REAKCIJE

Burze odmah reagirale: Strah od najnovije varijante koronavirusa naglo je srušio cijene dionica

MSCI indeks je pao za 2,53 posto što je njegov najveći pada u zadnjih nekoliko mjeseci
 Angela Weiss/AFP

Najnovija supermutirana varijanta novog koronavirusa koja je otkrivena u Južnoafričkoj Republici a potom otkrivena u Bocvani i Hong Konga i najnovije potvrđena i u Velikoj Britaniji izazvala je reakcije na burzama.

Najprije su reagirale azijske burze tako da je Nikkei indexi na Tokijskoj burzi pao za 2,58 posto. Pale su cijenedionica u Južnoj Koreji, Šangaju, i Hong Kongu pale između 0,5 i 2,1 posto.

MSCI indeks je pao za 2,53 posto što je njegov najveći pada u zadnjih nekoliko mjeseci. Pad dionica zabilježen je i u Australiji. Minus bilježe i europski terminski burzovni indeksi. Burzovni index Londonske burze FTSE 100 bilježi pad 3,34 posto, DAX burzovni indeks na burzi vrijednosnih papira u Frankfurtu bilježi pad od 3,5 posto. Crobex je zabilježio pad od 0,98 posto. Strah od novog vala izazvanog najnovijim sojem rezultira je padom indeksa na Wall Streetu.

Tako Dow Jones danas bilježi pad od 2,68 posto, Nasdaq 100 je pao 1,86 posto a S&P 500 je pao za 2,27 posto. Slična situacija zabilježena je i u drugoj polovici srpnja kada je počelo širenja delta-soja .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:53