Zadovoljni radom škvera

Brodosplit isporučuje polarni kruzer, zadovoljni Nizozemci sklapaju ugovor za novi brod

Brodosplit će za tvrtku Oceanwide Expeditions izgraditi i drugi brod za krstarenja polarnim područjima
Ilustracija: Kruzer klase Polar Class 6
 Travepolia / Brodosplit

Brodosplit će, za krajnjeg kupca, tvrtku Oceanwide Expeditions, izgraditi i drugi novi brod za krstarenja polarnim područjima s obvezom isporuke u listopadu 2021. godine. Za referentni portal Cruise Industry News to je, u kraćem razgovoru, upravo potvrdio Wijnand van Gessel, vlasnik nizozemske kompanije.

"Imali smo dobro iskustvo s brodogradilištem u Splitu, radeći s njima kao partner", naglasio je Slobodnoj Dalmaciji Van Gessel.

Novi brod će biti sestra Hondiusa, kojeg će tvrtka preuzeti sljedeći tjedan, a nosit će ime Janssonius, po slavnom nizozemskom kartografu iz 17. stoljeća Johannesu Janssoniusu.

"Hondius je vrlo dobre kvalitete i napravljen je po pristojnoj cijeni. Brodogradilište je zadržalo rokove isporuke, a to je najvažnija stvar u industriji", kazao je Van Gessel, najavljujući da će Hondius napustiti Split sljedeći tjedan i otići u Nizozemsku do početka krštenja u lipnju.

Hondius ima maksimalni kapacitet za 196 gostiju ili 174 u dvokrevetnoj sobi, što je smatraju Nizozemci optimalan broj. Među posebnim značajkama su veće kabine, neke s balkonima, i veliki salon za promatranje s velikim prozorima.

Brod je u škveru porinut u more 9. lipnja 2018. godine kao Novogradnja 484 i predstavljen je kao simbol restrukturiranja Brodosplita i iskoraka u organizacijskom i tehnološkom pogledu. Gradio se s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja, jer je gotovo 80-85 posto broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu, a što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje.

Brod je građen prema novome modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti u svakom trenutku, pa i prvi dan nakon primopredaje, a u obvezi je to učiniti najkasnije nakon 10 godina. Zadovoljstvo kvalitetom broda vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions izrazio je već prigodom porinuća.

Brod za krstarenja polarnim područjima prvi je brod na svijetu izgrađen u klasi LR PC6, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila Polar Class 6. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti gotovo 200 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Svojim će putnicima uskoro nuditi visoki hotelski standard, kao i razne kategorije kabina, od dvosobnih do četverosobnih, i prostranih apartmana, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji ovim poslom potvrđuju ključnu ulogu u pozicioniranju splitskog brodogradilišta na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:54