ULTRA ZARADA

Broj bankara koji godišnje zarađuju milijun eura ili više povećan je za više od 40 posto! Najviše otkad se broje podaci

Najplaćeniji pojedinačni bankar zarađivao je 14-15 milijuna eura

Bankar s Wall Streeta (ilustracija)

 Kevin Foy/Alamy/Profimedia/Kevin Foy/alamy/profimedia

Broj bankara koji godišnje zarađuju milijun eura ili više povećan je za više od 40 posto, s 1383 u 2020. na 1957 u 2021, objavilo je Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA). To je najveći broj milijunaša u europskom bankarstvu od 2010. godine, otkada EBA prikuplja te podatke, a 70 posto povećanja odnosi se na one koji posluju u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Najplaćeniji pojedinačni bankar zarađivao je 14-15 milijuna eura u Španjolskoj, a EBA navodi kako se značajan iznos varijabilnog dijela primanja odnosi na otpremninu. U odnosu na prosječnu plaću u Španjosku, primanja najbolje plaćenih bankara veća su čak 466 puta. Još tri bankara, po jedan iz Njemačke, Španjolske i Francuske, dobili su 13 do 14 milijuna eura. Većina bankara s više od milijun eura živi u Njemačkoj, koja ima veliko financijsko središte u Frankfurtu, njih 589 ili 30 posto, a slijedi Francuska s 371 ili 19 posto.

Bonusi

Prosječna vrijednost bankarskih bonusa iznosila je nešto više od 100 posto njihove fiksne plaće, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 86,4. Skok bonusa, objasnio je regulator, potaknut je dobrim financijskim rezultatima banaka, kao i "ukidanjem ograničenja povezanih s Covidom-19 te nastavkom premještanja osoblja na poslove u EU-a, u kontekstu Brexita".

Brojke više ne uključuju Veliku Britaniju, koja je napustila EU nakon Brexita 2020. godine. No, prije isključenja iz obuhvata ta je zemlja stalno vodila na ljestvici plaća bankara. U 2017. godini, primjerice, imala ih je 3567 s prihodima većim od milijun eura. Kao rezultat Brexita, više od 7000 financijskih poslova preselilo se iz Londona u EU, prošlogodišnji su podaci konzultantske kuće EY. Kako navodi Guardian, najaviše ih je dobio Pariz, ukupno 2800, a slijede ga Frankfurt s oko 1800 i Dublin s 1200. Podaci EBA-e prikupljeni su u kolovozu 2022. jer je većina bonusa dodijeljena između travnja i lipnja. Njihova objava u trenutku kada se većina građana suočava s realnim padom prihoda, očekivano, izazvala je dodatno negodovanje praskom povećanja dohodovnih razlika.

"U eri raširenih poteškoća i pada životnog standarda ove brojke pokazuju da preveliki prihodi ultrabogatih čine vrlo malo koristi nama ostalima", kazao je za Guardian Luke Hildyard, direktor High Pay Centrea, thinktanka koji se zalaže za pravednije plaće za radnike. Stvaranje većeg broja bankara milijunaša, smatra, znak je ekonomskog neuspjeha - pokazuje da je globalna ekonomija loše strukturirana, s previše bogatstva malog broja korporacija i ultrabogatih pojedinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:40