Pozdina divovskih bonusa

Bet365: Osnivačica si isplaćuje bonus od 265 mil. funti, a u Hrvatskoj ne plaćaju porez

Bet365 praktički ilegalno pruža usluge kladioničarima u nizu zemalja, među kojima je i Hrvatska
Denise Coates, Osnivačica i direktorica kladionice Bet365
 Sean Dempsey/pool / REUTERS

Podatak da si je osnivačica i direktorica kladionice bet365 sa sjedištem u Velikoj Britaniji Denise Coates isplatila bonus od 265 milijuna funti ili dvije milijarde i 200 milijuna kuna za uspješno poslovanje u 2016., naišla je krajem studenog na zgražanje u dijelu otočkih medija koji su manje skloni ogromnim dobicima korporativnog kapitalizma.

No, čak ni ti britanski mediji, među kojima je i ugledni Guardian, nisu primijetili kako divovski bonus Denise Coates značajnim dijelom može zahvaliti činjenici da Bet365 praktički ilegalno pruža usluge kladiteljima u nizu zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako nam je potvrđeno u državnoj Hrvatskoj Lutriji.

- Zakoni i propisi koji se odnose na priređivanje igara na sreću samo deklarativno zabranjuju poslovanje velikih, „svjetskih igrača“ koji za priređivanje igara ne plaćaju godišnje koncesijske ni mjesečne naknade niti bilo koji drugi porez koji plaćamo mi legalni priređivači, niti su u poziciji da igračima obračunavaju odnosno umanjuju dobitke zbog plaćanja poreza na dobitke od igara na sreću. Na taj su način u znatno povoljnijem položaju u odnosu na nas i druge tvrtke koje se strogo drže zakona i propisa - kažu u Hrvatskoj Lutriji.

Agresivno oglašavanje

Spomenutome popisu prednosti koje inozemni web priređivači igara na sreću ostvaruju na našem tržištu, nudeći svoje usluge praktički ilegalno, u HL-u dodaju i agresivno ciljano oglašavanje koje je također zabranjeno, kažu u Lutriji, ali bez sankcija za prekršitelje.

- Nelegalnim poslovanjem na nezaštićenim tržištima poput našeg, njihova „zarada“ doseže nevjerojatnu razinu za naše pojmove, o čemu svjedoči informacija o isplati bonusa kladionice Bet 365. Da je naše tržište adekvatno regulirano, dio te ostvarene extra dobiti završio bi u proračunu RH - poručuju iz državne lutrije.

S obzirom na stalnu žeđ javnih financija za novim prihodima i porezima, zvuči nevjerojatno, pa i suludo, da se država odriče prihoda od inozemnih internetskih kladionica koje rade na našem tržištu bez dozvola. Ministarstvo financija, kako nam je potvrđeno u HL-u, već neko vrijeme radi na novim zakonskim rješenjima koji bi regulirali rad internetskih kladionica na našem tržištu.

- Problem se neće riješiti primjenom samo jedne mjere kao što je blokiranje IP adresa koje koriste ilegalne kladionice, jer to samo za sebe nije dovoljno učinkovito već ih je potrebno implementirati nekoliko mjera. Treba zapriječiti (ilegalno) oglašavanje, onemogućiti financijske transakcije, odnosno isplate dobitaka igračima koji su ih ostvarili igrom kod nelegalnih priređivača i slično - ističu u Hrvatskoj Lutriji.

U Britaniji porez plaćaju

U Velikoj Britaniji Bet365 uredno plaća porez od 25 posto na prihode od kladionce, dok se u Rumunjskoj, primjerice, nakon pritiska tamošnjih poreznih vlasti, ta kladionica prilagodila lokalnom zakonodavstvu i retroaktivno platila porezne obveze u deset godina poslovanja kako bi nastavila s radom. I u Rumunjskoj je Bet365, prije pohoda poreznika na njih, radio ilegalno.

Izvore velikog bonusa Denise Coates, koji joj, inače, nije prvi takav, kako navodi Guardian, već si je i za 2015. isplatila 217 milijuna funti nagrade tijekom 2016., valja potražiti u novome trendu klađenja na koji su nas upozorili u Hrvatskoj Lutriji.

- Uplate na internetu zastupljene su sve više i približavaju se omjeru od 50 posto svih uplata, što predstavlja veliku opasnost ne samo radi financijske štete koju trpi proračun već i zbog pristupa maloljetnih osoba internetskim kladionicama. Na taj su način opasnosti izložene najranjivije skupine odnosno maloljetnici koji se koristeći lažne podatke o datumu i godini rođenja, mogu registrirati i nesmetano igrati, što kod nas nije moguće. Za otvaranje internetskog računa u Hrvatskoj Lutriji, svaki potencijalni igrač prolazi kontrolu putem OIB-a posredstvom Porezne uprave. Ako OIB ne odgovora punoljetnoj osobi, ne može otvoriti račun za igranje i ne može se kladiti - ističu u HL-u.

U prilog navodima Lutrije o štetnosti internetskog klađenja idu i podaci u britanskim medijima prema kojima 55 tisuća Britanaca starosti između 11 i 16 godina ima problema s kockanjem, a daljnjih 70 tisuća je u opasnosti da zapadne u isti problem. Guardian navodi podatak iz istraživanja britanske Komisije za igre na sreću o 450 tisuća britanskih tinejdžera koji svakodnevno pristupaju nekoj od internetskih igara na sreću. I na Otoku je, inače, kockanje zabranjeno svima mlađima od osamnaest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:08