Cestovni sektor

Butković: Investicije u prometnu infrastrukturu premašuju 20 mlrd kuna

Ministar je naveo neke od tih projekata, kao što su Pelješki most, njegove pristupne ceste, obilaznice oko Omiša, spojna ceste od zapadnog dijela riječke luke do gradske obilaznice D 403, cesta prema Bjelovaru...
Rijeka
 Hanza Media

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je izjavio da investicije u hrvatsku prometnu infrastrukturu premašuju 20 milijardi kuna, od čega se veći dio ulaže u projekte unutar cestovnog sektora.

Butković je to rekao na konferenciji „Budućnost prometnog sustava Republike Hrvatske“, koju je organiziralo Hrvatsko društvo za ceste - Via Vita. Na skupu se raspravlja se o aktualnostima cestovnog, željezničkog, plovnog i zračnog prometa te o strategiji, financiranju, javnoj nabavi, projektiranju, izgradnji infrastrukture.

Ministar je naveo neke od tih projekata, kao što su Pelješki most, njegove pristupne ceste, obilaznice oko Omiša, spojna ceste od zapadnog dijela riječke luke do gradske obilaznice D 403, cesta prema Bjelovaru...

Govoreći o dugotrajnim žalbenim postupcima, Butković je rekao da je najteže zaokružiti financijsku konstrukciju. "Nakon toga se što prije želi doći do početka radova, a žalbe to usporavaju. Nije intencija Vlade ni mene osobno da spriječimo ili umanjimo nekom pravo na žalbu, ali kada dobijete žalbe na dokumentaciju tvrtki koje se bave nekretninskim poslom ili rade nešto što nije vezano uz građevinske radove, onda to frustrira", rekao je Butković.

Naveo je da je zakon kojim se to regulira usklađen s EU direktivama, no da se mora pokušati naći balans kako bi žalbeni postupci bili kraći i kako bi se onemogućile zlouporabe. Butković smatra da većina tih žalbi nema dobre namjere, nego se njima želi usporiti postupak i kupiti vrijeme te je napomenuo da se žalbe moraju omogućiti, ali da se cijeli postupak treba pokušati skratiti.

Butković je u tom smislu spomenuo i natječaj za izvođenje radova na D 403, kazavši da je žalba po treći puta odbijena i da će 16. prosinca biti predaja ponuda.

Na upit o prometnim problemima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Butković je rekao da je broj vozila na postojećoj magistrali D8 sada takav da od Splita do Omiša na cesti u špici sezone ima 55.000 vozila pa je činjenica je da to treba riješiti kvalitetnom infrastrukturom u zaleđu te da se taj projekt priprema.

"No, imamo još investicija u cestovnu infrastrukturu, od završetka 5C koridora, autoceste prema Sisku, rješavanje istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka, završetka dijela autoceste Zagreb-Macelj, brzih cesta u Zagorju, Bjelovaru, rješavanje crnih točaka. Tu treba zahvaliti na EU fondovima, uz čiju pomoć rješavamo te velike investicije", naglasio je. Dodao je i da je hrvatski proračun uz gospodarski rast sve stabilniji, što otvara mogućnost da država polako rješava investicije iz državnog proračuna, u suradnji s međunarodnim institucijama.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da je ugovorena izgradnja tunela Komorjak, investicija vrijedna oko 200 milijuna kuna koju provode Hrvatske ceste te da su prispjele ponude i za cestu do tzv. Vukelićeva mosta kod Karlovca.

Na upit o drugoj cijevi tunela Učka, rekao je da se radi o završetku 28 kilometara prometnice od tunela Učka do Pazina te da će 2020. tijekom ljeta biti otvoreno prvih 13 kilometara. O drugoj fazi, koja obuhvaća tunel Učku i završetak do Matulja, još se pregovara, dokumentacija tek mora biti poslana u Bruxelles, a radovi se procjenjuju na više od 200 milijuna eura. Taj projekt će ići u fazama – druga cijev tunela, zatim završetak ceste prema Matuljima. Butković dodaje da je taj posao utoliko lakšim jer već postoji koncesionar.

Na upit o prosvjedu učitelja i nastavnika, ministar Butković je rekao da su autoceste otvorene, da je sve prohodno i da se prosvjed može održati bez problema. Dodao je da se razgovara na razini Vlade, ali da nije uključen i ne zna pojedinosti.

"Ova Vlada diže plaće, gospodarski je rast, tijekom ove četiri godine teška pitanja su se rješavala, primjerice Agrokor i brodogradilišta, to je uspješno završeno i vjerujem da će se i ovo pitanje sada riješiti", rekao je.

Na novinarsko pitanje hoće li štrajk učitelja prerasti u veće nemire i nerede, ministar je rekao da to ne bi bilo dobro, izrazivši uvjerenje da će uskoro završiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:55