SVE VIŠE AKCIJA

Banke krenule u lov na klijente konkurencije, evo koje im sve povoljnije uvjete nude

HPB podmiruje troškove procjene nekretnine i javnog bilježnika, Erste slično pogoduje za refinanciranje, a OTP pristupa individualno

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/Cropix

Onima koji rješavaju stambeno pitanje ili žele refinancirati postojeći kredit druge banke, Hrvatska poštanska banka "podmiruje troškove procjene nekretnine i troškove javnog bilježnika vezane uz kredit". To su trošak solemnizacije, izjava o zapljeni primanja i ovjera izjave o vlasništvu nekretnine što, ovisno o kreditu, "može dosegnuti i oko 7000 kuna".

U toj banci otprije nastoje privući klijente drugih banaka, pa ističu kako je rast njihovog broja "potvrda konkurentnih uvjeta". Klijenti Erste banke, kao i kod drugih banaka, mogu mijenjati postojeće uvjete, poput promjenjive u fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu. Pritom snose trošak javnog bilježnika za potpisivanje aneksa ugovoru te njegovu solemnizaciju.

Kad je riječ o refinanciranju, ono uključuje troškove solemnizacije i trošak procjene vrijednosti nekretnine. S obzirom na različite uvjete kreditiranja, OTP "svakom klijentu pristupa individualno". Uvjeti zatvaranja kredita, ističu, predmet su dogovora klijenta i banke "i u pravilu su povoljniji za klijenta ako kredit zatvara novim kreditnom u istoj banci".

Zagrebačka banka naplaćuje naknadu za izmjenu ugovorenih uvjeta, a dodatni trošak je i naknada javnog bilježnika. U PBZ-u, pak, posebno napominju da trenutačno ne naplaćuju naknadu za procjenu nekretnine "i imamo akciju sufinanciranja troška javnog bilježnika (50 posto) za Energo kredite".

image

Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke

Dragan Matic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:06