ZELENO SVJETLO

Bruxelles objavio upute za legalno zaobilaženje vlastitih sankcija: ‘Tako možete slobodno kupovati ruski plin‘

Europska unija je priopćila da uvoznici plina u zemljama članicama mogu nastaviti plaćati energent bez kršenja sankcija uvedenih Moskvi

Plinovoda i Vladimir Putin/Ilustracija

 Jeffrey Groeneweg/AFP/Profim/Jeffrey Groeneweg/Afp/Profim

Europska komisija poslala je u petak svoje revidirane smjernice državama članicama, rekao je glasnogovornik. U ažuriranim preporukama navodi se da bi tvrtke trebale dati jasnu izjavu kako smatraju da su njihove obveze ispunjene nakon što plate plin Rusiji u eurima ili dolarima.

Sankcije EU Moskvi, uvedene zbog invazije na Ukrajinu, "ne sprječavaju gospodarske subjekte da otvore bankovni račun u određenoj banci za plaćanja koja dospijevaju prema ugovorima o opskrbi prirodnim plinom u plinovitom stanju, u valuti navedenoj u tim ugovorima", navodi EK, kako prenosi Bloomberg.

"Operateri bi trebali dati jasnu izjavu da namjeravaju ispuniti svoje obveze prema postojećim ugovorima i uzeti u obzir svoje ugovorne obveze u pogledu plaćanja već ispunjenim plaćanjem u eurima ili dolarima, u skladu s postojećim ugovorima", navodi se dalje.

Smjernice tako ne sprječavaju tvrtke da otvore račun u Gazprombanci i omogućit će im kupnju plina u skladu sa sankcijama EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu, no ne ispunjavaju zahtjev Moskve za otvaranjem drugog računa u rubljama, koji je prema nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina potreban da bi plaćanje bilo dovršeno.

image

Plinovod/Ilustracija

Nikolay Doychinov/AFP

Europske cijene plina u ponedjeljak su nastavile generirati gubitke. Europske tvrtke povlače poteze kako bi udovoljile ruskim zahtjevima i održale isporuke plina. Talijanski energetski div Eni SpA otvorit će račune u rubljama i eurima pri Gazprombanci do srijede kako bi ovaj mjesec mogao izvršiti plaćanja na vrijeme i izbjeći rizike za opskrbu plinom, tvrde upućeni u situaciju.

Ta kompanija je pričekala da ove smjernice budu službeno objavljene prije nego što je postupila u tom smjeru, rekao je jedan od izvora. Njemački energetski div Uniper SE i austrijski OMV AG također su najavile kako očekuju da se kupovina ruskog nastavi.

U cijelosti, smjernice EU-a kažu: "Uredba Vijeća (EU) 833/2014 i Uredba Vijeća (EU) 269/2014 ne sprječavaju gospodarske subjekte da otvore bankovni račun u određenoj banci za plaćanja koja dospijevaju prema ugovorima o opskrbi prirodnim plinom u plinovitom stanju, u valuti navedenoj u tim ugovorima za ispunjenje plaćanja na temelju njih, pod uvjetom da se plaćanja izvršavaju u toj valuti, pod normalnim komercijalnim uvjetima, podrazumijeva se da takva plaćanja u toj valuti definitivno oslobađaju gospodarskog subjekta od obveze plaćanja prema tim ugovorima, bez ikakvih daljnjih radnji s njihove strane u pogledu plaćanja. U tu svrhu ti operateri trebaju dati jasnu izjavu da namjeravaju ispuniti svoje obveze prema postojećim ugovorima i svoje ugovorne obveze u pogledu plaćanja već ispunjenog plaćanjem u eurima ili dolarima, u skladu s postojećim ugovorima", prenosi Bloomberg sadržaj smjernice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:10