mobilno bankarstvo

Banke oprezne i spremne za Google Pay, a fintechi sretni što dolazi

Do kraja 2021. Google Pay bit će dostupan i u Hrvatskoj pa će se moći slati novac prijateljima
 Markus Scholz

Google bi mogao postati vaša glavna aplikacija za mobilno bankarstvo u sljedećoj godini i internetski div više se to ne srami pokazati. Nakon što je predstavio u SAD-u novu inačicu Google Pay aplikacije, koja je u nas dosad mogla pohraniti debitne i kreditne kartice na mobitelu da ne morate sa sobom nositi novčanik, a usto može spremiti i kartice lojalnosti i karte za avion, sada joj je znatno proširio mogućnosti pretvorivši je, takoreći, u vlastitu inačicu mobilnog bankarstva.

Preko novog Google Paya, koji je zasad dostupan samo u SAD-u, ali će do kraja 2021. biti i u Hrvatskoj, može se slati novac prijateljima na isti način na koji to rade Revolut, KEKS Pay Erste banke, IziPay Zagrebačke banke, Settle ili Aircash. Većina bankarskih i inih fintech aplikacija nudi izravno kupovanje bonova za mobitele, a Aircash i primjerice nadoplatu ENC-a, bonova za PlayStation ili plaćanje parkinga. Međutim, Google Pay to podiže na potpuno novu razinu. Iz nove Googleove aplikacije može se izravno naručivati hrana pa se postavlja pitanje zašto biste za to imali odvojenu aplikaciju. No, to je tek početak, jer isto tako može se na samoposlužnoj benzinskoj postaji izravno iz njegove aplikacije kupiti gorivo.

Ima licencu za banku

Novi Google Pay ima i račun, a prije godinu dana u EU ishodio je licenciju koja ga pretvara u financijsku instituciju. U SAD-u već nudi svojim korisnicima račun na koji mogu spremati novac, kao što to radi PayPal. Na to je dodao i opcije da izravno skenira vaš Gmail i Google Photos da provjeri slike i PDF-ove s računima, koje ste primili ili fotografirali mobitelom, kako biste ih odmah mogli platiti iz Google Paya. I onda je još unutar aplikacije otvorio prostor oglašivačima da vam izravno u taj novi mobilni novčanik šalju ponude, popuste i izravno na Google Pay račun vraćaju sredstva za kupnje s povratom. K tome, čita i QR kodove. Uglavnom, to je i više od onoga što je u Kini, državi s najvećim udjelom mobilnih plaćanja na svijetu, dosad napravio Alipay. Banke su bile uvjerene da će im najveća prijetnja postati Facebookova Libra, a sad bi to mogao biti Google s obzirom da je većina mobitela na Googleovu operativnom ustavu, a njegova aplikacija radi i na iPhoneu.

Probijanje u Europi

Otvara prostor za suradnju s bankama, nudit će im posebne račune i način da brže i jeftinije dođu do korisnika, a i odmah je krenuo u naplatu svojih Pay usluga. Primjerice, usluga slanja novca prijateljima preko novog Google Paya stoji 1,5 posto po transakciji ili najmanje 1,98 kuna. Zasad nema informacija kako će se probijati na europsko tržište koje ima svoj set regulatornih pravila i gdje su se banke vrlo oštro postavile prema svim fintech izazivačima.

I dok nam iz PBZ-a, koji trenutačno najaktivnije surađuje s Google Payom, zasad nisu imali komentara, u najvećoj banci u Hrvatskoj, Zagrebačkoj banci, odgovaraju da njihovu mobilnu aplikaciju M-Zabu koristi više od 450.000 klijenata i da kontinuirano rade na poboljšanju korisničkog iskustva. Navode primjere inovacija koje Google tek sad uvodi. Primjerice, plaćanje režija skeniranjem uplatnice kamerom mobilnog uređaja, izravno plaćanje prijateljima preko usluge IziPay, i to besplatno, zahvaljujući čemu su u posljednjih šest mjeseci zabilježili rast broja korisnika od 50 posto. Zatim, navode da korisnici više ne upisuju ni IBAN nego plaćaju po imeniku u bilo kojoj banci u Hrvatskoj i slično.

