Svjetska tržišta

Azijske burze porasle, ulagači se nadaju poticajnim mjerama koje su najavili Kinezi

Kineski regulator tržišta obećao je podršku privatnim tvrtkama i kompanijama
Ilustracija, Šangaj
 Profimedia, Alamy

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše na kineskim tržištima jer se ulagači nadaju poticajima, s obzirom na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 4,2 posto. No, u Australiji i Singapuru blago su pale.

Snažan rast cijena dionica u Hong Kongu, za 2,4 posto, i Šangaju, za 4,2 posto, zahvaljuje se nadi ulagača da će kineske vlasti ostvariti najave o poticajnim mjerama kako bi se spriječilo daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

To su kineske vlasti signalizirale u petak, nakon što je objavljeno da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije od svjetske financijske krize 2009. godine i manje od očekivanja analitičara, što je posljedica trgovinskog rata sa SAD-om i nastojanja vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje.

Uz to, kineski regulator tržišta obećao je podršku privatnim tvrtkama i kompanijama koje imaju problema s likvidnošću.

I dok su kineska tržišta snažno porasla, na ostalim se burzama trguje oprezno ponajviše zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i strahovanja ulagača od rasta kamata u SAD-u.

Ulagači su suzdržani i zbog tenzija između SAD-a i Saudijske Arabije nakon ubojstva saudijskog novinara s američkim državljanstvom Jamala Khashoggija, napetosti između Europske komisije i Italije zbog planova njezine vlade o povećanju proračunskog deficita, kao i zbog neizvjesnosti u vezi Brexita.

Zbog svega toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,70 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 112,55 jena, koliko je iznosio u petak, na 112,60 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1515 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1525 dolara.

A cijene su nafte, nakon prošlotjednog pada, jutros nadoknadile dio gubitaka. Na američkom je tržištu cijena barela porasla za 12 centi, na 69,25 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 10 centi, na 79,90 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:51