VELIKI TRENUTAK

Bukti rat oko tržišta robota: Činilo se da su korporacije pobijedile, ali Amazon je morao odustati u zadnji čas...

‘Amazon je odbijao svaki kompromis‘

Ilustracija, Amazonova inženjerka

 Luis Santana/Zuma Press/Profimedia

Amazon je u zadnji čas morao odustati od kupnje iRobota, tvrtke koje proizvodi robotske usisavače. Akvizicija je Amazon trebala stajati 1,4 milijarde američkih dolara, no Europska Unija zaustavila je već finaliziran posao.

Američka korporacija, koja uglavnom zarađuje na e-trgovini, morat će umjesto toga platiti 94 milijuna dolara naknade iRobotu, koji je, inače, već najavio planove otpuštanja čak 31 posto radnika (njih 350). Kada je posao s Amazonom propao, Colin Angle, osnivač iRobota, odstupio je s mjesta predsjednika i izvršnog direktora. Rekao je da je raskid ugovora bio "razočaravajuć".

Protiv regulativa

Wall Street Journal izvijestio je još 18. siječnja kako izvršni ogranak EU-a priprema blokirati akviziciju proizvođača robota -usisavača Roomba. Amazon i iRobot ubrzo su pripremili zajedničku izjavu gdje su se otvoreno pobunili protiv EU regulativa.

“Neopravdane i nerazmjerne regulatorne prepreke obeshrabruju poduzetnike, koji su akviziciju trebali vidjeti kao jedan put do uspjeha. Na kraju najveću štetu rade potrošačima i konkurenciji – upravo onima koje regulatori kažu da ih pokušavaju zaštititi”, poručili su i nastavili sa završetkom posla. Glasine su se pokazale točnim. Europska Unija je poduzela mjere.

Amazon je planiraO proširiti svoju ponudu pametnih kućnih uređaja, a britanski regulator tržišnog natjecanja odobrio je preuzimanje u lipnju prošle godine.

No Europska komisija službeno je izrazila zabrinutost oko sporazuma u studenom 2023., poručivši da bi spomenuto preuzimanje moglo uništiti konkurenciju na tržištu robotskih usisavača. Posao je također nadgledala Federalna komisija za trgovinu (FTC), američka agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je zasebno pokrenula opsežnu tužbu protiv Amazona.

image

Roomba usisavači

Justin Sullivan/Afp

Veliki trenutak

Verity Egerton-Doyle, partnerica u britanskoj odvjetničkoj tvrtki Linklaters, objasnila je za Guardian, kako je Amazonovo odbijanje svakog kompromisa to što je osudilo akviziciju iRobota na propast.

Anne Witt, profesorica antimonopolskog prava na poslovnoj školi vjeruje kako je riječ o "fascinantnom razvoju događaja".

- Činilo nam se da su velike tehnološke grupe nadjačali EU. Primjerice, EU prošle je godine odobrila 69 milijardi dolara vrijedno Microsoftovo preuzimanje proizvođača videoigara Activision Blizzard. Činilo se kako su korporacije pobijedile, a onda se dogodilo ovo -dodaje.

Iz renomiranog američkog Instituta za otvorena tržišta, koji istražuje utjecaj korporativnih monopola, poručuju da EU komisiji treba "zapljeskati što se suprotstavila Amazonu".

- Ovaj slučaj nije o robotskim usisavačima, već ponajprije priča o borbi protiv šačice divova čiji utjecaj na naše, sve digitalnije, živote neumitno raste - zaključio je Max von Thun, direktor Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:55