NISU SVI ODOBRENI

APN dosad zaprimio 2.389 zahtjeva za stambene subvencije: Evo koliko iznosi prosječni iznos subvencioniranog kredita

Prosječan rok otplate 22 godine

Stanogradnja u Splitu u procvatu

 Nikola Vilic/Cropix

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 2.389 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u utorak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Od zaprimljenih zahtjeva, dosad ih je obrađeno 850, od čega ih je 785 odobreno, za 63 je zatražena dopuna, jedan zahtjev je odbijen, a jedan podnositelj je odustao od zahtjeva.

Pritom, potpisana su 92 ugovora o subvencioniranju stambenih kredita od strane APN-a koji su dostavljeni bankama, priopćilo je ministarstvo.

Na uzorku od 850 obrađenih zahtjeva, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 81.420 eura, dok je prosječan rok otplate 22 godine.

Efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi prosječno 3,16 posto, a nominalna kamatna stopa (NKS) 2,99 posto godišnje.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, a iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 449 eura, od čega mjesečna subvencija iznosi oko 155 eura, ili godišnje 1.862 eura, objavilo je resorno ministarstvo.

Planirana sredstva 9,3 milijuna eura

Podsjećaju da je podnošenje zahtjeva započelo 20. ožujka, a da će se zahtjevi zaprimati do utroška planiranih sredstava, koja ove godine iznose 9,3 milijuna eura.

Inače, APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Iz ministarstva su napomenuli i da je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji, u kojima je rođeno više od 7.800 djece, te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:12