Globalna spajanja

Autoindustriju lani obilježili mega ugovori: vrijednost akvizicija rekordnih 97,5 mlrd. $

U prošloj godini broj sporazuma o spajanju i akviziciji popeo se na rekordnih 20
Ilustracija, tvornica Forda
 Profimedia, Eye Ubiquitous

Vrijednost globalnih spajanja autoindustrijskih tvrtki, potaknuta mega ugovorima u sektoru proizvodnje automobilskih dijelova, više se nego udvostručila u 2018. godini, na rekordnih 97,5 milijardi dolara, stoji u izvješću koje je u četvrtak objavila konzultantska tvrtka PwC.

Pet mega ugovora, zajedno vrijednih 42 milijarde dolara, u segmentu dobavljača komponenti činilo je 43 posto ukupne vrijednosti prošlogodišnjih spajanja i preuzimanja (M&A).

Takav trend potaknut je ulaganjima proizvođača komponenti, kojima žele održati korak s proizvođačima automobila i njihovim preusmjeravanjem ka tehnologiji autonomne vožnje, povezanih automobila i električnih vozila, navodi se u izvješću.

U prošlog godini broj sporazuma o spajanju i akviziciji, vrijednih više od milijardu dolara, popeo se na rekordnih 20, ističu iz PwC-a. Dodaju da je ta brojka dvostruko veća od prosjeka zabilježenog u prethodne tri godine.

Dostupnost kapitala i tempo promjena u industriji, unatoč makroekonomskim olujama, trebao bi voditi do daljnjeg snažnog okruženja za spajanja i preuzimanja, zaključuje se u njihovom izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:14