NAFTNI I PLINSKI DIV

BP napušta Rosneft te odlazi iz Rusije: ‘Raskidamo partnerstvo staro nekoliko desetljeća‘

Povlačenje iz 19,75-postotnog udjela stajat će britansku tvrtku do 25 milijardi dolara

Rafinerija BP-a

 Lex Van Lieshout Fotografie/AFP

Britanski naftni i plinski div BP objavio je da zbog ruskog napada na Ukrajinu izlazi iz vlasničke strukture ruske naftne tvrtke Rosneft, raskidajući partnerstvo staro nekoliko desetljeća.

"Duboko sam šokiran i ožalošćen situacijom koja u Ukrajini i suosjećam sa svima koji trpe. To nas je potaknulo da temeljito preispitamo poziciju BP-a u Rosneftu", rekao je izvršni direktor BP-a Bernard Looney.

Rosneft čini oko polovine BP-ovih rezervi nafte i plina i trećinu proizvodnje, a povlačenje iz 19,75-postotnog udjela stajat će britansku tvrtku do 25 milijardi dolara, priopćili su, ne precizirajući to planiraju učiniti.

BP će nakon izlaska iz vlasničke strukture Rosnefta uknjižiti bezgotovinski trošak od 11 milijardi dolara u stranoj valuti, a najavili su i dodatnu bezgotovinsku naknadu u iznosu od 14 milijardi dolara. Rosneft više neće biti uključen u njegovu bilancu.

Kompanija je od Rosnefta dobivala prihod u obliku dividendi, koje su u 2021. iznosile oko 640 milijuna dolara, što odgovara otprilike tri posto ukupnog novčanog toka iz poslovanja.

Tvrtka trenutno u Rusiji ima oko 200 zaposlenih, većinom domaćih radnika, kazao je glasnogovornik BP-a.

Rosneft je za odluku BP-a okrivio "politički pritisak bez presedana", izvijestile su ruske novinske agencije, navodeći da je uništeno 30 godina uspješne suradnje.

Nagli izlazak iz vlasničke strukture Rosnefta dramatičan je potez BP-a koji ima najveća strana ulaganja u Rusiji i pojačat će pritisak na druge zapadne kompanije u toj zemlji, uključujući francuski TotalEnergies i britanski Shell.

Britanski ministar poduzetništva, energetike i industrijske strategije Kwasi Kwarteng izrazio je u petak "zabrinutost" zbog BP-ovog poslovanja u Rosneftu, a danas je izrazio zadovoljstvo njegovom odlukom o povlačenju.

"Ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu mora biti poziv 'na buđenje' britanskim kompanijama s komercijalnim interesima u Putinovoj Rusiji“, napisao je Kwarteng na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:10