Najava ministra Piletića

‘Aplikacijom ćemo kontrolirati rad za platforme i pomoći radnicima u pregovorima‘

Aplikacija će imati podatke o radnicima, radnom vremenu i plaći, ali i o samozaposlenim osobama na digitalnim radnim platformama

Dostavljači Wolta prosvjedovali su ispred sjedišta tvrtke zbog neslaganja s njenom politikom i potraživanja za povećanjem naknada dostave od 30 posto

 Goran Mehkek/Cropix

Ovog će tjedna, kako je jučer najavio ministar rada Marin Piletić, na sastanak u Ministarstvo biti pozvani predstavnici digitalnih platformi Wolt, Bolt, Glovo, Uber i drugih kako bi ih se upoznalo sa zahtjevima nezadovoljnih dostavljača, pa i po pitanju njihovih neuspješnih kolektivnih pregovora s tvrtkama posrednicima ili agregatorima za koje dostavljači u Hrvatskoj uglavnom rade.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto pritom Ministarstvo rada razvija posebnu aplikaciju, Piletić je rekao da će im to biti jedan od oblika kontrole nad time tko sve radi za digitalne platforme, u koje radno vrijeme i koliko je plaćen, a tako će, smatra on, moći "pomoći radnicima u pregovorima s digitalnim radnim platformama".

Obveznici dostave

Početkom ove godine je, naime, stupio na snagu Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada koji u članku 14. predviđa uspostavu jedinstvene elektroničke evidencije rada, odnosno informacijskog sustava u kojem će se pohranjivati podaci o radnicima s posebnog popisa djelatnosti, ali i o samozaposlenim osobama koje obavljaju rad putem digitalnih radnih platformi i ostalim osobama koje obavljaju rad putem tih platformi sukladno ZOR-u.

Obveznici dostave podataka su digitalne radne platforme putem kojih rad obavljaju samozaposlene osobe i ostale osobe te poslodavci.

Kako piše u Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada, obveznici dostave podataka dužni su te podatke voditi "putem elektroničkih uređaja uz korištenje odgovarajućih programskih rješenja koji omogućavaju povezivanje i razmjenu podataka s jedinstvenom elektroničkom evidencijom rada u stvarnom vremenu". Oni su također dužni omogućiti internetsku vezu za povezivanje i razmjenu podataka s jedinstvenom elektroničkom evidencijom rada koju vodi Ministarstvo rada.

Sadržaj podataka, popis djelatnosti, način unosa, razmjene i pohranjivanja podataka pravilnikom će propisati ministar u roku od šest mjeseci.

S dostavljačima nezadovoljnim uvjetima rada na digitalnim platformama i agregatorima Piletić se sastao prošlog tjedna za vrijeme njihova prosvjeda, a kaže da će ih obavijestiti i o rezultatu razgovora s upravama Wolta, Bolta, Glova i Ubera.

image

Prosvjed radnika digitalnih platformi Bolt, Uber,Wolt i Glovo kojim zahtijevaju izmjenu Zakona o radu u segmentu rada na digitalnim platformama

Damjan Tadic/Cropix

Prijedlog još iz 2021.

Inače, ministar tvrdi da je poglavlje o radu na digitalnim platformama koje je sada uvršteno u Zakon o radu (ali će stupiti na snagu tek 1. siječnja iduće godine) u čak 95 posto odredbi usklađeno s nacrtom europske direktive. Napomenimo ipak da je Europska komisija predložila direktivu o radu na digitalnim platformama još 2021. godine, ali oko nje i dalje nije postignut dogovor na razini EU, a prema najavama iz Komisije, očekuje se da će biti donesena do kraja godine. Što se tiče ZOR-a, on rad koji se obavlja korištenjem digitalne radne platforme smatra "naplatnim radom koji na temelju ugovornog odnosa fizička osoba obavlja za digitalnu radnu platformu ili za agregatora". Također, predviđa da postoje radnici s ugovorom o radu s platformom ili agregatorom te samozaposlene osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:33