prikupljanje kapitala

Batmobile kao umanjena verzija Tesle: Albert Gajšak ide u okršaj s danskim Legom

CircuitMess ima novu pametnu igračku, za koju traži kupce putem Kickstartera, platforme na kojoj je s lanjskom kampanjom postavio hrvatski rekord dosegnuvši utržak od 3 milijuna kuna
Albert Gajšak i Batmobil
 Tomislav Kristo/Cropix

Jedan od najmlađih hrvatskih osnivača startupa Albert Gajšak započeo je test koji će pokazati može li postati "Lego za pametne igračke". Gajšakov startup CircuitMess u suradnji s holivudskim studijem Warner Brosom, jednim od tri najvećih na svijetu, pokrenuo je na Kickstarteru kampanju za pametnu, "uradi sam" (DIY) igračku Batmobilea. Svoju verziju Batmobilea, bez tehnoloških dodataka, ima i Lego, pa će ovo biti prva prilika da se hrvatski startup okuša u prodaji takoreći rame uz rame s danskim proizvođačem igračaka.

Ovaj će test, k tome, biti potpuno javan. Kickstarter omogućava da se kompletna prodaja Batmobilea CircuitMessa u bilo kojem trenutku odmah vidi na njegovim web stranicama i taj je podatak svima dostupan.

image
Batmobil
Tomislav Kristo/Cropix

- Osnovni cilj kampanje postavljen je skromno na 15.000 dolara u 60 dana. Međutim, očekujem da cijeli projekt nadmaši naš prošli Kickstarter, odnosno obori naš rekord, te da CircuitMess Batmobile postane najveća Kickstarterova kampanja ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji - kaže Gajšak.

Najveća kampanja

Lani je, usred pandemije, CircuitMess uspješno zaključio kampanju za STEM box, prvu hardversku pretplatu razvijenu u Hrvatskoj. Riječ je prodaji niza "uradi sam" pametnih uređaja koji se kupuju po modelu pretplate. Sama kampanja inicijalno je zaključena na 430.000 dolara i bilo je dvojbi je li ili nije pretekla kampanju hrvatskog startupa Orqe na Kickstarteru, koja je prikupila sličan iznos u eurima. Međutim, CircuitMess je kampanju nastavio na Indiegogu i danas, sa 467.000 dolara utrška od prodaje STEM boxa, može samouvjereno navesti da ima najveću kampanju grupnog financiranja (crowdfundinga) iz Hrvatske.

Inače, Gajšakov startup, pokrenut prije četiri godine u Karlovcu, dosad je privukao ukupno 31.450 kupaca i isporučio više od 50.000 vlastitih proizvoda u više od 80 zemalja. U sklopu STEM boxa pretplatnicima je isporučio, među inim, ručnu konzolu za igranje igara ByteBoi, telefon Chatter, pametni sat Clockstar i samovozeći automobil Wheelson. Većina tih tehnologija ugrađena je u Batmobile.

- Batmobile je kulminacija svega što smo radili u CircuitMessu - kaže Gajšak. Navodi da njihov Batmobile kombinira umjetnu inteligenciju, strojno učenje, robotiku, obradu zvuka, internet stvari i niz drugih tehnologija. Pojašnjava da je na površini to maleni automobil igračka na daljinsko upravljanje, ali zapravo je riječ o funkcionalnom vozilu igrački s tehnologijama kakve možete naći u vozilima koje prodaje Tesla.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Cilj nam je s Batmobileom stvoriti nove zaljubljenike u tehnologiju koji će raditi na tehnologijama budućnosti kao što su strojno učenje, računalni vid, autonomna vozila i internet stvari - kaže Gajšak.

Ispod haube CircuitMess Batmobilea tako se nalaze tri procesora, jedan dvojezgreni središnji procesor, pomoćni procesor i jedan koji obavlja obradu računalnog vida. Ovaj autić ima kameru, Wi-Fi, Bluetooth i niz tehnologija koje mu omogućavaju da vidi gdje se kreće i autonomno navigira prostorom.

Učenje može biti zabavno

Gajšak navodi da su se za ovaj posao pripremili i na druge načina. Iako mu je lani, zbog pandemije, prihod pao s pet na 4,37 milijuna kuna, profitabilnost CircuitMessa povećala se 16 posto, na 276.721 kunu. Preselili su se u Zagreb, u novi proizvodno-uredski prostor od 300 četvornih metara, narasli na 23 zaposlenika te i dalje zapošljavaju. Gajšak dodaje da dugoročno želi svoje proizvode vidjeti na policama trgovina s igračkama, i to diljem svijeta.

- Roditelji prilikom kupnje poklona za djecu nemaju baš izbora - dosadne didaktičke igrače ili superzanimljive needukativne igračke. Želim da CircuitMess postane Lego za STEM. Odvažit ću se i upustiti u neko ozbiljnije prikupljanje kapitala za CircuitMess u skoroj budućnosti - zaključuje.

Najveći posao našeg startupa u Hollywoodu počeo je kao šala

Najveći posao koji je neki hrvatski startup ugovorio u Hollywoodu započeo je kao zafrkancija. - Prije kojih godinu i pol u uredu smo se našalili rekavši 'hajdemo napraviti batmobile' - kaže Gajšak. Ideja ga je kopkala, pa je krenuo istraživati i tako naletio na "licenciranje". - To mi je otvorilo vidike. Vidio sam kako veliki brendovi zarađuju na svom intelektualnom vlasništvu, pa sam proučio primjere Kano Computinga i Sphere, koji već rade s filmskim studijima - kaže Gajšak. Tek tada je, ističe, shvatio da bi se interna šala mogla pretvoriti u stvaran proizvod. Potom je na LinkedInu slučajno naletio na Anu Vlahović, koja surađuje s Warnerom. - Do Ane, međutim, nisam mogao direktno, pa sam preko djevojke tražio pomoć od direktora Degordiana Daniela Ackermanna, koji je poznaje - kaže Gajšak.

Pojašnjava da nije bilo drugog načina jer se zbog pandemije sve trebalo dogovoriti preko interneta. Ističe da su u Warneru isprva bili skeptični. - Najteže je bilo objasniti što točno želimo napraviti. Koncept 'uradi sam' Batmobilea s AI-jem, kamerom i strojim učenjem koji smo im predlagali mnogima je bio čudnovat - kaže Gajšak. No, nakon sedam videopoziva uspjeli su. - Tek smo prije mjesec dana u Zagrebu uživo upoznali tim iz Warner Brosa s kojim smo surađivali - zaključuje Gajšak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:36