IZNENADNI OTKLON

Apple zadao udarac Intelu i u nove Macove ugradio svoje procesore

Izvršni direktor upozorio je kako kompanija ima dugoročnu strategiju posjedovanja i upravljanja primarnim tehnologijama za proizvode koje izrađuje
Tim Cook
 Brooks Kraft/Apple Inc./AFP

Američki tehnološki div Apple predstavio je nove modele laptopa i računala Mac Book Air, Mac Book Pro i Mac Mini koji u sebi imaju ugrađeni novi M1 procesor osmišljen i proizveden u Appleu. Time je Apple napravio iznenadni otklon od 15 godina duge suradnje s Intelom čiji su procesori dosad bili ugrađivani u Macove i druge proizvode kompanije sa sjedištem u Copertinu u Kaliforniji.

- Uvođenje tri nova Maca s Appleovim probojnim M1 čipom predstavlja hrabru promjenu koja je nastajala godinama i obilježava istinski povijesni dan za Mac i Apple – ocijenio je Tim Cook, izvršni direktor Applea na predstavljanju spomenutih proizvoda. Osvrnuvši se na osobine M1 procesora, Cook je izrazio uvjerenje kako je riječ o najmoćnijem čipu koji je kompanija ikad stvorila s idejom da u kombinaciji s Big Surom pruža iznimne performanse, izvanredno trajanje baterije i pristup većem broju softvera i aplikacija nego ikad prije.

Izlažući motive Applea da se upusti u vlastitu proizvodnju procesora za Macove, njegov izvršni direktor upozorio je kako kompanija ima dugoročnu strategiju posjedovanja i upravljanja primarnim tehnologijama za proizvode koje izrađuje. U prilog Cookovim riječima, među ostalim, idu ranije odluke Applea o preuzimanju dijela Intelova modemskog poslovanja u transakciji vrijednoj milijardu dolara i tvrtke PA Semi, za što je kompanija izdvojila 278 milijuna dolara.

Kontrola nad tehnologijom

Prezentaciji Macovih uređaja s vlastitim procesorom prethodila je i najava potpredsjednika Applea Johnyja Sroujija da će kompanija pojačati napore na uspostavljanju što veće kontrole nad tehnologijom koju ugrađuje u svoje proizvode jer se na taj način, upozorio je, ubrzavaju procesi inovacija i smanjuju troškovi u kompaniji.

image
Johny Srouji
Handout/Apple Inc./AFP

U osvrtu na Appleov zaokret u ugrađivanju procesora u Macove, analitičar konzultantske kuće CCS Insight Wayne Lam podsjetio je da Apple izrađuje vlastite čipove za uređaje iPhone i iPad kao i za satove koje ta kompanija proizvodi.

- Apple Silicon potpuno je u skladu sa strateškim ciljem Applea da stvarno kontrolira čitav tijek proizvodnje. Sada posjeduju sve, od silicija i softvera do načina na koji korisnik pomiče miš. Na taj način Apple je strahovito integriran – komentirao je Lam za američku televizijsku postaju CNBC, koja reakcije tržišta na Appleov zaokret sažima u ocjenu da se radi o snažnom udarcu za Intel čiji su procesori dosad ugrađivani u Macove.

U svakom slučaju, iz Intela je povodom Appleove prezentacije odaslano suzdržano priopćenje u kojem se izražava uvjerenje kako računala s Intelovim pogonom, poput onih koja se temelje na mobilnim procesorima Intel Core 11. generacije, pružaju globalnim kupcima najbolje iskustvo u područjima koja najviše cijene, kao i najotvoreniju platformu za programere.

Novi Appleov procesor ugrađen je, među ostalim, u Mac Book Air koji je najpopularniji proizvod kompanije i najprodavaniji laptop s 13 inčnim ekranom na svijetu. Prema službenom priopćenju Applea, uz M1 čip Mac Book Air ubrzava rad svih aplikacija, od uređivanja fotografija do izvoza videozapisa na Internet. Novi Mac Book Air, prema istome izvoru, donosi najdulji vijek trajanja baterije dosad s mogućnostima 15 sati bežičnog pregledavanja weba i do 18 sati reprodukcije videozapisa.

Suzdržanost

Iz činjenice da Apple istodobno sa stavljanjem na tržište Macova s M1 čipom iz vlastite produkcije nije povukao iz prodaje laptope i računala s Intelovim procesorima, dio američkih medija izrazio je suzdržanost oko Appleovih navoda da su uređaji s M1 čipom prevazišli sve što je dosad izumljeno i ponuđeno.

- Performanse novog M1 čipa gotovo je nemoguće izmjeriti jer tvrtka nije pružila nikakve detaljne potkrepljujuće tvrdnje za svoje navode - upozorio je za televizijsku postaju CNBC osnivač Moor Insightsa i konzultant Patrick Moorhead.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:31