OPTIMISTIČNE NAJAVE

Čelnik eurogrupe: ‘Gospodarstvo eurozone može se nositi s omikronom, čak i ako uvedemo nove mjere‘

Napomenuo je i da će europski fond za oporavak od koronakrize u sljedećoj godini dati ‘jako veliku injekciju‘

Paschal Donohoe

 Dursun Aydemir/AFP

Oporavak gospodarstva eurozone od koronakrize može se održati i u 2022. godini čak i ako vlade zbog pojave nove varijante koronavirusa budu prisiljene ponovo uvoditi mjere očuvanja javnog zdravlja, izjavio je u srijedu čelnik eurogrupe.

Povjerenje u otpornost eurozone temeljim na sve izraženijoj sposobnosti zemalja članica da ograniče štetu koju u gospodarstvu izazivaju mjere suzbijanja zaraze, rekao je irski ministar financija i čelnik neformalne skupine ministara financija eurozone Paschal Donohoe.

"Prerano je da bi se procijenilo kako će nova varijanta utjecati na zdravlje svih nas. Uvjeren sam da smo sposobni održati snažan oporavak u idućoj godini", naglasio je Donohoe na konferenciji Reuters Next.

"Nadam se da ćemo izbjeći opetovano uvođenje širokih zdravstvenih mjera. Podjednako sam siguran da ćemo ih, ako se to dogodi, popratiti potrošnjom i ulaganjima", istaknuo je Donohoe.

Napomenuo je i da će europski fond za oporavak od koronakrize u sljedećoj godini dati "jako veliku injekciju" radi zaštite od rizika koji se naziru.

Irsko gospodarstvo uspješno je prebrodilo stroge mjere suzbijanja covida 19 i fiskalni je regulator u srijedu procijenio da će proračunski deficit ove godine biti niži no što je vlada prognozirala prije samo šest tjedana.

Donohoe je istodobno upozorio da tek treba utvrditi hoće li omnikron, nakon potvrđenog prvog slučaja zaraze u Irskoj, uopće utjecati na gospodarsku aktivnost na otoku i koja će razina potpore gospodarstvu biti potrebna tijekom prosinca i na početku sljedeće godine.

Transmisija bolesti u Irskoj stabilizirala se proteklih nekoliko dana, iako je još uvijek na visokoj razini, naglasio je.

"Vlada u Irskoj i one diljem Europske unije brzo će reagirati, hitro ćemo odgovoriti na moguće događaje mjerama zaštite javnog zdravlja", rekao je Donohoe.

"U proteklih 18 mjeseci dokazali smo da smo sposobni uvesti mjere koje su donijele željene rezultate, sačuvale su radna mjesta... Učinit ćemo to ponovno", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:31