inovacija i tehnološkog razvoja u sektoru obnovljivih izvora energije - smatra Čikotić. Najveći prostor za poboljšanje koje Inovapro radi na tržištu, kako nam je poručeno, energetska su učinkovitost i napredna energetska rješenja koje kontinuirano razvijaju s industrijom i poslovnim korisnicima.

Zamjena loživa ulja i plina dizalicama topline i uz solarne elektrane na krovovima, optimalna su dugoročna rješenja koja se trenutačno najviše traže, otkrivaju u tvrtki Inovapro.Čikotić je jesenas skrenuo pozornost dionika na tržištu najavom razvoja inovativnih rješenja korištenja otpadne topline u bioplinu. - Otpadna toplina najbolja je jer je besplatna i može se odmah koristiti. Sušare za drvo i hidroponski uzgoj rajčice u poljoprivredi, rješenja su koja trenutačno implementiramo na više lokacija u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori - otkriva Čikotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:36