- Glavni cilj je da korištenje naše aplikacije bude što jednostavnije, sigurnije i brže, a kako bi se skratilo vrijeme prijave u aplikaciju, omogućili smo prijavu otiskom prsta i skeniranjem lica - kažu u Zabi.

U Erste banci navode da se vode time da svaki klijent uvijek ima mogućnost izbora, ne samo usluge unutar banke, nego i među njima te da su stoga i pokrenuli projekte kao što su George i KEKS Pay, koji broji 160.000 korisnika. Preko KEKS Paya se izravno može plaćati OPG-ovima, a nude i karticu koju koristi oko 7000 korisnika.

Suradnja s trećim stranama

- Takvo stajalište njegujemo i u suradnji s trećim stranama, tzv. TPP-ovima, kako novim fintechima, tako i velikim igračima poput Applea i Googlea. Novi regulatorni okvir za bankarstvo EU, PSD2, omogućio je ne samo novim ponuđačima financijskih usluga, nego i nama bankama da klijentu pružimo na jednom mjestu najsveobuhvatniju moguću uslugu - kažu u Erste banci.

Hrvoje Ćosić, direktor AirCasha, koja nudi mobilnu aplikaciju koja radi kao mobilni novčanik i koji ima 100.000 korisnika, kaže da je pozitivan prema onome što donosi Google.

- Mogu biti samo pozitivan, jer će to podići opću svijest da je pametno plaćati mobitelom, a to je ono što i mi tvrdimo. S druge strane, neće nama biti konkurencija, jer će se, kako je najavio za 2021., oslanjati na bankarsku infrastrukturu, a slično radi i Apple. Ali će zato konkurirati postojećim bankama i njihovim digitalnim računima i digitalnom bankarstvu. U tom segmentu će zasigurno biti značajna konkurencija bankama - kaže Ćosić.

Daniel Döderlein, osnivač i direktor Settlea, norveške platne aplikacije koja je počela svoj rad premijerno iz Hrvatske, smatra pak da će banke morati promijeniti pristup. Settle namjerava postati platforma koja omogućuje interoperabilnost platnih i inih aplikacija, tako da rade u cijelom svijetu. Döderlein smatra da je upravo to rješenje koje sada treba bankama kad igrači poput Googlea izlaze tako snažno na tržište.

- Aplikacije za mobilno plaćanje su najbrže rastuće aplikacije na svijetu. Već sada ih koristi više od 1,5 milijardi ljudi. Za korisnika je mobilno plaćanje ono za što koristi 'bankarske usluge' i ako te usluge koristi od nekog drugog, onda taj više nije korisnik određene banke. Mi to vidimo u Norveškoj. Najveća tamošnja banka ima 50 posto korisnika. Imaju i mobilnu aplikaciju. Međutim, više je ne osvježavaju - zaključuje Döderlein.

Zagrebačka banka
E-ponuda šira od bilo kojeg fintecha

U Zagrebačkoj banci ističu kako im digitalne tehnologije omogućuju da prošire svoju ponudu, a ona je mnogo šira od bilo kojeg fintecha. Povezuju pritom offline i online bankarstvo te kroz kontinuirano poboljšanje, nude opcije koje nude i fintechi. Tako su u M-Zabu uveli i štednju, a u rujnu je gotovo 50% svih štednja ugovoreno online.

Erste banka
U studenome plaćeno 30 mil. kn KEKS Payom

U Erste banci kažu da najviše koristi od novih igrača na tržištu imaju korisnici jer ti igrači i njih potiču da rade još brže i jače. Ističu da je KEKS Pay u dvije godine postigao golem uspjeh. Samo tijekom studenoga preko njega se dnevno plaćalo u volumenu većem od milijun kuna, raste im i plaćanje ENC-a, a parking preko njih plaća 12.000 korisnika.

Aircash
Najvažnije je da se aplikacija koristi

U Aircashu navode da je najvažnije, ne ni koliko Google ima potencijalnih korisnika, već koliko se aplikacija redovito koristi, zatim broj transakcija i iznosi. Navode da su u Hrvatskoj ti podaci transparentni. Hrvoje Ćosić, direktor Aircasha, navodi da je tim pokazateljima za svoju aplikaciju vrlo zadovoljan, jer ih izdvajaju u vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:57