Propala megainvesticija

Blackard pola sata prije zaključenja natječaja odustao

Osim rizika, Blackard odustajanje objašnjava i nedovoljnom brzinom županijskih i općinskih vlasti u rješavanju preduvjeta za investicije
Jeffory D. Blackard, predsjednik Uprave i direktor tvrtke Blackard Global (lijevo)
 HANZA MEDIA/Blackard Global

Pola sata prije isteka roka za prikupljanje ponuda za gradnju turističko-razvojnog projekta Pašman Rivijera, tvrtka američkog biznismena Jeffa Blackarda, koja je jedina iskazala interes za tu investiciju, objavila je jučer da odustaje od cijelog posla.

Unatoč takvom tajmingu otkazivanja i višekratnim Blackardovim najavama da je spreman investirati oko 500 milijuna dolara na Pašmanu, čini se da nitko nije iznenađen potezom tog teksaškog biznismena.

Naime, od listopada prošle godine i Blackardova posjeta Pašmanu, gotovo se ništa značajno nije događalo u realizaciji projekta Pašman Rivijera, koji je podrazumijevao gradnju hotela, turističkih apartmana, marina, vila, plaža i rekreacijskih sadržaja ukupnog kapaciteta 4000 kreveta, što ga je činilo dosad najvećom greenfield investicijom u hrvatskom turizmu.

Prodaja nekretnina

Blackardovo odustajanje uslijedilo je nakon što je od Općine Pašman 29. listopada ove godine zatražio da se rok za dostavu ponude produlji još mjesec dana, u čemu mu je i udovoljeno. Objavivši da odustaje, Blackardova tvrtka tu je odluku obrazložila prevelikim rizikom u koju bi ušla pokretanjem investicije na Pašmanu.

- Za nas, kao i za bilo koji investicijski fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje, od gotovo 500 milijuna dolara, jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Da smo i sagradili resort te da je u budućnosti došlo do poremećaja na sredozemnom turističkom tržištu, našli bismo se u financijskim problemima, a kako pravila natječaja ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti održati stabilnost projekta - poručio je Jeff Blackard.

Osim rizika, Blackard odustajanje od Pašman Rivijere objašnjava i nedovoljnom brzinom županijskih i općinskih vlasti u rješavanju administrativnih preduvjeta za ostvarenje zamišljene investicije. Spominje, među ostalim, izostanak pomoći lokalnih vlasti pri uvrštenju zamišljenih golf-igrališta unutar Rivijere u prostorne planove, izdavanja potrebnih dozvola za marine i plaže na istome prostoru i otkupa privatnog zemljišta na kojem bi se trebala odvijati investicija.

Načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić, izražavajući žaljenje zbog Blackardova odustajanja, odbacuje investitorov prigovor da postoji privatno zemljište u obuhvatu prostora zamišljenog za Pašman Rivijeru.

- Općina Pašman je objavila javni natječaj za nekretnine koje su u vlasništvu Općine Pašman. Natječaj za Pašman Rivijeru zasnovan je na prostornom planu uređenja koji daje fleksibilnost investitoru za razvoj sadržaja projekta - napominje načelnik Općine Pašman.

Marine i plaže

Ćosić podsjeća da pitanje koncesija za marine i plaže nije u nadležnosti općine Pašman, kao ni izdavanje koncesije na pomorskom dobru.

- Golferski sadržaji nisu bili određeni prostornim planom u trenutku raspisivanja natječaja za Pašman Rivijeru. Iako u zoni obuhvata projekta nisu predviđeni, postojala je mogućnost da se ti sadržaji integriraju u prostorni plan, ali izvan zone obuhvata projekta - navodi Ćosić.

Prema informacijama koje smo prikupili, procedura izmjena urbanističkih planova kojima bi se omogućila izgradnja golf-igrališta kao dio projekta Pašman Rivijere bila je pokrenuta. Koncesije za marine i plaže u okviru zamišljene Pašman Rivijere, kako doznajemo, Blackard nije niti zatražio od Zadarske županije, u čijoj je nadležnosti dodjela koncesija.

Prostorni plan

- Što se Prostornog plana Zadarske županije tiče, on je do kraja godine u postupku izmjena i dopuna, pa ako Općina Pašman predloži uvrštenje golf terena u svoj plan, o tome će odlučiti Županijska skupština. Da, točno je da koncesije za plaže i marine dodjeljuje Županija i to na temelju zahtjeva. Međutim, prema Zadarskoj županiji Blackard Global takve zahtjeve uopće nije uputio, tvrdi župan Longin.

Osim u slučaju Blackardova zahtjeva za produljenjem roka za dostavu ponuda, Općina Pašman izašla je teksaškom biznismenu ususret smanjivši početnu naknadu za pravo gradnje i zakup zemljišta.

- Blackard Global otpočetka je bio informiran da postoje obveze koje bi kao budući investitor trebao podmiriti, međutim, nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 milijuna eura. Iako se kroz pregovore dviju strana taj iznos uspio smanjiti na otprilike 2,5 milijuna eura, to je još bio prevelik investicijski rizik - otkrio je Jeff Blackard i dodao da je u projekt Pašman Rivijere do sada uložio stotine tisuća dolara.

KRONOLOGIJA NATJEČAJA ZA PAŠMAN RIVIJERU

14. prosinca 2017.

Općina Pašman raspisala međunarodni natječaj za izbor investitora u projekt Pašman Rivijere

10. listopada 2018.

Nastupivši na Investicijskom forumu zdravlja i turizma u zagrebačkom hotelu Westin, Jeff Blackard službeno je objavio davanje ponude za izgradnju turističko-rekrecijskog naselja Pašman Rivijera u vrijednosti 500 milijuna dolara

12. listopada 2018.

Blackard je s čelnicima Općine Pašman održao sastanak na kojem im je prezentirao svoju viziju investicije

27. lipnja 2019.

Općinsko vijeće Pašmana smanjilo cijenu naknade za pravo građenja i zakupa zemljišta za Pašman Rivijeru

5. rujna 2019.

Na zahtjev Blackarda, općina Pašman prvi put produljila rok za dostavu ponuda na natječaj za Pašman Rivijeru

8. studenoga 2019.

Na zahtjev Blackarda, općina Pašman drugi put produljila rok za dostavu ponuda na natječaj za Pašman Rivijeru

11. prosinca 2019.

Jeff Blackard objavio da odustaje od davanja ponude za Pašman Rivijeru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57