SVJETSKA TRŽIŠTA

Burzovna cijena plina u Europi nezaustavljivo raste, ima li tome kraja? ‘Ako taj sektor bude pošteđen...‘

Cijene su porasle nakon jutrošnjeg pokretanja ruske invazija na Ukrajinu

Plinovod

 Tobias Schwarz/AFP

Burzovna cijena plina u Europi tijekom trgovanja u četvrtak porasla je za 35 posto i premašila 1400 dolara za tisuću kubičnih metara, pokazuju jutrošnji podaci londonske burze ICE.

Bloomberg piše kako je cijena futuresa na referentnom čvorištu TTF u Nizozemskoj porasla čak 41% u svom četvrtom uzastopnom dnevnom porastu. Cijena uglja je također porasla.

"Šira slika će jako ovisiti o tome kako će Europa i SAD reagirati", rekao je Hans van Cleef, viši energetski ekonomist u ABN Amro Bank NV. "Hoće li nametnuti sankcije naftnom i plinskom sektoru ili ne? Ako taj sektor bude pošteđen, sve bi moglo uskoro prestati'', rekao je.

Cijene su porasle nakon jutrošnjeg pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

Dan ranije, američki predsjednik Joe Biden naredio je svojoj administraciji da uvede sankcije za sudionike u projektu plinovoda Sjeverni tok 2, kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini.

Službeni predstavnik "Gazproma" Sergej Kuprijanov potvrdio je u četvrtak za rusku agenciju TASS nastavak tranzita plina kroz Ukrajinu za kupce u Europi.

"Gazprom transportira plin kroz Ukrajinu u redovnom režimu u skladu sa zahtjevima potrošača iz Europe, koji danas iznose 83 milijuna kubnih metara", rekao je Kuprijanov.

Dodao je da je to povećanje u odnosu na srijedu za 31,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:57