Slučaj Amfora

Bombastično najavio hotel vrijedan 120 milijuna kuna, a onda ga dokumentacija razokrila

Dokumentacija za jednu od najvećih nekretnina koje se grade pokazuje da se investitor odlučio za drugačiju taktiku
Hotel Amfora, Zvonko Kotarac
 Amfora / Tom Dubravec / CROPIX

Iako se trenutno najveća splitska hotelska investicija, ona u hotel Amfora poduzetnika Zvonka Kotarca, u javnosti prezentirala kao ulaganje više kategorije, čini se da će novi hotel na Žnjanu u konačnici imati samo tri zvjezdice.

To, naime, proizlazi iz javno objavljene dokumentacije, točnije posljednjeg rješenja o izmjeni i dopuni građevinske dozvole, predanog 8. siječnja ove godine.

Njime Grad Split tvrtki Plavi safir u vlasništvu Zvonka Kotarca omogućava izmjene dijela projekta, i to za građevinu ugostiteljsko-turističke namjene, odnosno hotela kategorije tri zvjezdice, što će očito biti službena kategorija ove nekretnine.

Kako smo doznali u Ministarstvu turizma, službeni zahtjev za kategorizaciju ovog hotela još nije predan, pa nam nisu niti mogli potvrditi da će službena kategorija biti tri zvjezdice, no sva zasad javno dostupna dokumentacija govori u prilog tome da će kategorija novog hotela, jednog od većih koji se posljednjih godina gradi u Splitu, biti na razini gostiju srednje klase.

To ponešto odudara od najava samog investitora koji je hotel na Žnjanu dosad predstavljao kao hotel s četiri zvjezdice, slijedeći time praksu većine investitora koji posljednjih godina u Hrvatskoj, posebno na Jadranu, ulažu u hotele s četiri i pet zvjezdica, kategoriju koja nedostaje na tržištu hotelskih kapaciteta, a koji općenito čine tek 15 posto ukupnog broja kreveta.

Investitora Zvonka Kotarca stoga smo htjeli zamoliti da nam malo predstavi svoj investicijski plan te objasni koji su motivi da hotel Amfora bude kategoriziran na tri zvjezdice, zašto se dogodila ova promjena te je li ulaganje u tri zvjezdice neka nova niša u kojoj bi interes mogli pronaći budući investitori, no Kotarac, nažalost, nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Ništa rječitiji nije bio niti arhitekt Emil Šverko, koji nije bio voljan odgovarati na naša pitanja, posebno na ona je li kategorija budućeg hotela eventualno spuštena jer zgrada neće zadovoljiti tehničke i druge uvjete ili je razlog u nečem drugom.

Poznato je zasad jedino to da hotel Amfora još od sredine prošle godine prate "nevolje" u realizaciji projekta s obzirom na to da je u travnju 2019. godine najveće gradilište na Žnjanu zatvorila građevinska inspekcija.

Kako su tada pojasnili iz Državnog inspektorata, gradilište je bilo zatvoreno jer je tijekom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je investitor odstupio od utvrđenih lokacijskih uvjeta tako da je izveo dodatni prostor na jednoj etaži, kao i bespravno napravio iskop za bazenske instalacije, no nakon toga investitor je ishodio čak tri izmjene građevinske dozvole, a radovi su u konačnici nastavljeni.

Ipak, cijela se priča na kraju znatno oduljila pa hotel Amfora, koji prema prvotnim najavama goste treba početi primati još prošle godine, do danas nije otvorio svoja vrata, niti se zna kada će.

Riječ je o investiciji koja je, prema najavama samog Kotarca, teška oko 120 milijuna kuna, a objekt ima 207 soba i apartmana.

Gradnja nekretnine odnosno datum početka projekta službeno je bio kolovoz 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:26