PRODULJEN MANDAT

Barbarić još četiri godine na čelu HEP-a, novi član Uprave Vice Oršulić

‘Aktualnu smo energetsku krizu, najveću u novijoj povijesti, dočekali snažni i kvalitetno pripremljeni‘

Frane Barbaric, predsjednik Uprave HEP-a

 Ronald Gorsic/Cropix

Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede (HEP) imenovao je na prijedlog Vlade Franu Barbarića za predsjednika Uprave na još jedan četverogodišnji mandat. Barbariću je prethodni mandat istekao 1. srpnja ove godine, kao i članovima Uprave Petru Sprčiću i Tomislavu Šambiću, kojima je NO HEP-a danas također produljio mandate te za novog člana Uprave imenovao Vicu Oršulića.

- Zahvaljujući kvalitetnom upravljanju i dobrim financijskim pokazateljima u prethodne četiri godine, a što je potvrđeno vraćanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu prvi put nakon 2009. godine, aktualnu smo energetsku krizu, najveću u novijoj povijesti, dočekali snažni i kvalitetno pripremljeni - poručio je nakon spomenute odluke NO-a HEP-a Frane Barbarić. Podsjetio je da je HEP, među ostalim, u proteklom razdoblju osigurao dovoljne količine plina za domaće tržište, preuzeo teret subvencioniranih cijena struje i grijanja u iznosu od gotovo 800 milijuna eura, kao i više tisuća kupaca drugih opskrbljivača električnom energijom i plinom

- S ciljem smanjenja ovisnosti o ruskim energentima i jačanja energetske samodostatnosti Hrvatske, ubrzali smo pripremu i realizaciju projekata obnovljivih izvora energije u skladu s odlukama i smjernicama Vlade i EU - istaknuo je Barbarić. Kao najznačajnije ostvarene investicije kompanije u protekle četiri godine predsjednik Uprave HEP-a istaknuo je, među ostalim, stavljanje u pogon dvije kogeneracije na šumsku biomasu, jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana.

- U izgradnji imamo još četiri sunčane elektrane i jednu pred početkom izgradnje. U pripremi imamo još oko 60 projekata sunčanih i vjetroelektrana, ukupne snage oko 1400 megavata i vrijedne gotovo 1,5 milijardi eura. Također, novi blok u Elektrani-toplani u Zagrebu, vrijedan 120 milijuna eura, na razini je gotovosti iznad 90 posto i bit će pušten u rad iduće godine - najavio je Barbarić.

Petar Sprčić i Tomislav Šambić imenovani su u Upravu HEP-a u veljači 2018. Vice Oršulić dosadašnji je direktor Proizvodnog područja hidroelektrana Jug u HEP Proizvodnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 19:52