NAJBOLJI GRADOVI

Čakovec u izboru ove godine brani titulu grada u kojem se živi najbolje

Protukandidati Samoboru, lanjskom pobjedniku u kategoriji najbolji grad za biznis, su Pula, Varaždin, Koprivnica i Krapina koji se smatraju najdinamičnijim gospodarskim sredinama
Dodjela nagrada 2020.
 Goran Mehkek/Cropix

Ovogodišnji, četvrti izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos startao je utvrđivanjem liste gradova koji su ušli u najuži izbor za nagrade koje će biti dodijeljene 21. listopada ove godine u Novom Vinodolskom.

Trenutačno su poznati gradovi kandidati za pobjednike u četiri od ukupno sedam kategorija izbora najboljih gradova. Riječ je o kategorijama obrazovanje i mladi, gospodarstvo, kvaliteta života i najveći napredak. Priznanje gradu koji je, prema kriterijima organizatora, postigao najveći napredak u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika, dodjeljuje se prvi put.

- Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je tako da se usporedio poredak u kategoriji kvaliteta života u 2020. u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. - objašnjavaju iz portala Gradonačelnik.hr, navodeći da su neki od indikatora analiziranih u rangiranju gradova s najvećim ostvarenim napretkom za svoje stanovnike pokrivenost gradskih rashoda prihodima, proračunsko izdvajanje za porodiljne naknade i opremu za novorođenčad i indeks općeg kretanja stanovništva.

Šest indikatora

Prvi gradovi kandidati za priznanje najbolji grad u ostvarenom napretku kvalitete života su Klanjec (Krapinsko-zagorska županija), Križevci, Metković, Sinj i Sisak. Oni su ostvarili najveći napredak u najmanje šest promatranih indikatora.

Dok će u novoj kategoriji izbora najboljih gradova biti samo jedan pobjednik, u ostale tri spomenute kategorije i ove godine će biti proglašena po tri pobjednika, u konkurencijama velikog (više od 35.000 stanovnika), srednjeg (od 10.000 do 35.000 stanovnika) i malog, odnosno grada koji nema više od 10.000 stanovnika.

U najuži izbor najboljih gradova u kategoriji obrazovanje i mladi uvršteno je 15 gradova koji imaju najbolje pokazatelje, odnosno najviše udjele u ukupnome indeksu šest promatranih kriterija. Kriteriji su, među ostalim, proračunsko izdvajanje za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i prosječna proračunska izdvajanja za stipendije i školarine.

- Za svaki pokazatelj izračunat je indeks prema metodologiji koja je detaljno formulama objašnjena u Vladinoj Uredbi o indeksu razvijenosti. Prije rangiranja, sve varijable su standardizirane. Gradovi koji imaju indeks veći od 100 spadaju u iznadprosječne, a gradovi koji imaju vrijednosni indeks manji od 100 spadaju u ispodprosječne - ističe Gradonačelnik.hr.

Kad je u pitanju lista gradova u najužem izboru za najbolji grad u obrazovanju, među kandidatima su i lanjski pobjednici u toj kategoriji, Šibenik, Labin i Cres, koji je trijumfirao u konkurenciji malih gradova.

Jedna od najprestižnijih kategorija izbora najboljih gradova svakako je gospodarstvo, čiji su pobjednici za 2020. Samobor, Sveta Nedelja i Hvar i ove godine u najužem izboru za nagradu. Neki od pokazatelja gradova koji se rangiraju u ovoj kategorija izbora su broj obrtnika na 1000 stanovnika, prosječni izvorni prihodi gradova po stanovniku i zaduženost, a od značaja je i podatak je li uveden prirez u gradu. U prilog ocjeni da je ekonomska jedna od kategorija u ovome izboru s najoštrijom konkurencijom ide podatak da su protukandidati Samoboru Pula, Varaždin, Koprivnica i Krapina koji se i po javnom pogovoru smatraju najdinamičnijim sredinama kad je u pitanju razvoj gospodarstva.

Oštra konkurencija

Jednako oštra konkurencija u odnosu na ekonomsku kategoriju ovogodišnjeg izbora najboljih gradova vlada i u kvaliteti života. Lanjskom pobjedniku Čakovcu, primjerice, u konkurenciji velikih gradova protukandidati su Zagreb, Samobor, Velika Gorica i Varaždin. U kategoriji kvalitete života gradovi, među ostalim, rangirani su prema pokazateljima prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnome broju zaposlenih na 1000 stanovnika, proračunskim izdvajanima za kulturu i indeksu efikasnosti gradske uprave.

I u ovogodišnjem izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos bit će dodijeljene tri posebne nagrade, Smart city, Eco city i najbolji grad po povlačenju novca iz fondova EU koji će se birati između Belog Manastira, Petrinje, Rijeke, Virovitice i Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:49