BREXIT BEZ DOGOVORA

Britanija gotovo sigurno srlja u ekonomski ponor, predviđa se apokaliptični scenarij

 REUTERS

Boris Johnson zatražit će od lidera Europske unije nove pregovore, objavio je jučer BBC. Vijest je došla nakon što je u medije procurio dokument o tome što čeka Veliku Britaniju ako izađe iz EU bez dogovora: redovi za benzin, nestašica jogurta i inzulina, kaos u lukama.

Novi britanski premijer tražit će nove pregovore iako su mu europski lideri više puta ponovili da novih ustupaka neće biti. I iako je postao premijer inzistirajući da će Velika Britanija izaći iz EU što prije, 31. listopada, pa i bez sporazuma.

Boris Johnson ovog tjedna dolazi u Francusku i Njemačku na svom prvom službenom putovanju na funkciji britanskog premijera. U utorak bi se trebao sastati s Emmanuelom Macronom u Parizu, a u srijedu u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Krajem tjedna bi trebao sudjelovati na sastanku zemalja G7 u Biarritzu u Francuskoj.

Izgledan kaos

Ipak, iz ureda britanskog premijera kažu da će na sastancima u Francuskoj i Njemačkoj biti “vrlo malo rasprave” o Brexitu.

Sunday Times objavio je da bi nekontrolirani Brexit, bez prijelazne faze i novog sporazuma, doveo do nestašica hrane, lijekova i goriva.

Protivnici Brexita bez dogovora upozoravaju da bi zemlja u tom slučaju mogla doći u izuzetno tešku situaciju. U analizi koju je pripremilo britansko Ministarstvo financija upozorava se da Velika Britanija može očekivati mjesece nereda u svojim lukama, uz povratak tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske, zato što Irska ostaje u EU. Zbog izlaska iz EU svakako će rasti cijene svježe hrane, a dijelom će doći do nestašica.

Teže će biti nabaviti inzulin i cjepivo protiv gripe. Zbog postroženja graničnog režima putnici će kasniti na europska odredišta, bit će otežan promet kroz eurotunel i Dover. Britanci procjenjuju da možda i 85 posto njihovih kamiona koji prelaze kanal “nije spremno” za pravu granicu u Francuskoj, što znači da bi poremećaji u lukama mogli potrajati i do tri mjeseca prije nego što se promet uspije normalizirati na razini 59 do 70 posto od ove sadašnje.

To nije najcrnji mogući scenarij, nego najvjerojatniji, prenosi The Sunday Times. Na pitanje da komentira dokumente prikupljene pod kodnim imenom Operacija Yellowhammer, ministar energetike Kwasi Kwarteng rekao je za Sky News da misli da ima previše panike oko toga. “Puno ljudi igra se ‘projekta strah’”, kritizirao je ministar za Reuters. Pripremamo se za izlazak bez dogovora, istaknuo je. Međutim, britanska središnja banka upozorila je da bi neregulirani izlazak iz EU mogao gurnuti britansko gospodarstvo u recesiju.

Irska zamka

Britanski parlament tri je puta odbio sporazum koji je Theresa May postigla s EU u studenom. Nakon tog neuspjeha Johnson je postao novi predsjednik vlade i šef Konzervativne stranke.

Sam Johnson stalno ponavlja da će Velika Britanija izaći iz EU 31. listopada, sa sporazumom i bez njega. On će pokušati nagovoriti europske lidere da popuste i prihvate nove pregovore, no za takvo nešto ima minimalne šanse, ocjenjuje BBC. Čelnici EU višekratno ponavljaju da nema više ustupaka niti postoji čarobno rješenje po kojem bi Velika Britanija sa Sjevernom Irskom izašla iz EU a da istovremeno ostane nevidljiva granica između jedne i druge Irske.

List Mail on Sunday objavio je da je Boris Johnson upozorio neposlušne konzervativne zastupnike da njihovo protivljenje Brexitu bez dogovora loše djeluje na mogućnost postizanja novog dogovora.

Corbyn zove

To bi značilo da Johnson svjesno koristi svoj radikalizam kako bi natjerao EU da Britaniji dade još vremena da se izvuče iz kaše u koju je upala kad su većinski glasali za Brexit.

Boris Johnson također će ovog tjedna razgovarati s irskim premijerom Leom Varadkarom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Laburistički lider Jeremy Corbyn ponovio je svoj poziv zastupnicima u parlamentu da rade zajedno da zaustave “tvrdi” Brexit, onaj koji bi nastupio bez dogovora i bez prijelaza. On je pozvao da se sruši Borisa Johnsona i imenuje prijelazni premijer, koji bi odgodio Brexit, sazvao prijevremene izbore i novi referendum.

Grupa od više od 100 zastupnika pisala je Johnsonu pozivajući na hitro sazivanje parlamenta kako bi raspravili situaciju. “Suočavamo se s nacionalnom opasnošću, parlament mora biti sazvan u kolovozu i zasjedati trajno do 31. listopada da bi se čuo glas naroda, i da bi postojao odgovarajući nadzor vlade”, poručuju zastupnici u pismu.

Upozorenje: Najgora nestašica benzina u Londonu
  • Očekuju se nestašice hrane, prije svega mlijeka, jogurta i sira, kolača i čokolade. Većina tjestenine i riže uvozi se iz Italije, većina govedine iz Irske, smrznuti pomfrit uvozi se iz Belgije i Nizozemske
  • Povratak granice između Irske i Sjeverne Irske mogao bi izazvati prosvjede, cestovne blokade i ulične napade
  • Problemi na granicama mogli bi znatno otežati dopremu goriva, posebno u London i jugoistočnu Englesku
  • Oko 85 posto kamiona nije spremno za novi režim, transport će se produljiti za dva i pol dana
  • Lukama će trebati do tri mjeseca da se oporave
  • Inflacija i porast cijena hrane i goriva najviše će pogoditi siromašne slojeve
  • Očekuju se sukobi s ribarskim brodovima iz EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:07