Izvješće Hanfe

Atlantic Grupa i HT imaju najbolje korporativno upravljanje u hrvatskoj

Prosječna dividenda po dionici u 2019. bila je 73,50 kuna, dok je godinu dana ranije iznosila 66 kuna
Emil Tedeschi
 Goran Mehkek/Cropix

Na Vodećem tržištu Zagrebačke burze najvišu razinu usklađenosti s novim Kodeksom korporativnog upravljanja ostvarila je Atlantic Grupa, na Službenom tržištu Hrvatski Telekom, a na Redovitom tržištu prvo mjesto prema razini usklađenosti dijele Adriatic osiguranje i Podravska banka, stoji u godišnjem izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga o korporativnom upravljanju koje je objavljeno u petak.

U izvještaju se, između ostalog, uspoređuju odabrana područja korporativnog upravljanja za izdavatelje iz Hrvatske, čije su dionice uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze, u odnosu na društva iz zemalja članica OECD-a i G20.

Izračun usklađenosti temelji se na dostavljenim podacima iz deset područja. Primjerice, primici članova uprave i No-a te odnos prema dioničarima i održavanje glavnih skupština kao i korporativna društvena odgovornost.Kao i prethodne godine, najveći broj izdavatelja na kraju 2019. bio je iz sektora turizma, zatim iz sektora prehrambene industrije te financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i sektora trgovine.

Isto tako, najviši bruto fiksni iznosi primitaka isplaćeni su članovima uprave u sektoru turizma i bankarstva, a najniži iznosi isplaćeni su u sektoru nekretnina i fondova.

Nadalje, 39 izdavatelja je u 2019. isplatilo bruto varijabilne primitke članovima uprave od 79,2 milijuna kuna, a iznos bruto varijabilnih primitaka isplaćenih članovima uprave u 2019. kretao se u rasponu od 1,5 tisuća do 12,4 milijuna kuna. Najviši iznos bruto varijabilnih primitaka isplaćen je članovima uprave kod izdavatelja iz sektora telekomunikacija, a najniži u prijevozu. Prosječni iznos isplaćene dividende po dionici u 2019. iznosio je 73,50 kuna, a godinu dana ranije on je iznosio 66 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:02