Brač

Austrijanci gradili bez dozvole, evo kakva sudbina čeka bespravnu gradnju tik uz more

Zaustavljen je opsežan, a protuzakonit građevinski zahvat, uz more, na atraktivnom rtu Bijaka u Milni na Braču
 / HANZA MEDIA

Građevinski inspektori su konačno reagirali. Zaustavljen je opsežan, a protuzakonit građevinski zahvat, uz more, na atraktivnom rtu Bijaka u Milni na Braču. Gradilište prostranog "Beach bara", aktivno već mjesecima, zatvoreno je netom prije završetka radova, a iz Državnog inspektorata dostavljen je kratak odgovor na postavljeno pitanje o sudbini ove bespravne gradnje.

- Na k.č.br. 2468/1 k.o. Milna obustavljeno je daljnje građenje nakon što je utvrđeno da se radovi izvode bez ishođene građevinske dozvole. Daljnje inspekcijsko postupanje je u tijeku.

Na terenu su utihnuli strojevi i gradilište je potpuno zamrlo. Prošle subote nije se održala ni planirana pretpremijera novog objekta za koju su investitori iz Beča već odaslali pozivnice tiskane na njemačkom jeziku. Samo za prijatelje, naglasili su.

Slobodna Dalmacija

Umjesto velike fešte, tišina je u subotu carevala dubokom uvalom najvećeg naselja na zapadnoj obali otoka Brača.

Investitor je veliki plažni kompleks počeo graditi još krajem siječnja, bez "papira", a nastavio je još žešće kad mu je zahtjev za građevinskom dozvolom glatko odbijen. Građevinski inspektori dugo nisu reagirali po prijavi brutalne agresije na prostor.

Bespravni graditelji, potpuno iznenađujuće, strani su državljani.

Slobodna Dalmacija

Poduzetnici iz Austrije, ne zna se da li uz nečije usmene garancije ili samo pogrešne sugestije, prilagođavajući se lokalnim navikama, hrabro su ušli u problematično ulaganje "riskirajući" ozbiljan novac. Čineći usput i kazneno djelo. Kad stranac kreće u takvu "avanturu", jasno je koliko ozbiljno doživljava našu pravnu državu, piše Slobodna Dalmacija.

Investitor je tvrtka "Bijaka Beach bar", iza koje stoje vlasnici Markus Scheer, Arian Salehynia i Reza Akhavan Aghdam. Poduzetni "bečki dječaci" razgranali su biznis po Braču pa su krenuli u protupravnu rabotu s betoniranjem "Beach bara".

Očito znajući da ne mogu dobiti građevinsku dozvolu, nisu je ni tražili prije početka radova. Krajem siječnja zatražili su tek lokacijsku informaciju (informaciju, a ne dozvolu) od županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Ispostave Supetar za zemljište koje su prethodno uzeli u najam.

Slobodna Dalmacija

Uz uputu o prostornoplanskoj dokumentaciji tada su dobili i pismeno upozorenje da se "na temelju ove lokacijske informacije ne može pristupiti provedbi zahvata u prostoru niti izradi projekata".

No, Bečlije su u tom trenutku već gradili. Tek tri mjeseca poslije, kad su radovi ušli u završnu fazu, podnijeli su istom organu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali im je promptno vraćena odbijenica. Radovi na parceli od 8000 četvornih metara nastavljeni su kao da se ništa nije dogodilo.

Građevinske dozvole nema i prema važećem prostornom planu ne može je ni biti. Urbanistički plan uređenja (UPU) "Bijaka" izričito kaže: prateći sadržaji se grade kao jedan zahvat, uz uvjet da se grade nakon što građevine osnovne ugostiteljsko-turističke namjene dobiju građevinsku dozvolu (najmanje hotel).

A za gradnju takvog objekta potrebno je objediniti parcele s ukupno 26.000 kvadrata. Ukratko, građevinska dozvola je nemoguća misija. Zna to jako dobro i načelnik Frane Lozić, u čijem je prethodnom mandatu spomenuti UPU i usvojen, ali ipak interes Milne spremno izjednačava s planovima bespravnih graditelja. Ovo je dobro za Milnu, kaže načelnik i u čudu se pita "kome baš ovo smeta pored tolikih bespravnih objekata uokolo?".

Slobodna Dalmacija

Iako je građevinska dozvola odbijena jer u UPU "Bijaka" iz 2014. godine piše da se ne mogu graditi prateći sadržaji prije osnovnih, Lozić tvrdi da je sve obrnuto jer "mi baš favoriziramo najprije gradnju pratećih sadržaja".

Kao gorljivi zagovornik izgradnje "Beach bara", načelnik Lozić najprije je tvrdio da ne zna da je građevinska dozvola odbijena iako je o tome službeno obaviješten, a onda nam je pokušao podvaliti lažnu informaciju provokativnim pitanjem: "Zašto sad, kad je stiglo odobrenje za gradnju iz Zagreba, ništa ne pišete."

Inače, inspektori su u tom trenutku već bili zatvorili gradilište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:12