uspješno izdanje

Atlantic grupa izdala obveznice vrijedne 300 milijuna kuna

Kako su ranije izvijestili iz Atlantic grupe, interes investitora bio je znatno veći, odnosno bili su upisali nešto više od 407 milijuna kuna, dok je planirani i izdani iznos od 300 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,875 posto
Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe

 
 Neja Markicevic/Cropix

Atlantic grupa je u ponedjeljak objavila da je izdala petogodišnju obveznicu u vrijednosti 300 milijuna kuna, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 0,875 posto, a ta će sredstva najvećim dijelom koristiti za refinanciranje postojećih obveznica te za financiranje radnog kapitala.

Atlantic grupa je 11. prosinca uspješno izdala korporativne obveznice u iznosu od 300 milijuna kuna, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 0,875 posto, uz polugodišnju isplatu kamata, s dospijećem 11. prosinca 2025. godine, navodi se u priopćenju kompanije.

Obveznice su izdane na domaćem tržištu kapitala i uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze i uključene u usluge depozitorija te usluge prijeboja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

Prvi dan trgovanja obveznicama na Zagrebačkoj burzi je utorak, 15. prosinca.

Zajednički agenti i pokrovitelji izdanja obveznica su Erste&Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, a pravni savjetnik Šavorić & Partneri odvjetničko društvo.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem obveznica koristit će se najvećim dijelom za refinanciranje postojećih obveznica 3ATG (ATGR-O-216A), dok će ostatak sredstava biti korišten za financiranje radnog kapitala, navode iz Atlantic grupe.

Kako ističu, izdavanjem obveznica na domaćem tržištu kapitala Atlantic grupa nastavlja s kontinuiranom praksom poticanja razvoja domaćeg tržišta kapitala koju razvija od 2003., kao i unapređenja vlastitih izvora financiranja.

"Uspješnim izdanjem nove obveznice u izazovnoj 2020. godini, po realiziranim uvjetima i zabilježenom interesu, možemo reći kako smo iznimno sretni zbog snažnog povjerenja koje je ukupna investicijska zajednica opetovano pokazala prema Atlantic grupi", kazao je potpredsjednik Atlantic grupe za financije, nabavu i investicije Zoran Stanković.

Naime, kako su ranije izvijestili iz Atlantic grupe, interes investitora bio je znatno veći odnosno bili su upisali nešto više od 407 milijuna kuna, dok je planirani i izdani iznos od 300 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,875 posto.

Stanković ističe da su u kompaniji posebno ponosni "na povijesno nisku ostvarenu kamatu stopu na korporativne obveznice u nefinancijskom sektoru na hrvatskom tržištu kapitala".

"To je čvrsti indikator da su investitori prepoznali poslovni model Atlantic grupe kao stabilan te nisko rizičan u situaciji ove gospodarsko - zdravstvene krize i neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije", naglašava Stanković u priopćenju.

Ocjenjuje i kako diverzifikacija investitora koju su imali u izdanju novih obveznica ukazuje na to da se domaće tržište korporativnih obveznica, kao i cjelokupno tržište kapitala, neprijeporno razvija.

"O uspješnosti izdanja dodatno svjedoči i bitno viši interes ulagatelja od ukupnog iznosa izdanja, čime smo iznimno zadovoljni", rekao je.

Napomenuo je i kako se koordinacija ovog izdanja zbog specifičnih okolnosti u cijelosti odvijala online, ali i kako su u suradnji sa zajedničkim agentima i pravnim savjetnikom, uspjeli provesti transakciju u kratkim rokovima, uz ostvarivanje financijskih ciljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:29