Rješenje za probleme?

Bill Gates: "Nuklearna energija je idealna za suočavanje s klimatskim promjenama"

Bill Gates okrenuo se jačem zagovaranju nuklearne energije
Bill Gates
 Charles Platiau / REUTERS

Bill Gates, bilijarder, filantrop, čuveni tehnološki mag i osnivač Microsofta, okrenuo se jačem zagovaranju nuklearne energije. Smatra, kako je nedavno napisao na svom blogu, da je nuklearna energija idealno rješenje za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama i trenutačno je u potrazi za novim partnerom u tvrtki TerraPower u kojoj je suvlasnik. Tvrtka, inače, razvija koncept nuklearnih reaktora, koji bi kao gorivo mogao koristiti prirodni uranij.

Gates ju je pokrenuo prije deset godina, koristi siguran pristup i proizvodi vrlo malo otpada. Nadali su se da će izgraditi pilot-projekt u Kini, ali se politika u SAD-u promijenila. Plan je, naime, bio da veliku većinu sredstava za razvoj osigura kineska državna kompanija CNNC, koja je već dala nekoliko milijardi dolara za izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora južno od Pekinga. Međutim, u cijelu se situaciju uplela američka politika i to spriječila.

"Svijet treba raditi na mnogim rješenjima kako bi zaustavio klimatske promjene. Napredna nuklearna elektrana je jedno od takvih rješenja i nadam se da ću uvjeriti američke vođe da uđu u igru", napisao je Gates.

Posebno je napomenuo da su globalne emisije stakleničkih plinova porasle u 2018. godini. Za njega, kako je sam napisao, to samo potvrđuje činjenicu da je jedini način za spriječavanje najgoreg scenarija klimatskih promjena postizanje novih pomaka u čistoj energiji.

"Neki ljudi misle da imamo sve potrebne alate i da smanjivanje troškova obnovljivih izvora poput sunca i vjetra rješava problem. Drago mi je vidjeti kako solarna energija i vjetar postaju jeftiniji i trebali bismo ih koristiti gdje god ima smisla. No, to su ograničeni izvori i malo je vjerojatno da ćemo uskoro imati super jeftine baterije, koje će nam omogućiti pohranu dovoljne količine energije za ono vrijeme kad sunce ne sija ili kad vjetar ne puše. Osim toga, na električnu energiju otpada samo 25 posto ukupnih emisija. Trebamo riješiti i ostalih 75 posto", jasan je Gates u svom blogu.

Usput je najavio da ove godine planira više govoriti o tome kako SAD mora vratiti vodeću ulogu u istraživanju nuklearne energije.

"Amerika više nije globalni lider u nuklearnoj energiji kao što je bila prije 50 godina. Kako bi povratila svoju poziciju morat će pronaći nove izvore financijskih sredstva, ažurirati propise i pokazati investitorima da smo ozbiljni. Nuklearna energija idealna je za suočavanje s klimatskim promjenama jer je to jedini izvor energije bez ugljika, dostupan 24 sata dnevno. Problemi s današnjim reaktorima, kao što je rizik od nesreća, mogu se riješiti inovacijama ", smatra Gates.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:50